8/11/08

Χαιρετισμός Υπ. Παιδείας προς Πατριάρχη

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2008
Χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην τελετή Αναγόρευσης του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος

Κυρίες και κύριοι,
Τρεις, θεωρώ ότι είναι, οι βασικοί λόγοι που είμαστε εδώ σήμερα:
Καταρχάς, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον εκπρόσωπο ενός θεσμού δεκαεπτά αιώνων οικουμενικής διακονίας. Ενός θεσμού που, αφού συνετέλεσε στο μεγαλείο της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, στήριξε σε δύσκολες περιόδους το γένος διατηρώντας ακέραια την πίστη του και ατόφια τη γλώσσα του και την παράδοσή του.
Η τιμή προς το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνδέεται:
-με τις ρίζες μας,
-με τη βιωματική σχέση αιώνων του λαού μας με το σώμα της εκκλησίας,
-με την πρόταση πολιτισμού της Ορθοδοξίας,
-με την αυταπάρνηση ως τρόπο βίου μέσα από τα μοναστήρια,
-με τη δυνατότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας να πλησιάσει τον σύγχρονο άνθρωπο, να του προσφέρει κοινωνία σχέσεων με αγάπη, ταπεινοφροσύνη και σεβασμό.
Η παρουσία μας εδώ συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα ενός θεσμού ηλικίας 1.700 ετών να υπάρχει, να έχει γνώμη, να κινείται και να αναπνέει ελεύθερα, να απολαμβάνει αυτό που έχει αποκτήσει δια μέσου των αιώνων και οι άλλοι ορθόδοξοι ηγέτες του το αναγνωρίζουν. Συνδέεται άμεσα με τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης, που σε πείσμα των εθνικιστικών πολιτικών δεν αφορά μόνον τους Έλληνες της Πόλης αλλά όλους τους ορθοδόξους.
Το ασφυκτικό καθεστώς υπό το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί το Πατριαρχείο είναι απολύτως απαράδεκτο. Παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να προστρέξουμε αρωγοί στην Μητέρα Εκκλησία, όποτε χρειασθεί.
Δεύτερος, αλλά εξ ίσου βασικός λόγος της σημερινής παρουσίας μας, είναι για να τιμήσουμε ένα μικρό παιδί από τους Άγιους Θεόδωρους της Ίμβρου, το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του Χρήστου και της Μερώπης Αρχοντώνη.
Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε:
-τον ταλαντούχο μαθητή που συνέχισε στο Ζωγράφειο Λύκειο,
-που αποφοίτησε με άριστα από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης,
-που μετεκπαιδεύθηκε στο Ινστιτούτο Ανατολικών σπουδών της Ρώμης, στο Οικουμενικό Ινστιτούτο Μποσύ της Ελβετίας και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου,
-για να αναγορευθεί διδάκτωρ του Κανονικού δικαίου από το Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, στη συνέχεια να χειροτονηθεί
-Μητροπολίτης Φιλαδελφείας,
-Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος
και να εκλεγεί ως
-ο 270ος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ίμβρος, Κωνσταντινούπολη, Ρώμη, Μόναχο, Φανάρι.
Μία πορεία που αποτελεί τη ζώσα έκφραση μίας πραγματικότητας που ισχύει εδώ και αιώνες: Η ιεραρχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν είναι υπόθεση κάποιων με τίτλους ευγενείας που αποφάσιζαν να ακολουθήσουν την ιερατική «σταδιοδρομία». Η ιεραρχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι σάρκα από τη σάρκα του λαϊκού στρώματος.
Η πορεία αυτή είναι ο καθρέφτης της ζωτικότητας και της αμεσότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε σχέση με το ορθόδοξο πλήρωμα.
