2/12/16

Η τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση της ΠΕΘ

Η Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΠΕΘ
Στις 13 Νοεμβρίου 2016, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00, στην Αίθουσα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (Χαλκοκονδύλη 37, 3ος όροφος), πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΘ, για τον ετήσιο τακτικό Απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Στην εναρκτήρια ομιλία του προς τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της ΠΕΘ Δρ Κωνσταντίνος Σπαλιώρας τόνισε ότι κατά την περίοδο 2015-2016 το ΔΣ της ΠΕΘ ανέπτυξε, σύμφωνα και με τις αρχές και το σκοπό του Καταστατικού της ΠΕΘ, δραστηριότητες σχετικές με το Μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την διατήρησή του στο πλαίσιο της ζώσας Ορθόδοξης χριστιανικής διδασκαλίας της Εκκλησίας. Επίσης, όπως είπε ο κ. Σπαλιώρας, συνεχίστηκαν οι έντονες δραστηριότητες της ΠΕΘ για την απόσυρση του νέου Προγράμματος Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η κατάθεση στα αρμόδια δικαστικά όργανα προσφυγών εναντίον αυτών των Προγραμμάτων, με τη ανεκτίμητη βοήθεια του μέλους της ΠΕΘ, κ. Γεωργίου Κρίππα και άλλων ε.τ. Ανώτατων Δικαστικών λειτουργών και επιφανών Νομικών, τους οποίους ο κ. Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά για την πολύτιμη συμβολή τους σε όλους τους δικαστικούς αγώνες της Ενώσεως υπέρ της διατήρησης της διδασκαλίας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αγωγής στα σχολεία της Πατρίδας μας.
Ο κ. Σπαλιώρας τόνισε ακόμη την ανάγκη επαγρύπνησης των μελών της ΠΕΘ καθώς και της στενότερης συνεργασίας μεταξύ τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πολλών ζητημάτων που αφορούν την Ένωση.
Κατόπιν τον λόγο έλαβαν ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΘ κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης και ο Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Βογιατζής, οι οποίοι και αναφέρθηκαν εκτενώς στην πολύπλευρη δραστηριότητα του ΔΣ της Ενώσεως, κατά το παρελθόν έτος, και την ενεργό παρουσία του στις εξελίξεις που αφορούν τόσο στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών όσο και σε άλλα σημαντικά θέματα του κλάδου. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες του ΔΣ της ΠΕΘ:
1. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και Ιεράρχες, με τον Υπουργό και την Υφυπουργό Παιδείας, τον Πρόεδρο του ΙΕΠ και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΘ καθώς και με βουλευτές και στελέχη κομμάτων, όπου τέθηκαν τα θεολογικά και πολιτισμικά ζητήματα που ανακύπτουν με την ενδεχόμενη εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών, τα θέματα των απαλλαγών και των διορισμών των Θεολόγων στα σχολεία. Επίσης, εκπρόσωποι της ΠΕΘ μετείχαν σε συνεδρίες της Ιεράς Συνόδου για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών και στην Επιτροπή διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας.
2. Εστάλησαν Επιστολές και Υπομνήματα στους παραπάνω φορείς και εκδόθηκαν πολλά Δελτία τύπου με τις θέσεις της Ενώσεως για όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Από το επιτελείο των Νομικών Συμβούλων της Ενώσεως κατατέθηκαν σε αρμόδια δικαστήρια και στο ΥΠΕΘ τέσσερις αιτήσεις για θέματα του μαθήματος των Θρησκευτικών και μεταξύ αυτών αίτηση ακυρώσεως των αποφάσεων για την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία (1. Αίτηση Εξαιρέσεως πέντε μελών της Επιτροπής του ΙΕΠ για το μάθημα των Θρησκευτικών, λόγω παραβιάσεως της αρχής της αμεροληψίας, ενώπιον του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, 2. Αίτηση στο Πρωτοδικείο για διάλυση του Σωματείου «ΚΑΙΡΟΣ», λόγω των δράσεών του εναντίον του ορθόδοξου Μαθήματος των Θρησκευτικών, 3. Αίτηση στο ΣτΕ αναστολής και ακυρώσεως της απόφασης Φίλη για μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό Σχολείο, 4. Αίτηση στο ΣτΕ αναστολής και ακυρώσεως της απόφασης Φίλη για εφαρμογή του νέων Προγραμμάτων Σπουδών μαθήματος των Θρησκευτικών στα Σχολεία).
3. Συνεχίστηκε ανελλιπώς η έκδοση του περιοδικού «ΚΟΙΝΩΝΙΑ», το οποίο γίνεται ευμενώς δεκτό από τους Συναδέλφους.
4. Πραγματοποιήθηκαν και φέτος στα Γραφεία της ΠΕΘ «Επιμορφωτικά Σεμινάρια» για την διδακτική και παιδαγωγική κατάρτιση των Συναδέλφων. Παρουσιάστηκε, επίσης, η νέα «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη» και παραδόθηκε σε χρήση στα μέλη μας.
5. Διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία της ΠΕΘ και συμμετοχή και άλλων φορέων ημερίδες και εκδηλώσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και σε Παραρτήματα, με αντικείμενο κυρίως το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών στις οποίες συμμετείχε και ενημερώθηκε πλήρως μεγάλος αριθμός Συναδέλφων.
6. Η ΠΕΘ συνδιοργάνωσε με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης, μεγαλειώδη εκδήλωση στα Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 με θέμα «Μένουμε Έλληνες και Ορθόδοξοι».
6. Ιδρύθηκαν η επαναλειτούργησαν τέσσερα Παραρτήματα στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες και Βέροια με μεγάλο αριθμό μελών.
7. Έγιναν συνεχείς προσπάθειες για τη συγκέντρωση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για τη λειτουργία των Γραφείων και την έκδοση του περιοδικού.
Στο τέλος της Γενικής Συνέλευσης τα μέλη της ΠΕΘ ενημερώθηκαν για την ταμειακή κατάσταση της Ενώσεως και διαπιστώθηκε ότι τα βιβλία του ταμείου, τα διπλότυπα εισπράξεως, τα εντάλματα πληρωμών και όλα τα άλλα σχετικά δικαιολογητικά τηρούνται με επιμέλεια και τάξη.
Μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις, το Εποπτικό Συμβούλιο και ομοθυμαδόν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΘ συνεχάρησαν θερμά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για το έργο που επιτέλεσαν και ενέκριναν την απαλλαγή του από κάθε οικονομική η άλλη ευθύνη για το χρονικό διάστημα από 1/11/2015 έως 31/10/2016.
Εν κατακλείδι και μετά από ένα γόνιμο διάλογο όλων των παρισταμένων μελών της ΠΕΘ, επί όλων των θεμάτων που απασχολούν τον Κλάδο των Θεολόγων, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της ΠΕΘ κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας ο οποίος και κήρυξε τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης, ευχόμενος συνέχιση και εντατικοποίηση του πολύπλευρου έργου της Ενώσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)