21/12/12

Ποινική δίωξη εις βάρος 14 μελών της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου»

Ποινική δίωξη εις βάρος 14 μελών της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου»
Ποινική δίωξη σε βάρος 14 ατόμων, μελών Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, καθώς και σε βάρος συγγενών τους, άσκησε η Εισαγγελία για κακουργηματικής φύσεως απάτη, για απάτη σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επίσης, εκδόθηκε βούλευμα για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των 14 μελών της οργάνωσης και των συγγενών τους. Η εν λόγω ΜΚΟ δραστηριοποιήθηκε τη δεκαετία του '90 με στόχο τη σύνδεση θρησκευτικής συνείδησης και περιβάλλοντος.
 Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά την περίοδο 2000-2010 στη ΜΚΟ εισέρρευσε συνολικά το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ το καταχωρημένο στο βιβλίο εσόδων - εξόδων ποσό ανήλθε σε 6,5 εκατ. ευρώ. Από τον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ είχαν μεταφερθεί ποσά σε λογαριασμούς μελών της για εξόφληση προσωπικών δανείων, λειτουργία off-shore εταιρείας για ανακαίνιση ακινήτων κ.ά.
Το υλικό που μελετήθηκε ξεπερνά τις 60.000 σελίδες, ενώ η ποινική δικογραφία τις 7.000 σελίδες και το διαβιβαστικό προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τις 250 σελίδες.
Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της ΜΚΟ για κακουργηματικής φύσεως αδικήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότησή της από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ειδικότερα, η έρευνα αφορά το χρονικό διάστημα 2000-2010, κατά το οποίο η ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε για τη διοργάνωση εν πλω συμποσίων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συμπόσια σε Δούναβη (1997), Αδριατική (2002), Βαλτική (2003), Αμαζόνιο (2006), Αρκτική (2007) και Μισισιπή (2009), ενώ αναβλήθηκαν στην Κασπία (2005) και στο Νείλο (2009).
Επιχορηγήσεις χωρίς καταχωρήσεις
Για την υπόθεση κατέθεσαν 70 άτομα (κρατικοί αξιωματούχοι, στελέχη και υπάλληλοι της ΜΚΟ, υπουργείων, φορέων, οργανισμών, ιδρυμάτων, επιχειρήσεων κ.ά.).
Επιπλέον, εντοπίστηκε ένας τραπεζικός λογαριασμός της ΜΚΟ σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας στο Λονδίνο, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν εισροές συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ από διάφορα εγχώρια και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα (κοινωφελή ιδρύματα, οργανισμοί, επιχειρήσεις κ.ά.) με τη μορφή χορηγιών και δωρεών.
Η ΜΚΟ έλαβε, επίσης, επιχορηγήσεις από δυο υπουργεία, χωρίς ωστόσο στην πρώτη περίπτωση να γίνει σχετική καταχώρηση στο βιβλίο εσόδων - εξόδων του σωματείου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση το ποσό που εισπράχθηκε για τη διεξαγωγή του συμποσίου της Κασπίας (το οποίο και αναβλήθηκε), καταχωρήθηκε στο βιβλίο εσόδων - εξόδων, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στην έκθεση ορκωτού ελεγκτή-λογιστή.
Ενδεικτικά, όσον αφορά στις επιχορηγήσεις που έλαβε η ΜΚΟ για τη διοργάνωση συμποσίων, από την έρευνα προκύπτει:
  • Για συμπόσιο στην Κασπία, η ΜΚΟ επιχορηγήθηκε με μεγάλο χρηματικό ποσό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο συμπόσιο αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας που σχετίζονταν με την πολιτική κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν, χωρίς το αδιάθετο ποσό να επιστραφεί στο υπουργείο.
  • Για συμπόσιο στον Αμαζόνιο, προέκυψε ότι τα πραγματικά συνολικά έσοδα της ΜΚΟ για την τέλεση του συμποσίου υπερέβαιναν κατά πολύ τα καταχωρημένα στα λογιστικά βιβλία. Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό για το εν λόγω συμπόσιο τα έσοδα και τα έξοδα ήταν ισοσκελισμένα, γεγονός όμως που όπως προέκυψε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
  • Για συμπόσιο στον Νείλο, η ΜΚΟ έλαβε, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο. Επειδή το συμπόσιο αναβλήθηκε, λόγω αναταραχών στην περιοχή, έπρεπε να δοθεί ως αποπληρωμή ρήτρας για την ακύρωση του ναύλου, χρηματικό ποσό. Ταυτόχρονα, το σωματείο απέσπασε κι άλλο χρηματικό ποσό, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, από ελληνική τράπεζα. Ενδεικτικό της πρόθεσης των μελών της ΜΚΟ να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, είναι το γεγονός ότι ενώ η αποπληρωμή της ρήτρας πραγματοποιήθηκε από τη δωρεά της ελληνικής τράπεζας, τα συγκεκριμένα παραστατικά υποβλήθηκαν ως δικαιολογητικά στο Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, όπως προέκυψε από το προανακριτικό υλικό, το ναυλοσύμφωνο μεταξύ της ναυτιλιακής εταιρείας και της Μ.Κ.Ο., καθώς και σχετικό τιμολόγιο, είχαν συνταχθεί μετά την απόφαση για την αναβολή του συμποσίου.
Χαρακτηριστικά στοιχεία της παράνομης δραστηριότητας της ΜΚΟ είναι επίσης ότι:
  • Στα παραστατικά που υποβλήθηκαν για έλεγχο στους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων: α) λειτουργικά έξοδα διαμερίσματος σε κεντρική περιοχή της Αθήνας, που αποτελούσε μόνιμη κατοικία μέλους της ΜΚΟ, και όχι επίσημη έδρα του σωματείου, β) έξοδα αγοράς προϊόντων σουπερμάρκετ, καθώς και έξοδα γευμάτων σε εστιατόρια και γ) έξοδα μετακίνησης μέλους της ΜΚΟ και συγγενικών του προσώπων, για σκοπούς άσχετους με τη δραστηριότητα του σωματείου.
  • Η μη διενέργεια διαγωνισμών για προμήθειες, ενώ ακόμα και για τη μοναδική περίπτωση διενέργειας διαγωνισμού, που αφορούσε στη ναύλωση αεροσκάφους από ξένη αεροπορική εταιρεία (για τη μεταφορά συμμετεχόντων συμποσίου), δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.
  • Η απευθείας ανάθεση έργου σε μέλη ή συγγενικά/φιλικά πρόσωπα μελών της ΜΚΟ.
  • Η διαπίστωση πλήθους περιπτώσεων, κατά τις οποίες φυσικά πρόσωπα προσπορίζονταν οικονομικά οφέλη, ενώ ήταν μέλη της ΜΚΟ, ως αμοιβές για παροχή υπηρεσιών προς το σωματείο.
Σε έλεγχο που έγινε στον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ προέκυψε ότι το χρονικό διάστημα 2000 - 2010 κατατέθηκε συνολικά ποσό ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο όμως δεν αντιστοιχούσε με το ποσό που ήταν καταγεγραμμένο στο βιβλίο εσόδων - εξόδων. Από τον λογαριασμό αυτό είχαν πραγματοποιηθεί μεταφορές ποσών σε προσωπικούς λογαριασμούς, που διατηρούσαν μέλη της ΜΚΟ, αλλά και συγγενείς τους, σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά, όπως διαπιστώθηκε, προορίζονταν για εξόφληση προσωπικών δανείων και ανακατασκευή ακινήτων, καθώς επίσης για τη λειτουργία off-shore εταιρείας που σχετίζεται με αγοραπωλησία και ανακαίνιση ακινήτων μελών της ΜΚΟ.
Σε βάρος των κατηγορουμένων, κατόπιν πρότασης του Εισαγγελέα, εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων.