Τέλος, τρίτος, αλλά εξ ίσου σημαντικός λόγος, που είμαστε σήμερα εδώ, είναι για να τιμήσουμε έναν αγωνιστή του βίου, έναν στρατιώτη του Χριστού, έναν κορυφαίο θρησκευτικό ηγέτη που, πέραν του σημαίνοντος ρόλου που διαδραματίζει στο διάλογο μεταξύ των χριστιανικών εκκλησιών και στον διαθρησκειακό διάλογο, έθεσε σε νέες βάσεις την προσέγγισή της χριστιανικής θεολογίας προς το περιβάλλον: «εάν η αποσπασματική γνώση οδηγεί στην ευημερία του ανθρώπου εις βάρος της υπάρξεως άλλων δημιουργημάτων του Θεού, αυτό στην πραγματικότητα προσβάλλει το Δημιουργό». Αυτή η προσέγγιση επηρεάζει και τις φυσικές επιστήμες. Τα καθημερινά ζοφερά προβλήματα του περιβάλλοντος ωθούν τις φυσικές επιστήμες και τη θεολογία να πάψουν τις κλασικές έως σήμερα διακρίσεις, οι οποίες εξελάμβαναν τις φυσικές επιστήμες ως υλιστικές και προσγειωμένες ενώ τη θεολογία ως αφορώσα μεταφυσικές και πνευματικές θεωρήσεις των πραγμάτων. Η περιβαλλοντική κρίση και η αντιμετώπισή της απαιτεί τόσον την πνευματική όσο και την υλιστική προσέγγιση. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε αυτή τη θέση. Κατέδειξε ότι ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν μπορεί να είναι αυτός μίας ακόμη μη κυβερνητικής οργανώσεως που δραστηριοποιείται για το περιβάλλον σε πρακτικό επίπεδο. Αντιθέτως το πεδίο δράσεώς της επιβάλλεται να είναι στον τομέα
-της περιβαλλοντικής αφυπνίσεως του ανθρώπου,
-της εμψυχώσεώς του και
-της δημιουργίας εκείνων των ηθικών σταθερών που έλειψαν την κρίσιμη ώρα που άρχισε να συντελείται η διατάραξη της περιβαλλοντικής ισορροπίας στον πλανήτη μας. Για αυτό το λόγο η Παναγιώτης του απέκτησε το τιμητικό προσωνύμιο του Πράσινου Πατριάρχη.
Σε αυτό το σημείο, οφείλω να επαναλάβω κάτι που ανέφερα και σε προηγούμενη ομιλία μου αλλά θεωρώ ιδιαιτέρως σοβαρό. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έρχεται στην Ελλάδα μετά από πρόσφατες σημαντικές επιτυχίες:
-Στις αρχές Οκτωβρίου κατά τη σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών πανηγυρικά εφάνη η επιβεβαίωσις των συμφωνηθέντων στο Κίεβο και της αποκαταστάσεως των αγαθών σχέσεων μετά της ρωσικής ορθοδόξου εκκλησίας και της εν γένει αποκαταστάσεως της ευταξίας στου κόλπους της Ορθοδοξίας.
-Ακολούθησε η επίσκεψή στη Ρώμη στην 12η Παγκόσμια Σύνοδο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπου και απηύθυνε εμπνευσμένη ομιλία. Από το 1038 είχε να παρευρεθεί Οικουμενικός Πατριάρχης σε Σύνοδο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Παναγιώτατε,
Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος το οποίο σας αναγορεύει σήμερα επίτιμο διδάκτορα, είναι ένα νέο πανεπιστήμιο, αφού έχει ζωή μόνον 5 ετών. Είστε ο πρώτος επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου. Στο πανεπιστήμιο αυτό φαίνεται έμπρακτο το ενδιαφέρον που υπάρχει για θέματα περιβάλλοντος. Το καλοκαίρι, το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ενέκρινε τη δημιουργία ενός νέου τμήματος Επιστημών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Βλέπετε κι εμείς προσπαθούμε να συμβάλλουμε στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από μία ολιστική προσέγγιση του προβλήματος. Παναγιώτατε,
Μαζί με τα συγχαρητήρια μας, δεχθείτε την τιμή, τον σεβασμό, την αγάπη και τις ολόθερμες ευχές μας.
Σχόλιο
1. Τη "βιωματική σχέση του λαού μας με το σώμα της Εκκλησίας" και "τη δυνατότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας να πλησιάσει το σύγχρονο άνθρωπο" θα ήταν καλά να τις θυμόταν ο κ. Υπουργός και όταν λάμβανε αποφάσεις για το μάθημα των θρησκευτικών στο ελληνικό σχολείο. Αλλιώς τα ωραία του λόγια αποδεικνύονται υποκριτικά.
2. Επαναλαμβάνει ο κ. Υπουργός ως επιτυχία του Οικ. Πατριάρχη τη συμμετοχή του τελευταίου στη Σύνοδο των Παπικών. Και το κάνει, όπως μας λέει, γιατί το θεωρεί "ιδιαιτέρως σοβαρό". Ασφαλώς και είναι η πράξη αυτή του Πατριάρχη ένα ιδιαιτέρως σοβαρό ολίσθημα, μία πράξη καταπάτησης των θείων και Ιερών Κανόνων που θλίβει βαθύτατα το ποίμνιο (κληρικούς και λαϊκούς). Ας μην εγκωμιάζουμε για αυτά που θα έπρεπε μάλλον να ασκούμε έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)