10/11/08

Εικονογράφηση των Θρησκευτικών Α΄ Γυμνασίου

Όσοι είναι θεολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το νέο βιβλίο Θρησκευτικών της Α΄ Γυμνασίου (Παλαιά Διαθήκη) περιέχει πολύ όμορφες βυζαντινές εικόνες και ψηφιδωτά. Όμως, για να μπορεί με αξιώσεις να θεωρείται ένα βιβλίο «σύγχρονο» επιλέχτηκε κάποια από τα πρόσωπα των αγίων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης να μην δοθούν μέσα από τις βυζαντινές εικόνες αλλά με «σύγχρονα» σκίτσα. Έτσι ενώ στην αρχή του κεφαλαίου για τους Προφήτες υπάρχει μια πολύ ωραία εικόνα του Προφήτη Ιερεμία, στο κεφάλαιο που αναφέρεται στη ζωή του προφήτη υπάρχει ένα σκίτσο που αποτυπώνει το ζυγό του Ιερεμία. Τα θέτουμε το ένα δίπλα στο άλλο. Και τα σχόλια δικά σας.













Ο πιο αδικημένος από το βιβλίο αυτό προφήτης, είναι ο προφήτης Μιχαίας. Ο τίτλος της ενότητας είναι: «Ο προφήτης Μιχαίας: το όραμα της παγκόσμιας ειρήνης». Καταρχήν παραθέτουμε απλώς το σκίτσο που απεικονίζει τον προφήτη Μιχαία. Και πάλι τα σχόλια δικά σας.



Στο τέλος της ενότητας οι συγγραφείς επέλεξαν να θέσουν μία εικόνα πολύ αποκαλυπτική για την προώθηση του οικουμενισμού. Η φωτογραφία είναι από κάποια διαθρησκειακή συνάντηση. Μαζί με ορθοδόξους επισκόπους διακρίνονται ένας καρδινάλιος, ένας βουδιστής και άλλοι ποικίλοι και διάφοροι. Η λεζάντα είναι τελείως αθεολόγητη και παραπληροφορεί τους μαθητές. «Η ειρήνη είναι κοινό αίτημα στις προσευχές όλων των ανθρώπων σε όποια θρησκεία κι αν ανήκουν!». Δηλαδή η ειρήνη του Χριστού, η ειρήνη του Βούδα και δεν ξέρω εγώ ποιού άλλου ψεύτικου θεού είναι το ίδιο πράγμα. Όλη η λογική της φωτογραφίας αυτής είναι ίδια με τη λογική των δια-θρησκειακών συναντήσεων που γίνονται (δυστυχώς με τη συμμετοχή και κάποιων ορθοδόξων επισκόπων) με στόχο δήθεν την παγκόσμια ειρήνη.
Κλείνοντας παραθέτουμε απόσπασμα από το κείμενο «Προβληματισμοί των Θεολόγων καθηγητών που αφορούν στα νέα αναλυτικά προγράμματα και στα βιβλία θρησκευτικών του Γυμνασίου»* του κ.Σιούλη Τριαντάφυλλου, Σχολικού Συμβούλου των Θεολόγων Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδος που αναφέρεται στο θέμα:

"Έντονος προβληματισμός εκφράσθηκε από ορισμένους συναδέλφους για τον στόχο και σκοπό του μαθήματος των θρησκευτικών, σύμφωνα με τα νέα ΑΠΣ και ΔΕΠΠΣ, που αναφέρεται στη διαθρησκειακή και διαχριστιανική επικοινωνία. Στην εν. 20 που αναφέρεται στον προφήτη Μιχαία, τον οποίο ονομάζει προφήτη της ειρήνης, στην σελ. 107 υπάρχει μια φωτογραφία που
δείχνει ηγέτες όλων των θρησκειών του κόσμου να προσεύχονται μαζί και στη λεζάντα γράφει: «Η ειρήνη είναι κοινό αίτημα στις προσευχές όλων των ανθρώπων σε όποια θρησκεία κι αν ανήκουν». Υπάρχει ο κίνδυνος η ειρήνη του Κυρίου Ιησού να ταυτισθεί με την ειρήνη του Αλλάχ και του Βούδα. Δεν πιστεύουν πολλοί συνάδελφοι ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία υπηρετεί το μήνυμα της ειρήνης, μάλλον προβληματίζει ή ακόμα απομακρύνει, αφού δεν γίνεται λόγος ιδιαίτερα για την ειρήνη που είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος, ούτε γίνεται ανάλυση στην προσευχή της Εκκλησίας «Υπέρ της άνωθεν ειρήνης». Αιωρείται στην σκέψη του μαθητή, ιδιαίτερα με τις προτεινόμενες δραστηριότητες ότι ο Θεός είναι ένας και οι άνθρωποι ακολουθώντας διαφορετικά μονοπάτια προσέγγισής Του έχουν τον ίδιο στόχο. Δεν καταγράφεται δηλαδή η υπεροχή της Θείας Αποκάλυψης σε σχέση με όλα τα άλλα θρησκεύματα, κάτι που πρέπει αληθινά να τονίζεται και που κάνει τη διαφορά. Έρχεται δηλαδή σαν φυσικό συμπέρασμα στον μαθητή: είτε μουσουλμάνος είτε ισραηλίτης είτε χριστιανός το ίδιο πράγμα είναι, και έτσι και στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μπορώ να κοινωνώ του Σώματος και του Αίματος του Χριστού και στο τζαμί μπορώ με τους άλλους να προσεύχομαι, και γιατί όχι να μην έχουμε όλοι στο εγγύς μέλλον την Εκκλησία της παγκοσμιοποίησης".

* Το κείμενο είχε αποσταλεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως πρόταση για διορθώσεις στα βιβλία θρησκευτικών του Γυμνασίου. Δεν φαίνεται όμως να έλαβαν υπόψη τους οι αρμόδιοι καμία από τις παρατηρήσεις των θεολόγων, αφού και φέτος τα βιβλία ανατυπώθηκαν χωρίς καμία διόρθωση. Έχουμε υπομονή να περιμένουμε μέχρι του χρόνου μήπως και μας εκπλήξει θετικά το Παιδ. Ινστιτούτο προχωρώντας σε διόρθωση των βιβλίων. Ολόκληρο το κείμενο υπάρχει εδώ: http://ipeir.pde.sch.gr/educonf/2/10Thriskeftika/sioulis/sioulis.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)