28/12/10

Ιωάννης Τάτσης, Διπλός κίνδυνος για το μάθημα των Θρησκευτικών

Διπλός κίνδυνος για το μάθημα των Θρησκευτικών
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Βρισκόμαστε πάλι ενώπιον νέων αλλαγών για το θρησκευτικό μάθημα. Αυτή τη φορά το μάθημα απειλείται με απώλεια του υποχρεωτικού του χαρακτήρα στο Λύκειο και αλλαγή του ορθόδοξου χριστιανικού περιεχομένου του στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο.

α) Ως γνωστόν ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας επεξεργάζεται σχέδιο για το νέο Λύκειο, το οποίο εντός των πρώτων μηνών του νέου έτους (πιθανόν και εντός Ιανουαρίου) θα κατατεθεί προς διαβούλευση. Οι μέχρι σήμερα διαρροές για το νέο Λύκειο ανέφεραν ότι το θρησκευτικό μάθημα μετατρέπεται σε επιλεγόμενο και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Στην εύλογη ανησυχία των Θεολόγων όλης της Ελλάδος, που εκφράστηκε με Επιστολές και Δελτία Τύπου, η υπουργός Παιδείας απάντησε καθησυχαστικά ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει επί διαρροών και φημών. Ελπίζουμε ότι η ανασυγκροτηθείσα, μετά την παραίτηση της Θάλειας Δραγώνα, Επιτροπή του Υπουργείου για το νέο Λύκειο θα προτείνει τη διατήρηση της υποχρεωτικότητας των Θρησκευτικών σε όλες τις λυκειακές τάξεις, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την πανελλαδική αντίδραση των Θεολόγων αλλά κυρίως τη συνταγματική επιταγή καλλιέργειας της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών και τη μακραίωνη Παράδοση της παιδείας στην πατρίδα μας....Αν ωστόσο προταθεί τελικά επιλεγόμενο μάθημα Θρησκευτικών η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο θα βρει απέναντί του όλο το θεολογικό κόσμο αλλά και τη Διοικούσα Εκκλησία που έχει υποσχεθεί ότι θα συνταχθεί στο πλευρό των Θεολόγων σε κάθε αγώνα για διατήρηση υποχρεωτικού μαθήματος Θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις του ελληνικού σχολείου.

β) Την ίδια στιγμή το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο συγκρότησε ήδη Ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου. Από την Ομάδα Εργασίας όμως αποκλείστηκε πλήρως το επίσημο όργανο των θεολόγων εκπαιδευτικών, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, η οποία δεν εκπροσωπείται ούτε με ένα μέλος. Ο μεθοδευμένος αυτός αποκλεισμός προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων που με Επιστολή προς την υπουργό Παιδείας ζητά την άμεση ανασυγκρότηση της Ομάδας εργασίας και τη συμμετοχή σε αυτήν μελών της Ένωσης. Δυστυχώς μια μικρή ομάδα διασπαστών του κλάδου των Θεολόγων, όχι μόνο αποκόπηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων αλλά δημιούργησαν νέο σύνδεσμο, τον ΚΑΙΡΟ, έχοντας στους κόλπους τους και τον αρμόδιο για το θρησκευτικό μάθημα Σύμβουλο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Τώρα δείχνουν να ελέγχουν πλήρως την Ομάδα εργασίας και προχωρούν στην αλλοίωση του ορθόδοξου πατερικού χριστιανικού χαρακτήρα των Θρησκευτικών Δημοτικού και Γυμνασίου.

Δυστυχώς στην κρίσιμη αυτή συγκυρία που έπρεπε όλοι οι θεολόγοι να συστρατευθούμε στον κοινό αγώνα για υποχρεωτικό μάθημα Θρησκευτικών στο Λύκειο, κάποιοι καταστρώνουν σχέδια αύξησης των διδακτικών ενοτήτων που θα αναφέρονται στους Παπικούς, τους Προτεστάντες, τους Εβραίους και τους Ισλαμιστές. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι καμία από τις παραπάνω θρησκευτικές ομάδες δεν έχει απαιτήσει τέτοια αλλαγή του περιεχομένου του θρησκευτικού μαθήματος.

