26/6/18

«Παγώνουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΠΓΔΜ - Αλβανίας με την Ε.Ε.

Bρυξέλλες, Του Νίκου Μπέλλου
Αλβανία και ΠΓΔΜ δεν θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., γιατί μια ομάδα χωρών διατύπωσε αντιρρήσεις με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η λήψη θετικής απόφασης με ομοφωνία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος στη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο ήταν ένθερμος υποστηρικτής της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία ζήτησαν την αναβολή της λήψης απόφασης.
«Εξήγησα ότι για γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς λόγους, η σημερινή κατάσταση απαιτεί τη στήριξη των δύο χωρών της περιοχής και όχι την αναβολή της λήψης απόφασης, ενώ εξήγησα επίσης ότι η εσωτερική κατάσταση απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι νέα προβλήματα», είπε ο κ. Κοτζιάς.
Ο υπουργός Eξωτερικών πρόσθεσε ότι αναζητείται ένας συμβιβασμός, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για θα συμπίπτει με τη σημερινή Κομισιόν, η οποία γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση και τα προβλήματα, κατέληξε.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό και οι Γάλλοι ήταν αντίθετοι με την χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μάλιστα, το Μάιο υπέβαλαν μαζί με τους Ολλανδούς ένα έγγραφο στα άλλα κράτη μέλη, στο οποίο επισήμαιναν την έλλειψη μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης, στη διαφθορά και στο οργανωμένο έγκλημα που υπάρχει στις δύο χώρες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και πολύ καλά έκαναν, αφού και οι δύο αυτές υπό ένταξιν χώρες αποτελούν εν δυνάμει σύμμαχο-δορυφόρο της πολεμοχαρούς Οθωμανικής τε και Κεμαλικής Τουρκίας.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)