11/3/09

Δεν συζητήθηκε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο το ζήτημα των Θρησκευτικών

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το μήνα Μάρτιο (στη στήλη Εκκλησιαστικές Ειδήσεις διαβάστε τα Δελτία Τύπου). Ο Αρχιεπίσκοπος και αυτό το μήνα δεν έφερε στη Σύνοδο προς συζήτηση το ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά. Μετά τη δήλωσή του στις 12 Φεβρουαρίου πιστεύαμε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών αποτελεί μία από τις προτεραιότητές του.

Η εφημερίδα Ορθόδοξος Τύπος εξάλλου στο τελευταίο της φύλλο ζητάει όχι μόνο απόφαση της ΔΙΣ για το θέμα αλλά ολοκλήρου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γράφει σχετικά: «Ο Αρχιε­πίσκοπος είπε προσφάτως ότι, δυστυχώς, η κυβέρνησις, παρά τας δηλώσεις του προηγουμέ­νου υπουργού Παιδείας, δεν εξέδωσε «καθαράν εγκύκλιον» δια το υποχρεωτικόν του μαθήμα­τος. Δεν αρκεί, όμως, ο Αρχιεπίσκοπος να διαπιστώνη ή να περιγραφή το θέμα και να υη λαμβάνη αποφάσεις. Αι αποφάσεις, όμως δεν είναι υπόθεσις «ενός Ανδρός». Είναι υπόθεσις ολο­κλήρου της Ιεραρχίας. Εάν η Ιεραρχία αποστείλη ενωτικόν μήνυμα —τελεσίγραφον προς την κομματοκρατίαν και την κυβέρνησιν, εις την παρούσαν μακράν παρατεταμένην προεκλογικήν περίοδον, θα την υποχρέωση εις δημοσίαν δέσμευσιν, εξ αιτίας του πολιτικού κόστους. Την σύγκρουσιν με την Εκκλησίαν την φοβούνται τα δύο μεγαλύτερα κόμματα».
Συμφωνούμε πως αν στην παρούσα φάση η Ιεραρχία ζητούσε τη λύση του ζητήματος των απαλλαγών (με την απόσυρση καλύτερα των εγκυκλίων και όχι με την έκδοση τέταρτης εγκυκλίου) θα μπορούσε πολύ εύκολα να το πετύχει. Η ισχύς της Ιεραρχίας είναι μεγάλη. Αλλά απορούμε γιατί δεν χρησιμοποιείται στην παρούσα φάση υπέρ του σχολικού μαθήματος των Θρησκευτικών.
Δεν απομένει πλέον παρά να περιμένουμε τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Υπουργό Παιδείας (την έχει προαναγγείλει ο Αρχιεπίσκοπος, αν και δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία) στην οποία πιστεύουμε πως θα τεθεί στον Υπουργό και το ζήτημα αυτό.
Ο καιρός περνάει. Το ζήτημα πρέπει να λυθεί άμεσα, και πάντως πριν τη λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)