Το μάθημα των Θρησκευτικών βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο. Οι θεολόγοι θα εργαστούμε με κάθε τρόπο ώστε και τον υποχρεωτικό του χαρακτήρα να διατηρήσει το μάθημα αλλά και το περιεχόμενό του να μην αλλοιωθεί από κάποιους συναδέλφους μας που δεν θέλουν να κατανοήσουν πως μετά την πλήρη αποτυχία του παγκοσμιοποιημένου μοντέλου των κοινωνιών ήρθε ο καιρός για να στηρίξουμε την παιδεία μας στα σταθερά θεμέλια της ορθόδοξης πατερικής θεολογίας και πράξης αποφεύγοντας επικίνδυνους πανθρησκειακούς αλληθωρισμούς.

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δημοσιεύτηκε και στο alfavita:
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=18250

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΟ
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ

Ανδρέας Αργυρόπουλος είπε...

πρέπει να ντρέπεσαι κ. Τάτση για αυτά που γράφεις...όταν σου τηλεφώνησα ,νόμιζα ότι μίλαγα σε αδελφό θεολόγο.δεν πίστευα ότι θα υποκρινόσουν τόσο.το χαρακτηρισμό "διασπαστές"στον επιστρέφω.το ποτηρι ξεχείλισε.θα υποστηρίξω την αξιοπρέπειά μου και τη δράση μου με κάθε τρόπο που μου επιτρέπει η δημοκρατία.ευτυχώς ακόμη υπάρχουν νόμοι. Δεν απειλώ, ενημερώνω.Δεν επιτρέπω σε κανέναν να με διασύρει άλλο.Συνυπεύθυνοι είναι και οι καθοδηγητές σου.Ανδρέας Αργυρόπουλος,Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων

Ιωάννης Τάτσης είπε...

κ. Σύμβουλε,
δεν αντιλαμβάνομαι τα περί υποκρισίας που αναφέρετε. Όσα σας είπα στο τηλεφώνημα αυτά υποστηρίζω και τώρα στο άρθρο μου.
Η «ανοικτότητα», η «ανεκτικότητα» και ο «διάλογος» με κάθε «έτερον» που υποστηρίζει ο ΚΑΙΡΟΣ φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνουν τους Θεολόγους που διαφωνούν με τις θέσεις του. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να διαλέγομαι υπό το κράτος απειλών.
Όσο για τους «καθοδηγητές» μου τέτοιοι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν κληρικοί και λαϊκοί τους οποίους συμβουλεύομαι διότι γνωρίζω ότι αγαπούν το μάθημα των Θρησκευτικών και την Εκκλησία με ειλικρινή αγάπη. Όλοι αυτοί όμως κινούνται στο χώρο της πραγματικής ελευθερίας, δεν καθοδηγούν ούτε απειλούν.

Ανώνυμος είπε...

Σαν πολύ θράσος δεν έχει ο Αργυρόπουλος;;

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ !
ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ!

ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!

ΧΡ.ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο Αργυρόπουλος έγραψε σχόλιο και κάτω από τη δημοσίευση του άρθρου στο alfavita. Δείτε τι λέει και εκεί:

