9/11/18

Στο Φανάρι ο Γαβρόγλου - Δίνει εξηγήσεις στον Πατριάρχη για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Λίγες ώρες μετά την κλήση της προξένου της Ελλάδας για εξηγήσεις επί τις συμφωνίας στο Πατριαρχείο ο υπουργός Παιδείας συναντάται με τον κ.Βαρθολομαίο - Για προγραμματισμένη «από καιρό» συνάντηση κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας.

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα έχει αύριο το πρωί στο Φανάρι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευνάσουν την διαφαινόμενη οργή του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε επί της συμφωνίας που ανακοίνωσαν από κοινού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Η συνάντηση ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το σάιτ του υπουργείου Παιδείας και η συνάντηση εμφανίζεται ως «προγραμματισμένη από καιρό». Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι η προγραμματισμένη συνάντηση ήταν για την ερχόμενη εβδομάδα και επισπεύδεται. Ερχεται, δε, λίγες ώρες αφότου ο κ.Βαρθολομαίος κάλεσε την γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη για εξηγήσεις επί της συμφωνίας.

Η δυσφορία του Φαναρίου που είχε διαφανεί λίγες ώρες μετά τις κοινές ανακοινώσεις Τσίπρα - Ιερώνυμου με δεδομένο ότι δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος ή από εκείνη της Πολιτείας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράσθηκε και επίσημα πριν από λίγες ώρες, καθώς εκλήθη στο Φανάρι η γενική πρόξενος της Ελλάδας Γεωργία Σουλτανόπουλου. Η πρόξενος έγινε δέκτης διαμαρτυριών σε έντονο ύφος, σύμφωνα με πληροφορίες, για το γεγονός ότι το Πατριαρχείο δεν ενημερώθηκε, με δεδομένο ότι η «πρόθεση συμφωνίας» (κατά την ορολογία που χρησιμοποίησε ο κ.Ιερώνυμος μια μέρα μετά τις κοινές ανακοινώσεις) αφορά μητροπόλεις και κληρικούς που υπάγονται στη δικαιοδοσία του: Πρόκειται για την Εκκλησία της Κρήτης (αυτοκέφαλη) τις μητροπόλεις των Δωδεκαννήσων και τις 36 μητροπόλεις των Νέων Χωρών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προς επίρρωση της κρίσης που σοβεί στις σχέσεις Φαναρίου – Αθήνας είναι και η πληροφορία ότι αύριο, Σάββατο, συνεδριάζει εκτάκτως η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι όπου στο μικροσκόπιο θα μπουν οι λεπτομέρειες της διμερούς συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου με στόχο να διαμορφωθεί η στάση που θα τηρήσει η Εκκλησία της Κρήτης. Κι εκεί πάντως επικρατεί προβληματισμός για τις μυστικές διαβουλεύσεις και την έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής.

https://www.in.gr/2018/11/09/greece/pro-ton-pylon-ieros-polemos-vartholomaiou-ieronymou/

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο άξιος πρωτοπρεσβύτερος Στέφανος Αναγνωστόπουλος: Μια υϊκή Διαμαρτυρία.

http://aktines.blogspot.com/2018/11/blog-post_20.html

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)