Συμπόσιο σε παγοθραυστικό με υψηλούς προσκεκλημένους

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ουσιαστικά επιβεβαιώνει δημοσίευμα του «Βήματος» την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με το οποίο η ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου» είχε τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης από τις αρχές Οκτωβρίου του 2010. 
Είναι χαρακτηριστικό, ανέφερε το ρεπορτάζ, ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ ο «Κύκλος της Πάτμου» είχε δώσει 600.000 ευρώ προκειμένου να ναυλώσει παγοθραυστικό για να φιλοξενήσει σε αυτό τους δεκάδες συμμετέχοντες στο συμπόσιο του Βόρειου Πόλου. Στα εξωτικά συμπόσια της οργάνωσης έδιναν το παρών εστεμμένοι, ανώτατοι κληρικοί από πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και πολιτικοί, όπως ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Αλ Γκορ ή ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν.


Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν η ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψε ότι σε δύο χρηματοδοτούμενα συμπόσια, στην Κασπία και στον Νείλο, τα οποία ματαιώθηκαν (το πρώτο με το φόβητρο του αλλοπρόσαλλου ηγέτη του Τουρκμενιστάν Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ και το δεύτερο γιατί συνέπεσε με την αραβική εξέγερση στην Αίγυπτο), εμφανίζεται παρά ταύτα να ξοδεύονται αναντίστοιχα μεγάλα και εντελώς αδικαιολόγητα ποσά. 



Στην Αστυνομία δεν προσκομίστηκε κανένα έγγραφο από τους ενδιαφερομένους, με το οποίο να δικαιολογείται η δαπάνη τόσων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από κρατικές επιδοτήσεις και δωρεές ιδιωτών για ένα ματαιωμένο συμπόσιο. 


Μέλη του «Κύκλου της Πάτμου» αντέτειναν, μιλώντας στο Βήμα, ότι «η οργάνωση επιτέλεσε ιδιαίτερα σημαντικό εθνικό και θρησκευτικό έργο, χωρίς καμιά διάθεση κερδοσκοπίας». Υποστηρίζουν ότι «τα χρήματα που δεν διετίθεντο σε κάποια συμπόσια μεταφέρονταν αυτομάτως στον προϋπολογισμό των άλλων εκδηλώσεων» και αναφέρουν ότι «ο λογαριασμός της ΜΚΟ στην Τράπεζα του Λονδίνου ήταν αποκλειστικού χειρισμού ενός από τα ιδρυτικά μέλη μας».

Οπως σημειώνουν, δε, «ελάχιστα από τα τουλάχιστον 60 άτομα που κατέθεσαν άφησαν αιχμές για παράνομες πράξεις μας. Η έρευνα της ΕΛΑΣ έχει στοιχεία υπερβολής».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

To άρθρο μιλάει για "συμπόσια σε Δούναβη (1997), Αδριατική (2002), Βαλτική (2003), Αμαζόνιο (2006), Αρκτική (2007) και Μισισιπή (2009), ενώ αναβλήθηκαν στην Κασπία (2005) και στο Νείλο (2009)" που διοργάνωσε ο "Κύκλος της Πάτμου". Δεν είναι άλλα παρά τα γνωστά συμπόσια που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τα οποία μάλιστα πήρε την ονομασία "πράσινος Πατριάρχης". Οι οικολογικές ευαισθησίες του Φαναρίου συνδέονται άμεσα με τη δράση της ΜΚΟ "Κύκλος της Πάτμου". Και φαίνεται πως στην όλη υπόθεση δεν πνέει και τόσο καθαρός αέρας, όσο κι αν οι πρωταγωνιστές εργάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος...

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)