Διασπαστές κ.Τάτση είναι όσοι τόσες δεκαετίες δεν άφηναν ένα μεγάλο τμήμα του θεολογικού κόσμου να εκφρασθεί.Η ΠΕΘ χώρισε τους θεολόγους ...δεν γνωρίζεις ή μαλλον κάνεις πως δεν γνωρίζεις γεγονότα και καταστάσεις..για τα οποία σε πληροφόρησα σε τηλεφωνική μας συνομιλία...είχα την ψευδαίσθηση ότι μιλαγα σε ανθρωπο που ήθελε να διαλεχθεί...ο φαρισαισμός σου δεν έχει όρια...το κείμενο του κ.Παπαδόπουλου που σου απαντάει και δημοσιεύθηκε στη e-theologia .blogspot.com το απέκρυψες και ούτε ποτέ απάντησες...είσαι υποστηρικτής της δημοκρατίας που ακούγεται μόνο μια άποψη...δηλ του ολοκληρωτισμού....δεν είμαστε τίποτα χθεσινοί κ. Τάτση...η ανεκτικότητά μας μέχρι εδώ ήταν..και δεν ήταν αδυναμία...Ανδρέας Αργυρόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι κάποιος που πρέπει να αρχίσει να προστατεύει την αξιοπρέπεια του και την δράση του με βάση τους νόμους, αυτοί είναι οι αληθινά ορθόδοξοι μαχητές που διαβάλλονται και λοιδορούνται ως Φαρισαίοι, ταλιμπάν, φονταμενταλιστές, κλπ κλπ κλπ και δεν συμμαζεύται απο τους ψευτοπροοδευτικούς "θεολόγους" και δημοσιογράφους.

Εντάξει;
Το θράσος έχει και τα όρια του!

Ευριπίδης

Ανώνυμος είπε...

Και εμείς του επιστρέφουμε τον όρο "Φαρισαϊσμός" και "υποκρισία".
Ναι ξέρετε ποιου ΚΑΙΡΟσκόπου λέω...

Ευριπίδης

Ανώνυμος είπε...

κ.Αργυρόπουλε πρέπει να ντρέπεσαι εσύ, που μιλάς και απο πάνω.
Σα δεν ντρέπεσαι, λεω εγώ.

Κ.

Ανώνυμος είπε...

To άρθρο σας δημοσιεύτηκε και στο esos

http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=10958:diplos-kindinos-gia-to-mathima-ton-thriskeitikon&Itemid=1796

Ανώνυμος είπε...

Μου φαίνεται το άρθρο σας παρ' ότι σημαντικό περνάει απαρατήρητο. Είναι τόσο σημαντικό που πρέπει να το κάνετε κατακόκκινο bold, για να το προσέξουν οι πάντες.

Όσο για τις απειλές των κακοκαιριτών, τις γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας.

Φίλος του Φιλήμονα

Ανδρέας Αργυρόπουλος είπε...

Δεν απείλησα κανένα και το γράφω ξεκάθαρα στο σημείωμά μου.Ενημέρωσα απλά ότι θα υπερασπιστώ την προσωπικότητά μου.Δέν έχει δικαίωμα κανένας να με αποκαλεί διασπαστή.Για να τελειώνουμε1)Τη διαφορετική γνώμη τη σέβομαι απόλυτα κ.Τάτση ,το διασυρμό μου δεν ανέχομαι. 2)Όλοι οι ανώνυμοι υποστηρικτές σας και υβριστές μου,ας μάθουν κάποτε ότι οι χριστιανοί έχουν όνομα και πρόσωπο, δεν είναι κουκουλοφόροι.Αν λοιπόν έχουν παρρησία ας υπογράψουν τα σχόλιά τους...και ας αποδείξουν τα λεγόμενα με στοιχεία,3)Άς ρωτήσουν τους θεολόγους του Βορείου Αιγαίου περισσότερες πληροφορίες για τον άνθρωπο που προκαλείτε και συκοφαντείτε4)Γιατί σαν άνθρωπος ελευθερίας δεν δημοσιεύσατε την επιστολή του κ. Παπαδόπουλου;;;(Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει στο e- theologia. blogspot.com)

thriskeftika είπε...

Η επιστολή του κ. Παπαδόπουλου δεν εστάλη ποτέ στο ιστολόγιό μας.
Σε κάθε περίπτωση, ως ιστολόγιο διατηρούμε το δικαίωμα να δημοσιεύουμε όποια κείμενα εμείς κρίνουμε.

lykourgos nanis είπε...

