22/1/09

Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου και Υπουργού Παιδείας μετά τη συνάντησή τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠΕΠΘ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ κ.κ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, συναντήθηκε σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:
.
Υπουργός: Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους, ότι προσήλθα εδώ με μεγάλο σεβασμό προς την Αρχιεπισκοπή. Άκουσα τον Αρχιεπίσκοπο με μεγάλη προσοχή. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω την σοβαρότητα που αισθάνομαι ότι ο ίδιος αποδίδει, όχι μόνο στην αποστολή του αλλά κυρίως στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Στο μέτρο που με αφορά, την σοβαρότητα αυτή, θα την χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο για να σφυρηλατήσουμε ακόμα καλύτερη σχέση μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας, αλλά κυρίως, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα ακούω τις απόψεις, θα σέβομαι τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, που αφορούν ζητήματα προς την πολιτεία τα οποία θα μελετούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, και ασφαλώς θα σέβομαι όλα όσα ανήκουν στην Εκκλησία.
.
Αρχιεπίσκοπος: Με μεγάλη χαρά δέχτηκα τον Υπουργό μας τον κ. Σπηλιωτόπουλο, δέχτηκα τις ευχές του. Και ανταπέδωσα τις δικές μου, μιλήσαμε για θέματα γενικότερα και ειδικότερα, κυρίως για θέματα που αγγίζουν το Υπουργείο Παιδείας και την Εκκλησία. Και από την συζήτηση μας βγήκε σαν συμπέρασμα αυτό που υπογράμμισε ο κ. Υπουργός ότι υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές, σεβασμού των ρόλων και του χώρου της Παιδείας και του χώρου της Εκκλησίας, και κυρίως υπάρχει διάθεση να συνεργαστούμε διότι αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει γενικότερα την πρόοδο του τόπου μας.
.
Δημοσιογράφος: Υπήρξαν και θέματα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης τα οποία θεωρείται και εσείς σημαντικά;
.
Αρχιεπίσκοπος: Πολλά και διάφορα θέματα, τα οποία όμως, οπωσδήποτε δεν λύνονται αυτήν την στιγμή. Αλλά θα χρειαστεί επιτροπή ή επιτροπές να ασχοληθούν περισσότερο.
.
Δημοσιογράφος: Κ. Υπουργέ, πολλοί λένε, ότι οι παροχές που δίνει η κυβέρνηση έχουν άρωμα εκλογών, ένα σχόλιο για αυτό;
.
Υπουργός: Πρέπει να τερματιστεί αυτή η ακατάσχετη εκλογολογία η οποία, όχι μόνο αποσταθεροποιεί το πολιτικό σύστημα, αλλά και δυναμιτίζει την εικόνα της χώρας και επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Σε μία περίοδο που η χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες αρνητικές συνέπειες της κρίσης, αυτή η ακατάσχετη εκλογολογία δυναμιτίζει, προβληματίζει και δυσκολεύει.
.
Δημοσιογράφος: Ακούσαμε τον κ. Παναγόπουλο, να έχει συγκινηθεί από την παρέμβαση σας. Στην υπόθεση της απαγωγής του. Ένα σχόλιο για αυτό;
.
Αρχιεπίσκοπος: Και εγώ συγκινούμε για τον τρόπο, με τον οποίο ανταπέδωσε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη αλλά δεν νομίζω πως έκανα τίποτα περισσότερο, απ’ ότι θα έκανε ένας κληρικός σε μία τέτοια περίπτωση.
.
Δημοσιογράφος: Θα έχετε κάποια συνάντηση μαζί του;
.
Αρχιεπίσκοπος: Πέρα από αυτά που είπα, δεν έχω να πω τίποτα άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)