30/12/08

Αλλαγές στο Λύκειο: Ευκαιρία για αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών

Με τη έναρξη της νέας χρονιάς ξεκινάει ο διάλογος για την αναμόρφωση του Λυκείου, όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας (http://www.esos.gr/82/deyterovathmia/dialogos-29-12-2008.htm ). Βασικός στόχος είναι η αποδέσμευση του Λυκείου από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η αποδέσμευση αυτή οπωσδήποτε αφήνει πολλά περιθώρια για αλλαγές και στις ώρες διδασκαλίας αλλά και στα μαθήματα που θα διδάσκονται στο Λύκειο. Η αναγκαστική αφιέρωση περισσοτέρων διδακτικών ωρών στα μαθήματα που ήταν πανελλαδικώς εξεταζόμενα μέχρι τώρα θα σταματήσει. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν πιο πολλές ώρες διδασκαλίας και να αναβαθμιστούν μαθήματα που, λόγω του ότι δεν ανήκαν στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα, είχαν υποτιμηθεί.

Θρησκευτικά στο Λύκειο
Πρώτη ρύθμιση που θα αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο θα πρέπει να είναι η αύξηση των ωρών διδασκαλίας του. Οπωσδήποτε είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η αδικία προς το ΜτΘ με την προσθήκη τουλάχιστον μίας ακόμη ώρας στην Γ΄ Λυκείου. Μέχρι σήμερα το μάθημα διδάσκεται μία μόνο ώρα εβδομαδιαίως στη Γ΄ Λυκείου. Και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε πολλοί από τους γνωστούς Διευθυντές βάζουν την ώρα για τα θρησκευτικά στις τελευταίες του ημερήσιου προγράμματος. Αρκετά υποτιμήθηκε το μάθημα τόσα χρόνια. Είναι καιρός πλέον να αποκατασταθούν αδικίες του παρελθόντος.
Αν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου μετά και τις τελευταίες αναταραχές και εξεγέρσεις των νέων ανακάλυψαν την πνευματική αιτία του κακού, οφείλουν να αντιστρέψουν αυτό το κακό με περαιτέρω ενίσχυση των ωρών διδασκαλίας των θρησκευτικών που θα βοηθήσει στη σωστή διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων.

Βεβαίως πριν από όλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η υποχρεωτική παρακολούθηση του ΜτΘ και στο Λύκειο με την απόσυρση των τριών καλοκαιρινών εγκυκλίων, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει.

Εξαιρετική προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί στο περιεχόμενο του μαθήματος. Αν και δεν φαίνεται πως επίκειται άμεση αλλαγή των σχολικών βιβλίων για το Λύκειο, όμως μέσα στα επόμενα χρόνια οπωσδήποτε θα υπάρξει. Η αλλαγή αυτή δεν θα πρέπει να γίνει στα πρότυπα της αλλαγής των βιβλίων του Γυμνασίου. Γιατί τότε «έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης».

Οι ζυμώσεις και οι αλλαγές στην παιδεία πρέπει να μας κάνουν όλους να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Δυστυχώς όλες σχεδόν οι αλλαγές των τελευταίων ετών μας δίδαξαν ότι δεν γίνονται σε σωστή κατεύθυνση. Είναι κοινή πεποίθηση πολλών εκπαιδευτικών ότι με τις αλλαγές των τελευταίων ετών πάμε από το κακό στο χειρότερο. Οι άθεοι και αντίχριστοι γνωστοί και άγνωστοι κύκλοι έχουν μάθει καλά να εκμεταλλεύονται τις όποιες αλλαγές (αν δεν τις σχεδιάζουν οι ίδιοι) για να περάσουν όλα τις αντίχριστες διδασκαλίες και τακτικές τους στην ελληνική εκπαίδευση. Οφείλουμε να αγρυπνούμε.
Ήδη αποφασίστηκε η εισαγωγή μαθήματος σεξουαλικής αγωγής από το δημοτικό με τη χρήση κατάπτυστων εγχειριδίων. Το γκρέμισμα ξεκινάει από τη βάση.
Η αλλαγή στο Λύκειο μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα μόνο αν οι κρατούντες επιδιώκουν μία παιδεία με Χριστό και Ελλάδα. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε πάλι μετά τις αλλαγές θα αναπολούμε τις καλές μέρες του παρελθόντος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν θα ήθελα να σου δώσω συγχαρητήρια για την πολύ σπουδαία προσπάθεια που κάνεις μέσω του ιστολογίου σου να αναδείξεις τα ποικίλα προβλήματα που υπάρχουνε στην διδασκαλία του ΜτΘ αλλά και της ελληνικής εκπαίδευσης γενικότερα!
Ο επικείμενος διάλογος για την αναμόρφωση του Λυκείου όπως και πολλές άλλες εξαγγελίες του αγαπητού μας κ. Υπουργού Παιδείας και θρησκευμάτων προσωπικά δεν με αγγίζει. Πρόκειται περί αερολογιών και δήθεν παραγωγή έργου για καθαρά επικοινωνιακούς σκοπούς. Η φημολογούμενη κατάργηση σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε ριζική αλλαγή του Λυκείου αλλά κυρίως της ιδιωτικής εκπαίδευσης (φροντιστήρια κ.α.). Το πλήθος καθηγητών που θα μείνουνε άνεργοι θα είναι τεράστιος αν συνυπολογίσουμε και τους καθηγητές που ζούνε με τα ιδιαίτερα μαθήματα. Και αυτό οι παρεικούντες την Ιερουσαλήμ το γνωρίζουνε πολύ καλά. Γι’ αυτό κατά την γνώμη μου δεν πρόκειται να προχωρήσει αυτή η «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης αν πραγματικά δεν θέλουνε να ξεσηκώσουν τον κλάδο των καθηγητών.
Η ιδέα-όνειρό σου για αύξηση των ωρών διδασκαλίας του ΜτΘ στο Λύκειο και στη Γ’ λυκείου συγκεκριμένα που αναφέρθηκες θα πραγματοποιούνταν μόνο αν στο τιμόνι του αρμόδιου υπουργείου είχαμε ανθρώπους που πραγματικά θέλουνε την σωστή εκπαίδευση και μόρφωση των παιδιών μας. Δυστυχώς αυτοί όμως είναι είδος προς εξαφάνιση και όσοι ακόμα ανθίστανται στις μηχανορραφίες που παρασκηνιακά γίνονται, στην πορεία και αυτοί απομονώνονται από τους γνωστούς άγνωστους κύκλους.
Τουναντίον βλέπουμε δυστυχώς, να επιδιώκεται η εισαγωγή μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στο (άκουσον άκουσον) δημοτικό σχολείο!!! Τεχνεώντως δηλαδή προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση στα μικρά παιδιά μας ότι οι σεξουαλικές σχέσεις είναι φυσιολογικές και καθ’ όλα επιτρεπτές πριν τον γάμο (αληθινά αναρωτιέμαι αν σε αυτό το μάθημα θα αναφέρονται μόνο σε σχέσεις μεταξύ ετερόφυλων ατόμων, τότε θα έχουμε και το ξεσηκωμό και των ομοφυλοφίλων εναντίον του συγγραφέος, έτσι όπως έχουμε καταντήσει την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων).
Να κλείσω με την ευχή το νέο έτος 2009 να χαρίζει σε όλους μας υγεία και ψυχική ειρήνη και να υπάρξουνε και νέες πρωτοβουλίες στον χώρο μας όπως η δική σου! Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)