Αγαπητέ κε Ιωάννη Τάτση σας συγχαίρω για τους γνήσιους και πηγαίους αγώνες που διεξάγετε με σκοπό την κατοχύρωση του ομολογιακού χαρακτήρα των Θρησκευτικών και τη διατήρησή του σαν υποχρεωτικού μαθήματος.Στις πονηρές ημέρες μας ένας εσμός ψευτοπροοδευτικών και θολοκουλτουριαρέων εντολοδόχων της νεοκατοχικής κοινοπραξίας ΔΝΤ-ανθ-ελληνικής κυβέρνησης επιχειρεί εκτός των άλλων και την αποδόμηση του μαθήματος των Θρησκευτικών που συνιστά αποδόμηση της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης απ τις ψυχές των νεοελλήνων.Μην πτοείσθε απ τις επιθέσεις που δέχεσθε!Συνεχίστε τον ωραίο αγώνα σας.'Εχετε τη συμπαράσταση πλείστων όσων υγιώς φρονούντων.Μην κιοτέψετε.Η αλήθεια την οποίαν υπηρετείτε και την οποία διακηρύσσετε δυστυχώς τσούζει και πονάει!Σας παρακαλούμε να συνεχίσετε!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ο κ. Αργυρόπουλος εθίγη επειδή τον αποκάλεσαν διασπαστή. Ο ίδιος είχε την αβροφροσύνη να αποκαλέσει τον συνομιλητή του υποκριτή (: "δεν πίστευα ότι θα υποκρινόσουν τόσο").

Αυτή είναι η δημοκρατική ευαισθησία και τα περί ευγενείας αισθήματα του κ. Αργυρόπουλου. Οργή για το "διασπαστής" και σιγή για το "υποκριτής".

Όταν το ποτήρι ξεχειλίζει από τη διάσπαση, έχει αδειάσει από την υποκρισία. Εύγε στη θεολογία των "μοντέρνων καιρών".

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι υπάρχει διάσπαση, ή κάποια τέτοια πρόθεση. Διαβάζοντας τη σχετική αρθρογραφία δεν είδα κάτι τέτοιο στο βάθος, παρά μόνο γινάτια, που βγάζουν μάτια. Οι θεολόγοι πρέπει να ομονοήσουν και να συζητήσουν. Όπως και να 'χει, το μάθημα βρίσκεται σε μια διαρκή μετεξέλιξη, τα 35 τελευταία χρόνια. Αυτό είναι φυσικό. Η ελληνική κοινωνία επίσης μετασχηματίζεται με ταχείς ρυθμούς. Ποιος μπορεί ν' αμφισβητήσει ότι χρειάζονται νέες προσεγγίσεις στο αντικείμενό του; Αλοίμονο π.χ. αν τα θρησκευτικά είχαν μείνει τα ίδια όπως διδάσκονταν επί δικτατορίας 67-74. Χρειάζεται συνεννόηση, να καθίσετε όλοι γύρω απ' το μεγάλο τραπέζι και να συζητήσετε. Μη μαλώνετε, γιατί αυτό ζημιώνει το μάθημα. Όλοι εδώ αγαπάμε και θέλουμε αυτό τα εκπαιδευτικό αγαθό, κι εσεις οι θεολόγοι πρέπει να βρείτε ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ σας και με την πολιτεία, με βάση τον κοινό τόπο.
Δημήτρης Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε τους ιατρούς κ.Νάνη και κ.Χριστοδουλίδη και τους υπόλοιπους σχολιαστές που στηρίζουν τον αγώνα για Ορθόδοξο υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία μας.

Φίλος του φίλου του Φιλήμονα

Ανώνυμος είπε...

EXEI ΔΙΚΑΙΟ ΑΠΟΛΥΤΟ Ο κ.ΝΑΝΗΣ!
ΜΗΝ ΚΙΟΤΕΨΕΤΕ!
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ!
Ο ΛΑΟΣ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)