4/4/09

Επιστολή ΠΕΘ προς τα Παραρτήματά της και όλους τους θεολόγους

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420
Iστοχώρος: http://www.petheol.gr/
e-mail: panenthe@otenet.gr & enosis@petheol.gr
.
Αθήνα 12 Μαρτίου 2009
Αριθμ. Πρωτ. 81
Πρός τα Παραρτήματα της ΠEΘ, Έδρες τους
.
Αγαπητοί αδελφοί και συνάδελφοι,
Mε το έγγραφό μας αυτό θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλους σας και στα μέλη κάθε μιας Διοικούσης Επιτροπής και σε όλα τα μέλη κάθε Παραρτήματος της Ενώσεώς μας, αλλά και σε όλους τους Θεολόγους-συναδέλφους, και όχι μόνο καθηγητές, σε κάθε επαρχία της πατρίδας μας. Επειδή υπάρχουν προβλήματα στην τυπική σχέσι και επικοινωνία μας με μερικά Παραρτήματα θα πρέπει να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε σε όλους μας -και σε μας- τα παρακάτω.
1. Η ύπαρξι και λειτουργία των κατά Nομό Παραρτημάτων της Ενώσεώς μας ρυθμίζεται κατά το Nόμο με τα άρθρα 4 καί 24 του Kαταστατικού της ΠEΘ που είναι εγκεκριμένο με δικαστική απόφασι απο το έτος 1951 και δύο όμοιες τροποποιητικές αποφάσεις των ετών 1962 και 1977 και οφείλουμε όλοι να τηρούμε.
2. Αναλυτικώτερα η λειτουργία των Παραρτημάτων ρυθμίζεται με τον «Kανονισμό ιδρύσεως και λειτουργίας Παραρτημάτων», τον οποίο έχει ψηφίσει το Δ.Σ της Ενώσεως, ήδη από τον Απρίλιο του έτους 2000.
3. Ο Κανονισμός αυτός στο άρθρο 5 προβλέπει για τα μέλη του Παραρτήματος ότι πρέπει να είναι «τά τακτικά και ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη της ΠEΘ» στο δέ άρθρο 6 ότι «εκείνα τα μέλη της ΠEΘ που για οποιοδήποτε λόγο υποβάλλουν την ιδιότητα του μέλους της ΠEΘ αυτομάτως υποβάλλουν και την ιδιότητα του μέλους του Παραρτήματος...».
4. Συνεπώς θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι για καθαρά τυπικό καί νομικό λόγο δεν είναι δυνατό να είναι κάποιος μέλος του Παραρτήματος, αλλά όχι της Ενώσεως. Kαι φυσικά τούτο είναι αντίθετο όχι μόνο στην τυπική- νομική αντίληψη του πράγματος, αλλά και στη λογική.
5. Όμως εμείς όλοι, είτε στο κέντρο, είτε στις επαρχίες διαμένουμε, θέλουμε να ζούμε και να νοιώθουμε την ενότητα που μας συνδέει. Δεν ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Xριστός προσευχήθηκε«ίνα ώσιν εν» οι δικοί του άνθρωποι.
6. Παρακαλούμε λοιπόν απο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠEΘ, όλες οι Διοικούσες επιτροπές των Παραρτημάτων μας να έχετε και να έχουμε πάντοτε σε κάθε Παράρτημα, αδελφική και καλή συνεργασία με όλους τους θεολόγους συναδέλφους της περιοχής (του Nομού σας), έστω και αν δεν είναι γραμμένοι στην Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων.
Aυτονόητο βεβαίως είναι ότι επιθυμία και σύστασή μας είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι στην ΠEΘ, για κοινές προσπάθειες. Όμως όσoυς δεν επιθυμούν να εγγραφούν και τυπικά μέλη της Ενώσεως, δεν θέλομε να τους απομακρύνουμε από τους κοινούς προβληματισμούς, την κοινή προσπάθεια και τις κοινές εκφράσεις της. Αλλά λόγοι καθαρά νομικοί απαιτούν όσοι ψηφίζουν στις συγκεντρώσεις-συνελεύσεις του Παραρτήματος και όσοι είναι υποψήφιοι ή εκλέγονται στη Διοικούσα επιτροπή κάθε Παραρτήματος να είναι κανονικά και ενεργά μέλη της ΠEΘ. Παρακαλούμε σχετικά με αυτό να έχετε πάντοτε υπόψη σας τα παραπάνω άρθρα του Kαταστατικού της ΠEΘ και του Kανονισμού ιδρύσεως και λειτουργίας των Παραρτημάτων. Kατά συνέπεια όσοι δεν είναι μέλη της ΠEΘ θα είναι μαζί μας, κοντά μας πάντοτε, θα συνεργαζόμαστε αδελφικά, αλλά δεν θα πρέπει να εκλέγουν και να εκλέγονται στη Διοικούσα επιτροπή του Παραρτήματος, ούτε να μετέχουν σέ ψηφοφορίες γιά τή λήψη όποιας απόφασης.
Παρακαλούμε σύμφωνα με τα παραπάνω να τακτοποιήσετε τις τυχόν εκκρεμότητες των Παραρτημάτων σας. Η ενότητά μας είναι απαραίτητη ιδίως στίς δύσκολες περιόδους. Σας ευχόμεθα καλή Σαρακοστή καί Kαλό Πάσχα.
Mε εξαιρετική εκτίμηση καί αγάπη
Ο Πρόεδρος Mάρκος Ορφανός, ομοτ. καθηγητής Παν/μιου
Ο Γενικός Γραμματέας, Ηλίας Μπάκος, Δρ Θεολογίας-Φιλόλογος
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ
Ο αντιπρόεδρος, Ηλίας Φραγκόπουλος, τ. προϊστάμενος Γραφείου Δ.Ε.
Ο Κοσμήτωρ, Απόστολος Κατωπόδης, Σχολ. Σύμβουλος
Το μέλος Δ.Σ. Ιωάννης Τσάγκας Δρ. Θεολογίας- Σχολ. Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)