12/3/09

«Γάλα» και «τραγούδια» αντί «τον άρτον ημών τον επιούσιον»

«Καλέ θεούλη, εμείς είμαστε καλά.
Κάνε καλέ θεούλη, να χουν όλα τα παιδάκια
ένα ποταμάκι γάλα,
μπόλικα αστεράκια,
μπόλικα τραγούδια.
Κάνε καλέ θεούλη, να ναι όλοι καλά
έτσι που κι εμείς να μη ντρεπόμαστε για τη χαρά μας»

Με αυτή την «προσευχή» είχαν αντικαταστήσει το «Πάτερ ημών» οι δάσκαλοι του 132ου Δημοτικού Σχολείου στην Αθήνα με το πρόσχημα της διαπολιτισμικότητας. Και θεωρούσαν πως με αυτήν μπορούσαν να προσεύχονται μαζί παιδιά όλων των θρησκειών! Ας αφήσουμε τους Ορθόδοξους μαθητές. Αλήθεια, οι μουσουλμάνοι μαθητές προσεύχονται ζητώντας «γάλα» και «τραγούδια» από τον Αλλάχ; Δεν νομίζουμε.
Καλό το ποίημα του Ρίτσου, δεν διαφωνεί κανείς. Αλλά άλλο πράγμα είναι ένα ποίημα και άλλο η πρωινή προσευχή. Ευτυχώς στο 132ο Δημοτικό Αθηνών το «Πάτερ ημών» επανήλθε.

Αλήθεια, στα Δημοτικά των Σχολών Μωραϊτη ποια προσευχή λένε τα παιδιά;

Θα επανέλθουμε τις επόμενες ημέρες με δημοσιεύσεις πολλές σχετικά με το ζήτημα της πρωινής προσευχής των μαθητών στα ελληνικά σχολεία

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πληροφορήθηκα ότι στο συγκρότημα των Λυκείων στην Κέρκυρα καταργήσαν εντελώς την προσευχή . Με το πρόσχημα ότι έβρεχε κάποιες ημέρες ,( ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις λέει ότι πρέπει να γίνεται μέσα στην τάξη την πρώτη ώρα , αλλά ποιος γνωρίζει τον νόμο , ποιος τον εφαρμόζει και ποιος ελέγχει αν εφαρμόζεται), την καταργήσαν εντελώς .
Βρε που πάμε ;που έλεγε και ο Αυλωνίτης

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς για το 132 που επανήλθε αυτή η ακαταλαβίστικη προσευχή και σώθηκαν τα παιδιά από την αμαρτία. Δεν θα καταργηθούν η προσευχή και τα Θρησκευτικά μία μέρα. Δεν είναι μακριά. Άντε, γιατί με τα μυαλά τα δικά σας μέσα στα σχολεία δεν πάμε πουθενά.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα είναι αν θα προσεύχονται για το ψωμί ή για το γάλα;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)