Να επιστρέψουν στα σχολεία τα παλιά βιβλία Θρησκευτικών ζητά το Άγιο Όρος
Την απόσυρση και των «Φακέλων Μαθήματος» που στάλθηκαν φέτος στα σχολεία για να αντικαταστήσουν τα παλιά βιβλία των Θρησκευτικών, ζητάει η Κοινότητα του Αγίου Όρους με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας και στους βουλευτές του κοινοβουλίου.
Με το δεδομένο δε, ότι ο κ. Κ. Γαβρόγλου είναι ο πρώτος υπουργός Παιδείας ως σήμερα που δέχτηκε να ελέγχονται από τους εκπροσώπους της Εκκλησίας τα βιβλία των θρησκευτικών και να μην προχωρούν αν δεν δοθεί το «πράσινο φως», η θέση του μοιάζει μάλλον δύσκολη.
Η Κοινότητα του Αγίου Όρους ζητάει να επιστρέψουν στα σχολεία τα παλιά βιβλία των Θρησκευτικών και τονίζει ότι:
- Οι ορθόδοξοι μαθητές με τους φακέλους μαθήματος που τους διανεμήθηκαν θα διδάσκονται ένα πανθρησκειακό μάθημα το οποίο εντέχνως θα ενσταλάζει στις ψυχές των την ιδέα ότι “όλες οι θρησκείες είναι λίγο πολύ το ίδιο” και εν τέλει θα τους οδηγεί στον αγνωστικισμό και την αθεΐα.
- Μάλιστα οι παραπάνω υποχρέωση ισχύει μόνο για τους πλειοψηφούντες ορθοδόξους μαθητές, ενώ οι μειοψηφούντες ετερόδοξοι και ετερόθρησκοι θα έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται ομολογιακό μάθημα, σύμφωνα με την πίστη τους.
Το υπουργείο Παιδείας έστειλε φέτος έντεκα «φακέλους μαθητή» για την διδασκαλία των θρησκευτικών για να αντικαταστήσει το περυσινό βιβλίο το οποίο και αποσύρθηκε.
Πάντως για τους «φακέλους» του δημοτικού, δάσκαλοι δηλώνουν ότι συντάχθηκαν πρόχειρα με πολλά συντακτικά, ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Θεολόγοι δε αναφέρουν ότι «απουσιάζει σχεδόν η αναφορά στο πρόσωπο του Χριστού ως λυτρωτή - σωτήρα, υποβιβάζοντάς τον σε απλό "διδάσκαλο", ενώ η επαναλαμβανόμενη παράθεση μεγάλων κειμένων από τη Βίβλο, ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιηθούν όλα ή αν επιλεγούν ορισμένα, κουράζει και καταντά τον φάκελο μονότονο».
Αντιγραφή από την Wikipedia!
Στο βιβλίο της Ε Δημοτικού ειδικά, υπάρχει καθαρή αντιγραφή από αποσπάσματα της Wikipedia, με μια «δημιουργική σύνθεση» ώστε να περικοπούν οι λέξεις του σχετικού λήμματος!
Καλό για τους συγγραφείς του βιβλίου, θα ήταν να μπει μια παραπομπή ή εάν θεωρούν το λήμμα αξιόπιστο να παραθέσουν το κείμενο πρωτότυπο.
Τέλος όπως αναφέρουν οι θεολόγοι, στα 6 χρόνια του Δημοτικού, οι μαθητές θα μιλήσουν και θα ακούσουν για την Ανάσταση του Χριστού μόνο στην Γ τάξη, ενώ η επόμενη «συνάντησή» τους με το ζήτημα αυτό θα γίνει στο Γυμνάσιο.
Στην ενότητα «της σελ.114 υπάρχει μια συντομότατη αναφορά στην Ανάσταση και τίποτε άλλο για το μέγιστο αυτό γεγονός της Ορθοδοξίας. Αλλού, δηλαδή, προσπαθούμε για τη σπειροειδή διάταξη της ύλης (επανάληψή της, αλλά σε ανώτερο επίπεδο και πιο λεπτομερώς) σε ζητήματα λιγότερο σημαντικά της Αναστάσεως, ενώ η Ανάσταση και η Ανάληψη, δεν αποτελούν γεγονότα που χρήζουν διαπραγμάτευσης, έστω 2 φορές στα 6 χρόνια της φοίτησης των μαθητών στο Δημοτικό» λένε χαρακτηριστικά δάσκαλοι.
Μάρνυ Παπαματθαίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου