7/11/08

4ο Γραφείο Β΄Αθήνας για απαλλαγή από θρησκευτικά

Πηγή : http://www.zoiforos.gr/

Στην ιστοσελίδα των θεολόγων της Λέσβου (http://www.zoiforos.gr/) δημοσιεύεται οδηγία που απέστειλε με email ο Προϊστάμενος του 4ου Γραφείου της ΔΕ Β΄Αθήνας προς τους Διευθυντές των σχολείων σχετικά με τις αιτήσεις απαλλαγής από τα θρησκευτικά.

4ο ΓραφείοΔΕ Β΄Αθήνας

Θέμα: Απαλλαγές οπό το μάθημα των Θρησκευτικών
ΠΡΟΣ: Τους Δ/ντες των σχολείων

Επειδή εξακολουθούν πολλοί μαθητές να ζητούν για διάφορους λόγους απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών μέχρι και σήμερα, σας κάνουμε γνωστό ότι τηρούμε κατά γράμμα το πενθήμερο κατάθεσης των δικαιολογητικών από την έναρξη των μαθημάτων σύμφωνα με την υπ. αριθμ. Γ2/12907/08-02-2005 ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Γ2/12907/08-02-2005 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Διευκρινίζουμε ότι επειδή η καθυστερημένη κατάθεση της δήλωσης θα δημιουργούσε προβλήματα, εάν γινόταν μετά την κατάθεση βαθμολογίας από τον διδάσκοντα το μάθημα καθηγητή και επειδή άλλες διατάξεις που αφορούν απαλλαγές από τη διδασκαλία μαθημάτων (Γυμναστική Π.Δ. 104/79) ορίζουν ότι η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται εντός πέντε ημερών από της ενάρξεως των μαθημάτων εκτός από τις περιπτώσεις ξαφνικού συμβάντος, θεωρείται σκόπιμο το αίτημα για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών να γνωστοποιείται στη Διεύθυνση του σχολείου με την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων.
Σχόλιο:
1. Από μια μικρή έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο και με κάθε επιφύλαξη δημοσιεύουμε το όνομα και την ιδιότητα του Προϊσταμένου του 4ου Γραφείου. Είναι ο κ. Μαρκότσης Ιωάννης, Θεολόγος (http://dide-v-ath.att.sch.gr/Prosopiko4Grafeio.htm). Είναι άξιος επαίνου ο κ. Προϊστάμενος για την ορθή χρήση των νόμων και την αποτροπή με τον τρόπο αυτό μαζικών απαλλαγών από το μάθημα των θρησκευτικών.
2. Είναι σαφές από την παραπάνω οδηγία που απέστειλε ο κ. Προϊστάμενος στους Διευθυντές σχολείων της Αθήνας ότι υπάρχουν πολλές αιτήσεις μαθητών (ή των γονέων τους) για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών. Η πραγματικότητα, όπως φαίνεται, στο θέμα που δημιούργησαν οι 3 καλοκαιρινές εγκύκλιοι είναι οδυνηρή. Είναι σαφές ότι είναι άμεση ανάγκη η έκδοση τέταρτης εγκυκλίου που να απαγορεύει ρητά τη δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα στους ορθόδοξους μαθητές.
3. Παρόλο που η σωστή χρήση των νόμων από τον κ. Προϊστάμενο οδήγησε πιθανότατα στην παρακολούθηση του μαθήματος τους μαθητές που καθυστερημένα ζήτησαν απαλλαγή, είναι σαφές ότι οι ίδιοι μαθητές θα μπορούν πολύ εύκολα να ζητήσουν απαλλαγή από το μάθημα την επόμενη σχολική χρονιά εντός του καθορισμένου από το νόμο χρόνου (στην αρχή δηλ. της χρονιάς). Αυτό βέβαια θα γίνει, αν συνεχίσουν να ισχύουν οι 3 εγκύκλιοι του καλοκαιριού. Επίσης η αίτηση απαλλαγής κάποιων μαθητών σαφώς θα οδηγήσει και άλλους μαθητές στην ίδια πρακτική, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του μαθήματος.
4. Ας μην κρυβόμαστε. Καλές οι δηλώσεις του κ. Υπουργού Παιδείας για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των θρησκευτικών. Καλές και οι απαντήσεις των Γραμματέων του Υπουργείου. Αν όλα αυτά όμως δεν γίνουν νόμος (εγκύκλιος) του κράτους, τότε το μάθημα έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα και οι πράξεις του Υπουργού αποδεικνύουν ότι με τα λόγια στηρίζει τα θρησκευτικά, με τις πράξεις και τις αποφάσεις του όμως γκρεμίζει μεθοδικά οτιδήποτε πνευματικό και ορθόδοξο έχει μείνει στο ελληνικό σχολείο.

1 σχόλιο:

Αόρατη Μελάνη είπε...

Καλημέρα!

Παρατηρώ ότι παραλείπετε το πρώτο τμήμα της οδηγίας που αναφέρετε (το οποίο συνιστά και την απάντηση στο ερώτημα περί της χρονικής στιγμή της απαλλαγής) και θέλω να το παραθέσω ώστε να έχουν οι αναγνώστες πλήρη εικόνα:

"Απαντώντας στο με άρ. πρωτ. 239/20-1-2005 ερώτημα σας σχετικά με το αντικείμενο του θέματος σας ενημερώνουμε ότι από την εγκύκλιο 61723/Γ2/13-6-2002 δεν προκύπτει χρονικός περιορισμός σε ό,τι αφορά την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών."

Βασίζομαι στην εντιμότητα και την αμεροληψία σας για την δημοσίευση του σχολίου αυτού.

Ευχαριστώ.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)