12/3/09

Ολιγόλεπτη συνάντηση Αρχιεπισκόπου - Υπουργού Παιδείας

πηγή: esos.gr
Θερμή χειραψία (βλέπε φωτό) και ολιγόλεπτη συζήτηση για την εκκλησιαστική εκπαίδευση είχαν σήμερα ο υπ. Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην διάρκεια της παρουσίασης της εκδοτικής σειράς του ΕΘΝΟΥΣ «Μοναστήρια και Προσκυνήματα της Ελλάδας». Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και συμφωνήθηκε να τα λένε πιο συχνά μεταξύ τους

Ο υπ. Παιδείας μιλώντας στην εκδήλωση σχετικά με την εκδοτική σειρά είπε τα ακόλουθα:
Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμε,
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας σε μια εκδήλωση για την παρουσίαση μιας εξαιρετικά σπουδαίας πρωτοβουλίας. Μιας πρωτοβουλίας που συνδέεται με την ανάδειξη και την προβολή των εκκλησιαστικών μνημείων, της πλούσιας θρησκευτικής, πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ταυτότητας μας και της ιστορίας μας, με άλλα λόγια, της ίδιας της Ελλάδας. Της Ελλάδας της παράδοσης, του πολιτισμού και της πλούσιας πνευματικής κληρονομιάς.
Η εκδοτική προσπάθεια της εφημερίδας «Έθνος» υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελεί μια ολοκληρωμένη σειρά εκδόσεων που δίνει την ευκαιρία στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, να ανακαλύψει μέσα από ένα εμπειρικό ταξίδι τους Ναούς, τα Μοναστήρια και τα Παρεκκλήσια του τόπου μας, καθώς και την ανυπέρβλητη εικαστική τέχνη που τα κοσμεί, τις εικόνες και τις μικρογραφίες, τα διάφορα χειρόγραφα και τα περίτεχνα εκκλησιαστικά σκεύη, τα κειμήλια που διασώζονται μέχρι σήμερα καθώς και τον φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται.

Πρόκειται για μια εκδοτική πρωτοβουλία μέσα από την οποία, πάνω απ’ όλα, παρέχεται η δυνατότητα στον σημερινό επισκέπτη, τον ταξιδιώτη και τον προσκυνητή να ανακαλύψει μια σειρά ανεκτίμητων εκκλησιαστικών μνημείων και θησαυρών, βιώνοντας την ίδια στιγμή την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε τόπου ξεχωριστά. Και σε αυτό το σημείο έγκειται η μεγάλη συμβολή αυτής της πρωτοβουλίας. Ότι δηλαδή μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ο ελληνικός πολιτισμός, η μακρόχρονη και πλούσια ιστορική και θρησκευτική διαδρομή της πατρίδας μας, η ταυτότητα μας, άρα και η ίδια η Ελλάδα. Η Ελλάδα στην οποία καλούμε κάθε χρόνο εκατομμύρια ξένους επισκέπτες για να τη γνωρίσουν και να την αγαπήσουν, η Ελλάδα που αποτελεί έναν τόπο ανεξερεύνητο ακόμα και για τους ίδιους τους Έλληνες. Και μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούμε να ταξιδέψουμε την Ελλάδα και να την κάνουμε πιο αγαπητή σε εμάς τους ίδιους τους Έλληνες. Να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε λόγο να ταξιδεύουμε έξω από την Ελλάδα, αν πρώτα δεν έχουμε εξερευνήσει κάθε μοναδικότητα της κάθε ξεχωριστής γωνιάς της χώρας μας.
Φίλες και φίλοι,
Είμαι διπλά ευτυχής για την υλοποίηση αυτής της δύσκολης και εξαιρετικής συνάμα εκδοτικής πρωτοβουλίας. Πρώτον, διότι ως Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης μου δόθηκε η δυνατότητα να σταθώ αρωγός και συμπαραστάτης αυτής της εκδοτικής προσπάθειας που προάγει και αναδεικνύει τον πολιτισμό της χώρας μας. Δεύτερον, διότι σήμερα με την ιδιότητα πλέον του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι ανάμεσα σας στην ευόδωση και παρουσίαση ενός εγχειρήματος που συνδέεται με την εκκλησιαστική παράδοση της Ορθοδοξίας που, ως πηγή πνευματικού πλούτου, συνιστά συνάμα και σημαντικό κομμάτι της παιδείας της νέας γενιάς της πατρίδας μας.

Κυρίες και κύριοι,
Πιστεύω ακράδαντα ότι η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν θεμελιακό συστατικό στοιχείο προόδου και ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι η παιδεία και ο πολιτισμός , δεν είναι μόνο πάνω και πέρα από ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες και σκοπιμότητες, αλλά είναι κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Είναι το μέλλον της ίδιας της χώρας. Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, δεν μπορεί η χώρα μας να επιβιώσει τα επόμενα χρόνια, εάν δεν μάθει να προάγει την παιδεία και τον πολιτισμό, εάν δεν μάθει να ζει και να αναπνέει για την παιδεία και τον πολιτισμό.
Με αυτές τις απλές σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές αυτής της έκδοσης για το μοναδικό έργο που επιτελούν και για τη σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβαν για να φέρουν στο φως της δημοσιότητας έναν ανυπέρβλητο πνευματικό θησαυρό.
Εύχομαι η εκδοτική αυτή προσπάθεια να είναι καλοτάξιδη.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)