12/2/09

Παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου για τα Θρησκευτικά: Ένα σχόλιο


Εκφράζουμε τη χαρά μας για τη νέα παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Συμφωνούμε απόλυτα μαζί του ότι το ΜτΘ πρέπει να έχει βιωματικό χαρακτήρα και ότι οι θεολόγοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τη χριστιανική διδασκαλία ως ιδεολογία.

Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου έδωσε μία ώθηση στο θέμα των απαλλαγών από το ΜτΘ τουλάχιστον σε επίπεδο ενημέρωσης. Πλήθος εφημερίδων στις στήλες τους για τα εκπαιδευτικά θέματα αναφέρονται στη θέση και το αίτημα του Αρχιεπίσκόπου για τα Θρησκευτικά. Αυτό αποδεικνύει ότι η δύναμη του λόγου του Αρχιεπισκόπου είναι πολύ μεγάλη, αρκεί ο λόγος αυτός να εκφέρεται την κατάλληλη στιγμή και με το σωστό αίτημα.

Εάν όμως χαιρόμαστε για την ανακίνηση του θέματος από τον Αρχιεπίσκοπο, με κάθε σεβασμό προς το πρόσωπό του πρέπει να επισημάνουμε πως αυτό που εκκρεμεί για τα Θρησκευτικά δεν είναι η έκδοση μιας τέταρτης εγκυκλίου αλλά η απόσυρση των δύο πρώτων από τις καλοκαιρινές εγκυκλίους. Πολλές φορές τονίσαμε από το blog αυτό ότι μία 4η εγκύκλιος που θα αναφέρει απλώς ότι το ΜτΘ είναι υποχρεωτικό για τους Ορθόδοξους μαθητές δεν θα λύσει οριστικά το θέμα. Ούτε θα λυνόταν το θέμα εάν γινόταν εγκύκλιος το περιεχόμενο της τελευταίας Επιστολής του κ. Στυλιανίδη προς το Συνήγορο του Πολίτη. Η Επιστολή αυτή ακύρωσε την προτροπή του Συνηγόρου να δοθεί ξεκάθαρα δικαίωμα απαλλαγής σε όλους τους μαθητές και στους Ορθόδοξους. Δεν διέλυσε όμως τη σύγχυση για τον τρόπο που θα αιτείται απαλλαγή κάποιος μαθητής. Για να λυθεί το ζήτημα οριστικά χρειάζεται η απόσυρση των δύο πρώτων από τις καλοκαιρινές εγκυκλίους και η επαναφορά μας στο καθεστώς της εγκυκλίου του 2002 (σύμφωνα με αυτή όσοι αιτούνται απαλλαγή πρέπει να δηλώνουν αρνητικά «...διότι δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος»).
Τώρα που το θέμα πάει επιτέλους να τεθεί πάλι οφείλουμε οι θεολόγοι και η Διοικούσα Εκκλησία να το θέσουμε στη σωστή του βάση και να απαιτήσουμε τη σωστή λύση (= την απόσυρση των εγκυκλίων). Μία τέταρτη εγκύκλιος υπάρχει φόβος ή να δημιουργήσει περαιτέρω σύγχυση ή απλώς να επαναλάβει ότι το ΜτΘ είναι υποχρεωτικό για τους Ορθόδοξους (αλλά χωρίς να λέει πως μπορεί κάποιος να ζητήσει απαλλαγή από αυτό). Και αν υπάρξει τέτοια εγκύκλιος το ζήτημα δε θα λυθεί στην πράξη, ενώ το Υπουργείο θα το θεωρεί πλέον λήξαν. Προσοχή λοιπόν στο αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)