25/10/19

Δημήτριος Βογιατζής, Περί Συντάγματος και Θρησκευτικών

Περί Συντάγματος και Θρησκευτικών
Δημήτριος Βογιατζής, Θεολόγος καθηγητής
Κύριε διευθυντά
Στην έγκριτη εφημερίδα σας, στις 13/10/19, δημοσιεύθηκε άρθρο του καθηγητή της Νομικής Σπ. Βλαχόπουλου, όπου ο κ. καθηγητής ισχυρίζεται ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι προαιρετικό.
Ο ισχυρισμός αυτός προβάλλεται παρά τις προβλέψεις του νόμου και της πρόσφατης νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζει ότι τα Θρησκευτικά είναι υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές και δυνατότητα απαλλαγής έχουν μόνο όσοι είναι ετερόδοξοι, αλλόδοξοι ή άθεοι. Βεβαίως ο κ. Βλαχόπουλος ήταν ο εισηγητής της αποφάσεως της 28/2019 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία πράγματι υπονοεί, σε αντίθεση με το ΣτΕ, ότι δικαίωμα απαλλαγής έχουν και οι ορθόδοξοι μαθητές.
Επίσης ο κ. Βλαχόπουλος υποστηρίζει ότι «το αρ. 16 του Συντάγματος κάνει λόγο για ανάπτυξη της θρησκευτικής (και όχι της ορθόδοξης) συνείδησης». Είναι όμως γνωστό ότι οι βασικοί νόμοι για την εκπαίδευση (309/1976 και 1566/1985) και η πρόσφατη και παλιότερη νομολογία του ΣτΕ ορίζουν ότι, κατά το Σύνταγμα, η θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων είναι η ορθόδοξη χριστιανική, η οποία γεννάται και διαμορφώνεται σταδιακά, πριν από την έναρξη της σχολικής ζωής, στους κόλπους της οικογένειας. Για τους ετερόδοξους ή αλλόδοξους θρησκευτική συνείδηση είναι αυτή του αντίστοιχου δόγματος.
Το ισχύον διαθρησκειακό πρόγραμμα καταργήθηκε γιατί επιδιώκει τη διαμόρφωση μιας συγκρητιστικής συνείδησης και κατά συνέπεια παραβιάζει το δικαίωμα των γονέων να εξασφαλίζουν την εκπαίδευση των παιδιών τους σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις. Κατά τα λοιπά, τα βασικά για το θρησκευτικό φαινόμενο διδάσκονται επαρκέστατα στο ορθόδοξο μάθημα. Λυπούμεθα που ο κ. Βλαχόπουλος με τις θέσεις και τις εισηγήσεις του συντάσσεται με την αντισυνταγματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)