23/12/08

Η ευθύνη των μεγαλυτέρων για την εξέγερση των νέων

Η ευθύνη των μεγαλυτέρων για την εξέγερση των νέων

Γράφει «ο περαστικός»


Γράφαμε σε προηγούμενο άρθρο ότι αιτία της εξέγερσης των νέων είναι η πνευματική φτώχεια τους.( http://thriskeftika.blogspot.com/2008/12/blog-post_09.html)
Πως όμως οι νέοι έγιναν τόσο φτωχοί πνευματικά;

Η ευθύνη ασφαλώς βαρύνει εμάς τους μεγαλύτερους, εκπαιδευτικούς και γονείς. Οι σημερινοί γονείς των παιδιών που φοιτούν στα σχολεία είναι η πρώτη γενιά Ελλήνων που έστρεψαν ολοκληρωτικά την πλάτη στη ζωή της Εκκλησίας και την Πίστη. Οικοδόμησαν το μέλλον τους με σκοπό τον πλουτισμό, την εύκολη ζωή, την κακώς νοούμενη ελευθερία σε όλα τα επίπεδα. Απεμπόλησαν το χριστιανισμό που είχαν διδαχτεί στη νεανική τους ηλικία θεωρώντας τον συντηρητικό, ξεπερασμένο, ηθικιστικό. Έτσι πολλοί έκαναν πολιτικούς γάμους, άλλοι χώρισαν μία και δύο φορές και άλλοι ανερυθρίαστα διακήρυξαν την ομοφυλοφιλία τους.

Οι εκπαιδευτικοί πάλι με τη σύμφωνη γνώμη και των κρατούντων αποχρωμάτισαν την εκπαίδευση από κάθε τι χριστιανικό. Κομπλεξικοί πολλοί από αυτούς προσπάθησαν να «ξεπεράσουν» το χριστιανισμό, αρνήθηκαν να κάνουν ακόμη και το σημείο του Σταυρού στην πρωινή προσευχή, δίδαξαν καλυμμένα ή απροκάλυπτα άθεες θεωρίες και ιδέες, που βόλευαν και τους ίδιους αφού κάλυπταν μέσα στον αγνωστικισμό τους την ηθική τους κατάπτωση. Πολλοί εμφανίστηκαν ως υπερασπιστές της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολέμησαν κάθε τι ηθικό, προσπάθησαν να διώξουν το Χριστό από τα σχολεία και συνεχίζουν να πολεμούν τα θρησκευτικά και κάθε τι άλλο που μυρίζει λιβάνι.

Και τώρα;
Φαίνεται πως η εξέγερση των νέων δεν τους συνέφερε. Οι εκπαιδευτικοί (ευτυχώς όχι όλοι) στέκονται δίπλα στους εξεγερμένους μαθητές και τους προτρέπουν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων. Δεν θλίβονται βλέποντας τα έργα των χειρών τους. Θεωρούν επιτυχία που οι μαθητές τους σπάνε και γκρεμίζουν.
Οι διοικούντες και κατέχοντες τις θέσεις αποφάσεων αμήχανοι παρακολουθούν αλλά ασύνετοι δεν μπορούν να διαγνώσουν την πνευματική αιτία του κακού.
Ακόμη και η Διοικούσα Εκκλησία φαίνεται να μην θέλει να καταλάβει την πνευματική αιτία των εξεγέρσεων. Ο Αρχιεπίσκοπος δικαιολογεί την εξέγερση των νέων και αναζητάει τις αιτίες σε κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, αβεβαιότητα μετά τις σπουδές, οικονομική κρίση) παραβλέποντας τις πνευματικές παρεκτροπές νέων και μεγαλυτέρων (εκτρώσεις, διαζύγια, μοιχείες, πορνείες, προγαμιαίες σχέσεις, ομοφυλοφιλία κ.α.). Αρνείται να κηρύξει ως άλλος Πρόδρομος μετάνοια στο λαό. Θεωρεί ηθικισμό την απαίτηση μεταστροφής του λαού.

Οι Νινευίτες γλίτωσαν την τελευταία στιγμή από την οργή του Θεού εξαιτίας της μετάνοιάς τους μετά το κήρυγμα του προφήτη Ιωνά. Η μετάνοιά τους ήταν ομαδική και ειλικρινής. Οι νεοέλληνες αν δεν τους μιμηθούμε πρέπει να περιμένουμε, αν όχι ολοκληρωτική καταστροφή όπως αυτή των Σοδόμων, τουλάχιστον μία ισχυρή παιδευτική επέμβαση του φιλανθρώπου Θεού, μήπως και ξυπνήσουμε από τον πνευματικό λήθαργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)