26/11/13

Αυτοκτονίες ηλικιωμένων ζευγαριών στη Γαλλία επαναφέρουν το θέμα της ευθανασίας

Παρίσι, Γαλλία
Δύο ζευγάρια ηλικιωμένων αυτοκτόνησαν στο Παρίσι μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα της ευθανασίας, η οποία παραμένει παράνομη στη χώρα.
Την Παρασκευή ο Μπερνάρ και η Ζορζέτ Καζέ, 86 ετών και οι δύο, βρέθηκαν νεκροί σε πολυτελές ξενοδοχείο του Παρισιού. Κρατούσαν ο ένας το χέρι του άλλου μέχρι το τέλος.
Ο γιος τους δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ότι οι γονείς του σχεδίαζαν τον θάνατό τους εδώ και δεκαετίες και όπως λέει «φοβόντουσαν τον χωρισμό και την εξάρτηση πολύ περισσότερο από τον ίδιο τον θάνατο».


Το ζευγάρι είχε σχεδιάσει την αυτοκτονία του μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Η αστυνομία βρήκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μια επιστολή που απευθυνόταν στον γενικό εισαγγελέα, η οποία αναφερόταν στο δικαίωμα «να πεθαίνει κανείς με αξιοπρέπεια» και ζητούσε νομιμοποίηση της ευθανασίας.

Τη Δευτέρα, ένα δεύτερο ζευγάρι, ηλικίας 84 και 81 ετών, βρέθηκαν νεκροί στο διαμέρισμά τους στο Παρίσι. «Αυτοκτόνησαν με συνταγογραφημένα φάρμακα» δήλωσε πηγή της αστυνομίας. «Άφησαν ένα γράμμα που εξηγούσαν τις πράξεις τους» τονίζει.

Στην ταινία Μέλι της Βαλέρια Γκολίνο, η κεντρική ηρωίδα βοηθάει αρρώστους να πεθάνουν, μέχρι τη στιγμή που ένας υγιέστατος ηλικιωμένος εμφανίζεται και της ζητά βοήθεια να αυτοκτονήσει, επικαλούμενος το δικαίωμά του να επιλέγει πόσο και πώς θα ζήσει. Η συνάντησή της με αυτόν τον άνδρα θα προκαλέσει τα πιστεύω της.

Οι αυτοκτονίες των δύο ζευγαριών έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της ευθανασίας. Πέρυσι, μία έρευνα που διήρκεσε έξι μήνες ανέφερε ότι η ευθανασία θα πρέπει να παραμείνει παράνομη. Ωστόσο, η έκθεση τόνιζε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της την κοινή γνώμη.

Όπως αναφέρει το France 24, δημοσκόπηση της IFOP στις αρχές Νοεμβρίου έδειξε ότι το 92% των Γάλλων επιθυμεί να αποτελεί η ευθανασία μία επιλογή για τους ασθενείς που υποφέρουν από πόνο ή που πάσχουν από ανίατες ασθένειες.

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είχε υποσχεθεί να εξετάσει το θέμα στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Οι υποβοηθούμενες αυτοκτονίες είτε είναι νόμιμες, είτε έχουν αποποινικοποιηθεί στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και το Βέλγιο.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)