22/11/11

Τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση των Θρησκευτικών στο Λύκειο


Ενεργοποίησε και πάλι τη Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου με αντικείμενο συζήτησης το Νέο Λύκειο, το Τεχνολογικό Λύκειο αλλά και το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής των μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η Διακομματική Επιτροπή συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα και θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη Πέμπτη και πιθανότατα μία ακόμη φορά, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας. Αμέσως μετά και στα μέσα του μηνός Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με τις οριστικές ρυθμίσεις σχετικά με το Νέο Λύκειο και τα Αναλυτικά Προγράμματα που θα εφαρμοστούν σε αυτό.
Ως γνωστόν το Νέο Λύκειο εφαρμόζεται ήδη στην φετινή Α΄ τάξη Λυκείου.
Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της τάξης αυτής ορίστηκε με απλή απόφαση της Υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου. Η φετινή Α΄ Λυκείου θα είναι αυτή που την επόμενη σχολική χρονιά θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του Νέου Λυκείου για τη Β΄ Λυκείου και το 2014 θα δώσει πανελλήνιες με νέο εξεταστικό σύστημα...
Σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών στην Α΄ τάξη του Νέου Λυκείου που ήδη εφαρμόζεται φέτος το Νέο Λύκειο διατηρεί τόσο το δίωρο της διδασκαλίας όσο και τον υποχρεωτικό του χαρακτήρα. Στην Β΄ τάξη όμως, την επόμενη σχολική χρονιά προβλέπεται μονόωρο αντί δίωρου μαθήματος Θρησκευτικών και την μεθεπόμενη το σήμερα υποχρεωτικό μονόωρο μάθημα μετατρέπεται σε δίωρο επιλογής. Αυτά τουλάχιστον προέβλεπε το σχέδιο που πέρυσι είχε παρουσιάσει επίσημα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο.
Η συζήτηση ωστόσο που άνοιξε σήμερα και θα ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες μέρες δείχνει ότι υπάρχουν εκκρεμότητες σχετικά με το Νέο Λύκειο που δεν έχουν ακόμη κλείσει. Στα πλαίσια της συζήτησης αυτής είναι δυνατόν να υπάρξει, έστω και την έσχατη αυτή ώρα, ρύθμιση που θα διατηρεί τα Θρησκευτικά ως υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις λυκειακές τάξεις και στις ώρες που διδάσκεται μέχρι σήμερα.  
Επιτακτικότατη είναι η ανάγκη άμεσης παρέμβασης της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, των Θεολογικών Σχολών και της Διοικούσας Εκκλησίας (προσωπικώς του Αρχιεπισκόπου αλλά και της ΔΙΣ) προς τα μέλη όλων των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στη Διακομματική Επιτροπή ώστε το μάθημα των Θρησκευτικών να διατηρηθεί στο Νέο Λύκειο στη μορφή και τις ώρες που υπάρχει μέχρι σήμερα και να μην υποβαθμιστεί με μετατροπή του σε μονόωρο στη Β΄ τάξη και επιλογής στη Γ΄ τάξη.
Είναι η τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Αν δεν υπάρξει ρύθμιση για τα Θρησκευτικά και ψηφιστεί νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο που θα υποβαθμίζει το θρησκευτικό μάθημα, κάθε εκ των υστέρων προσπάθεια θα είναι άνευ ουσίας. Πολύ δε περισσότερο διότι το νομοσχέδιο αυτό θα τύχει κατά πάσα πιθανότητα της στήριξης και ψήφισής του από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών στο πλαίσιο επίδειξης διακομματικής συνεργασίας εντός της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΧΕΔΟΝ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ

Ανώνυμος είπε...

ξέρουμε καθόλου τί συζητήθηκε για τα θρησκευτικά και αν συζητήθηκε; και τί είπαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)