11/12/18

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος ορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής μελέτης θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑΠρώτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον μήνα Δεκέμβριο (11/12/2018)
Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Δεκέμβριο, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Υλοποιώντας την από 16ης Νοεμβρίου ε.έ. απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεκρότησε την Ειδική Επιτροπή για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας, αποτελούμενη από τα ακόλουθα Μέλη:

1. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πρόεδρος

2. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος
3. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος

4. Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

5. Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

6. Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής, Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος

7. Ελλογιμώτατος κ. Βασίλειος Κονδύλης, Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

8. Εντιμότατος κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παραλλήλως, η ως είρηται Επιτροπή εξουσιοδοτείται να έχει την δυνατότητα να προσκαλεί Αρχιερείς και επιστήμονες (κληρικούς και λαϊκούς), οι οποίοι κατέχουν ειδικές γνώσεις επί των προς συζήτηση θεμάτων.
Σύμφωνα με την προαναφερθείσα απόφαση της Ι.Σ.Ι., ο καρπός του διαλόγου της Επιτροπής αυτής με την Πολιτεία θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνει ότι εκ της διεξαχθείσης την Κυριακή 29 Ιουλίου ε.έ. δισκοφορίας υπέρ των πυροπλήκτων της Αττικής (Μάτι, Ραφήνα, Κινέτα), σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, πλην των όσων έχουν απ’ ευθείας δοθεί στις Ιερές Μητροπόλεις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και Μεγάρων και Σαλαμίνος, έχει συγκεντρωθεί το ποσόν των 636.000 ευρώ, εκ των οποίων 300.000 ευρώ αποτελούν δωρεά της Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και σε συνεργασία με τις τρεις εμπερίστατες Ιερές Μητροπόλεις, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προσφέρει χρηματικά βοηθήματα σε 300 πληγείσες οικογένειες, επιπλέον δε να στηρίξει άλλες 100 οικογένειες δι’ επιδόματος ικανού να συμβάλει στο κόστος εκδόσεως αδείας επισκευής η ανοικοδομήσεως των καταστραφεισών οικιών, κατόπιν μάλιστα και συνεννοήσεως με άλλους φιλανθρωπικούς και μη φορείς και τους εμπλεκόμενους Δήμους.

Η Δ.Ι.Σ. ακολούθως ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος:

α) Περί του διεξαχθέντος στον Αυλώνα Αττικής, από 29ης Μαΐου έως 2ας Ιουνίου ε.έ., Β’ Πανελληνίου Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με γενικό θέμα: «Εκκλησιαστική κατασκήνωση: Δημιουργώντας τους πολίτες του κόσμου και τους Ουρανοπολίτες».

β) Περί του διεξαχθέντος στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, από 29ης έως 31ης Αυγούστου ε.έ., ΣΤ’ Πανελληνίου Συνεδρίου των Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με γενικό θέμα: «Κατήχηση και διαπροσωπικές σχέσεις».

γ) Περί της διεξαχθείσης στην πόλη Σιμπίου της Ρουμανίας, από 6ης έως 9ης Σεπτεμβρίου ε.έ., Ε’ Διεθνούς Συναντήσεως Ορθοδόξου Νεολαίας, υπό τον τίτλο: «Ενότης, Πίστις, Έθνος».

Κατόπιν η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος περί του διεξαχθέντος στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, από 18ης έως 20ης Οκτωβρίου ε.έ., Ζ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το 1821 με θέμα: «Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του Αγώνος της Ελληνικής Επαναστάσεως» και ενέκρινε τις προτάσεις της Επιτροπής αυτής:

α) Περί διοργανώσεως του Η’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το 1821, κατά το έτος 2019.

β) Περί εκδόσεως Εγκυκλίου Σημειώματος από την Δ.Ι.Σ. για την εορτή των Τριών Ιεραρχών.

γ) Περί της επίσημης Παρουσίασης του εκδοθέντος ΣΤ’ Τόμου των Πρακτικών του ΣΤ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Πολεμικές συγκρούσεις και τόποι καθαγιασμού του απελευθερωτικού Αγώνος κατά την Επανάσταση του 1821».

Επίσης ενέκρινε πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως περί διεξαγωγής του ΙΗ’ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, με κεντρικό θέμα: «Εξωχριστιανικές επιδράσεις στη λατρεία της Εκκλησίας».

Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων περί του διεξαχθέντος Γ’ Πανελληνίου Συνεδρίου για Κληρικούς και Στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Από την Αρχαία Ολυμπία στη σύγχρονη Ηλεία».

Τέλος, έλαβε αποφάσεις σχετικά με τα τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)