9/5/12

Απετράπη παγίδευση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου;

Απετράπη παγίδευση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου;
Συντονισμένη δράση των Θεολόγων απέτρεψε σοβαρό πλήγμα
σε βάρος του ορθόδοξου χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών
Την Παρασκευή 4 Μαΐου, στην τελευταία για το μήνα Μάιο συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου συζητήθηκε το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου. Στη συζήτηση εκτός των Συνοδικών Ιεραρχών συμμετείχε ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συνέταξε το νέο Πρόγραμμα Σπουδών αλλά και Σχολικοί Σύμβουλοι Θεολόγων που μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε σχετικό κάλεσμα της Αρχιεπισκοπής. Μετείχαν επίσης μέλη της ΠΕΘ, οι οποίοι ωστόσο παρέστησαν εκεί «αυτόκλητοι» αφού δεν υπήρξε κάλεσμα προς αυτούς για συμμετοχή τους στη συνεδρίαση αυτή...
Προηγήθηκε άμεσος και έγκαιρος συντονισμός των ενεργειών των Θεολόγων που διαφωνούν με το πιλοτικό Πρόγραμμα Σπουδών και αποφασίστηκε να ζητηθεί η παρουσία μελών της ΠΕΘ στην ως άνω συνεδρίαση.  Επετράπη τελικά, σε όλα τα παριστάμενα μέλη της ΠΕΘ, η συμμετοχή στη συνεδρίαση, μετά και την έντονη διαμαρτυρία τους ότι θα προβούν σε καταγγελία για τον τυχόν αποκλεισμό τους από αυτή τη συνάντηση.
Στη συνεδρίαση δόθηκε ο λόγος εκτός των Ιεραρχών και στους συντάκτες του Προγράμματος Σπουδών και σε Σχολικούς Συμβούλους αλλά και σε μέλη της ΠΕΘ. Η Σύνοδος δεν έλαβε οριστική απόφαση για το θέμα και ο Αρχιεπίσκοπος, όπως σημειώνεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ, δήλωσε ότι «αυτή η συνάντηση είναι ένα πρώτο βήμα, πολύ χρήσιμο· όλα αυτά τα οποία ακούσθηκαν, καταγράφηκαν και θα αξιοποιηθούν κωδικοποιώντας τα, και όταν θα ξανασυναντηθούμε, θα έχουμε ένα κείμενο πάνω στο οποίο θα μπορούμε να συνεργαστούμε».
Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της συνάντησης αυτής πρέπει να επισημάνουμε ότι:
α) Με την παρουσία μελών της ΠΕΘ απετράπη η προσπάθεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συνέταξε το Πρόγραμμα Σπουδών να αποσπάσει θετική τοποθέτηση της Συνόδου απέναντι στο Πρόγραμμα αυτό και η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν από τον Αρχιεπίσκοπο και τον κ. Γιαγκάζογλου για την προώθηση της αλλαγής του χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών. Πόσο καλά προετοιμάζονταν κάτι τέτοιο φαίνεται και από το περιεχόμενο της «διπλωματικής» εισήγησης του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως για το θέμα, στην οποία προτείνει την αποδοχή από τη Σύνοδο του νέου Προγράμματος Σπουδών επειδή είναι μια πολύ καλή πρόταση!!!
β) Οι Ιεράρχες ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι όχι μόνο για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών αλλά και για την ξεκάθαρη διάσταση απόψεων μεταξύ των Θεολόγων που συνέταξαν το Πρόγραμμα και εκείνων που παλεύουν για την διατήρηση ορθόδοξου χριστιανικού θρησκευτικού μαθήματος.
γ) Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Σύμβουλος του Π.Ι./Ι.Ε.Π. Σταύρος Γιαγκάζογλου και άλλοι ομόφρονες και συνεργάτες τους αντιλήφθηκαν ότι συνολική εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών στα σχολεία της Ελλάδος δεν μπορεί να γίνει με παλαιοκομματικές, πολιτικάντικες,  παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, αποκλεισμούς των ενδιαφερόμενων μερών  και αποσιώπηση της επιχειρούμενης ριζικής αλλαγής του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών.
δ) Οι κινήσεις όσων σχεδίασαν και προσπαθούν να επιβάλλουν το νέο Πρόγραμμα Σπουδών παρακολουθούνται στενά από όσους αγωνιούν για το θρησκευτικό μάθημα, οι οποίοι και δεν θα αφήσουν να «περάσει» το Πρόγραμμα αυτό στα σχολεία. Εκείνοι που μιλούν για ειλημμένες αποφάσεις θα πρέπει να το ξανασκεφθούν. Τετελεσμένα δεν μπορούν να γίνουν και δεν θα γίνουν αποδεκτά από το λαό. Η θαρραλέα Επιστολή του Συλλόγου Θεολόγων Μακεδονίας -  Θράκης προς τον Αρχιεπίσκοπο και τη Σύνοδο που εστάλη πριν τη συνεδρίαση της Συνόδου υπήρξε πραγματικά αποκαλυπτική, σαφής και ξεκάθαρη για το ποιοι πρωταγωνιστούν στην ριζική αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών και ποιο προσανατολισμό επιδιώκουν να δώσουν σε αυτό.
Από εδώ και στο εξής Θεολόγοι, Ιεράρχες και γονείς των μαθητών οφείλουν να συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις τους στη διατήρηση του ορθόδοξου χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών και την απόσυρση του νέου Προγράμματος Σπουδών που εφαρμόστηκε φέτος πιλοτικά. Οφείλουμε να δράσουμε δυναμικά ώστε όχι μόνο να αποσυρθεί οριστικά το Πρόγραμμα αλλά να ματαιωθεί και η πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος την επόμενη σχολική χρονιά.

2 σχόλια:

Αντιοικουμενιστής είπε...

Ο αγών δια την ολικήν απόσυρσιν των νέων εγχειριδίων των θρησκευτικών είναι και μακρύς και δύσκολος. Οφείλουμε όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να αγωνισθούμε δια ένα ομολογιακό κατηχητικό μάθημα Ορθόδοξων Θρησκευτικών το οποίον θα απευθύνεται εις όλους ανεξαιρέτως τους βαπτισμένους Ορθοδόξους Μαθητάς. Οι μαθηταί άλλων ομολογιών ή θρησκευμάτων, εφόσον συγκροτούν ομάδας ικανού αριθμού μαθητών έχουν την δυνατότητα να διδάσκονται το μάθημα των θρησκευτικών από ιεροδιδασκάλους της ομολογίας των, αρκεί τα εγχειρίδια της διδασκαλίας των να έχουν εγκριθεί εκ του Ιδρύματος Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Τέλος δια όλους τους ετέρους αντιρρησίας συνειδήσεως υπάρχουν πολλές δυνατότητες (ώρα μελέτης, εθελοντική συμμετοχή εις εργασίας της σχολικής μονάδος που αφορούν σχολικάς εορτάς, φωτοαντίγραφα δια τα μαθήματα κ.α.) ακόμα και εισαγωγή ειδικού μαθήματος της "ιστορίας των θρησκειών" δια αυτόν τον σκοπόν ώστε και αυτοί να μετέχουν της σχολικής διαδικασίας αδιαλείπτως...

Ανώνυμος είπε...

Έχει απόλυτο δίκαιο ο αντιοικουμενιστής.Τα υπόλοιπα αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)