16/12/08

Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Θρησκευτικά

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο Σταύρου Λαμπρινίδη
Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 16 Δεκεμβρίου 2008
.
ΕΡΩΤΗΣΗ TΟΥ ΣT.ΛAMΠΡΙNΙΔH ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ THN ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Mε αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, ο ευρωβουλευτής του ΠAΣOK και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ κ. Σταύρος Λαμπρινίδης υπέβαλε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Ερώτησή του, ο κ. Λαμπρινίδης αναφέρεται σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας και σε πληροφορίες για την εφαρμογή των νέων διατάξεων και ρωτά την Επιτροπή αν οι νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου, που εκδόθηκαν μετά την έκδοση σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις του κοινοτικού δικαίου για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω θρησκείας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς την Επιτροπή:
.
"Το καλοκαίρι του 2008, το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, εναρμονιζόμενο με σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προέβη στην έκδοση δύο εγκυκλίων σχετικά με την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, νεότερη εγκύκλιος του Υπουργείου ( Φ12/977/109744/Γ1/26.8.2008) προκάλεσε σύγχυση σχετικά με το ποιοι δικαιούνται να υποβάλλουν τη δήλωση απαλλαγής, δεδομένου ότι οι απαλλασσόμενοι μαθητές χαρακτηρίζονταν ως «μη Ορθόδοξοι μαθητές δηλαδή αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι».
.
Σύμφωνα με αναφορές του Συνηγόρου του Πολίτη, μετά την έκδοση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, διαπιστώθηκε ότι σε αρκετά σχολεία της Ελλάδος, για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, αξιώνεται από τους γονείς τους, η ρητή θετική ή αρνητική δήλωση σχετικά με το θρήσκευμά τους. Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι κάποιοι διευθυντές σχολικών μονάδων ζητούν από γονείς και μαθητές να βεβαιώσουν ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Επιπλέον, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο έλληνας Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι όσα παιδιά ζητούν εξαίρεση από το μάθημα των θρησκευτικών, κατά τεκμήριο, δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.
.
Ερωτάται η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 13 ΣΕΚ για την καταπολέμηση των διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων και των διακρίσεων λόγω θρησκείας, αν θεωρεί ότι υπάρχει θέμα άνισης μεταχείρισης και αθέμιτης διάκρισης και τι προτίθεται να πράξει ώστε να συμμορφωθεί η ελληνική Πολιτεία στην κοινοτική νομοθεσία;"
.
Σχόλιο
Διακομματική είναι η πολεμική εναντίον των θρησκευτικών. Όλοι οι πολιτικοί μάχονται ενάντια στο μάθημα, οι κυβερνώντες με πιο αργές κινήσεις για να μην έχουν πολιτικό κόστος και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πιο γρήγορους και μεθοδικούς ρυθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)