18/4/18

Κρίσιμες στιγμές για το μάθημα των Θρησκευτικών

Συνεδριάζει αύριο για τελευταία μέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και όλοι αναμένουν την απόφαση της για σύγκληση ή όχι της Ιεραρχίας για τα Θρησκευτικά μετά μάλιστα και το σχετικό αίτημα του Μητροπολίτου Φθιώτιδος.
Σήμερα υπήρξε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων δύο εκ των τριών Μητροπολιτών της Τριμελούς Επιτροπής Αρχιερέων που μετείχε στον διάλογο για τα Θρησκευτικά,
των Μητροπολιτών Ύδρας και Μεσσηνίας, ενώ απουσίαζε το τρίτο μέλος, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας. 
Η σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι οι δύο Μητροπολίτες επέδωσαν στον Υπουργό επιστολές της Ιεράς Συνόδου χωρίς να αναφέρει περαιτέρω στοιχεία για το περιεχόμενο των επιστολών. Η ίδια ενημέρωση εκ μέρους του Υπουργείου αναφέρει ότι «Επανεβεβαιώθηκε η απόφαση της Πολιτείας και της Εκκλησίας, να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ της Επιτροπής του Ι.Ε.Π. και της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής σύμφωνα με όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών για το αντικείμενο, το εύρος και τη στοχοθεσία του διαλόγου και έχουν τεθεί υπ’ όψιν της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος». 
Από την πλευρά της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ενημέρωση και είναι χαρακτηριστικό πως κανένα Δελτίο Τύπου δεν εκδόθηκε για τις δύο μέρες εργασιών της ΔΙΣ. Να σημειωθεί ότι οι Μητροπολίτες Ύδρας και Μεσσηνίας, που επισκέφθηκαν τον Υπουργό Παιδείας σήμερα, δεν είναι μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της τρέχουσας συνοδικής περιόδου και αύριο αναμένεται να ενημερώσουν τα μέλη της ΔΙΣ για τη σημερινή συνάντηση αλλά και για το αίτημα του Υπουργού η Εκκλησία να αποσύρει την αίτηση ακύρωσης του Π.Δ. 18/2018 (Οργανισμός ΥΠ.Π.Ε.Θ.) που έχει καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος στο ΣτΕ.
Προκαλούν πάντως εντύπωση διαρροές του Υπουργείου Παιδείας προς τον ηλεκτρονικό τύπο που κάνουν λόγο για συνέχιση του διαλόγου με την Εκκλησία για τα Θρησκευτικά με το επιχείρημα ότι «το πρόγραμμα σπουδών Φίλη που ακύρωσε το ΣτΕ διαφέρει ριζικά από το πρόγραμμα σπουδών Γαβρόγλου» (!) τη στιγμή που τα δύο προγράμματα είναι πανομοιότυπα πλην ελαχίστων διαφορών σε εκφράσεις και όχι στην ουσία και τη δομή.
Ασφαλώς στην παρούσα φάση είναι καίριο το ζήτημα της τελικής στάσης που θα υιοθετήσει η Εκκλησία για το ζήτημα και όχι η εμμονή του Υπουργείου στη θέση ότι η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ δήθεν δεν επηρεάζει τα Θρησκευτικά του προγράμματος Γαβρόγλου. 
Τέλος, να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά όπως είχε προαναγγείλει ότι θα πράξει όταν θα λάμβανε το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)