10/4/09

Πυρά εναντίον του Αρχιεπισκόπου από τον ΣΥΡΙΖΑ για το μάθημα των Θρησκευτικών

Πυρά εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και στήριξη στο Συνήγορο του Πολίτη είναι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για το μάθημα των Θρησκευτικών. Παραθέτουμε σχετικό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (5/5/2009):

Για σκοταδιστική προσέγγιση καταγγέλει το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με αφορμή το αίτημα του τελευταίου προς τον υπουργό Παιδείας για διατήρηση του υποχρεωτικού μαθήματος των θρησκευτικών.
"Είναι λυπηρό που ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος, κάτω από την προφανή πίεση των σκληροπυρηνικών Ιεραρχών, επιστρέφει στην πεπατημένη οδό των σκοταδιστικών προσεγγίσεων" αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ, που ζητά από τον υπουργό Παιδείας να απορρίψει την πρόταση του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Επίσης όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος έχει καταδείξει ότι ο αποκλεισμός των Ορθόδοξων Χριστιανών από το δικαίωμα απαλλαγής των παιδιών τους από το μάθημα των Θρησκευτικών παραβιάζει κατάφωρα την κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα και στις Διεθνείς Συμβάσεις ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι η Πολιτεία, οφείλει να υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση την ερμηνευτική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη καθώς και τις συναφείς θέσεις των συνδικαλιστικών φορέων της εκπαίδευσης και με νέα εγκύκλιο να άρει τις ασάφειες που έχουν προκληθεί στην πράξη γύρω από το ζήτημα.
Τέλος, εκφράζεται η ανάγκη για τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους,όπως επίσης και την αντικατάσταση του σημερινού κατηχητικού μαθήματος των Θρησκευτικών από ένα μάθημα Θρησκειολογίας, που θα αντιμετωπίζει σε ισότιμη βάση όλες τις θεωρήσεις του θρησκευτικού φαινομένου και που θα έχει αμιγώς προαιρετικό χαρακτήρα.
_________________________
Εμείς επισημαίνουμε απλώς πως τα επιχειρήματα τόσο του Συνηγόρου του Πολίτη όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για πιέσεις από την Ευρώπη προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών ή ο χαρακτήρας του μαθήματος είναι ψευδή, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην μελέτη του κ. Γεωργίου Κρίππα, Διδάκτορος Συνταγματικού Δικαίου.
Αλλά ο μεν Συνήγορος και ο ΣΥΡΙΖΑ καλά οργανώνουν την αντιχριστιανική τους τακτική, εμείς όμως οφείλουμε να οργανώσουμε την αντίστασή μας στις αθεϊστικές πολιτικές και αποφάσεις και με επιτακτικό τρόπο να ζητήσουμε και την υποχρεωτική παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών από όλους του Ορθόδοξους μαθητές και τη διατήρηση του ορθόδοξου χριστιανικού και πατερικού χαρακτήρα του μαθήματος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, έχετε ακούσει κανένα να ανταπαντάει στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ;Κανένας.Ούτε ο υπουργός βγήκε να υπερασπιστεί το μάθημα,ούτε η αντιπολίτευση.Απλά κάποιος πρέπει να παίξει το ρόλο του νερού στο νερόμυλο.Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει προ πολλού και δεν πρόκειται να σταματήσει.Συγχαρητήρια για τον αγώνα σας.Τουλάχιστον εσείς δεν κωφεύετε και δεν τηρείτε σιγή ιχθύος.Δύο πλευρές υπάρχουν σε αυτό τον αγώνα.Οι αγωνιστές Θεολόγοι και οι εναντιούμενοι σε αυτούς.Ο μεσαίος δρόμος της σιωπής,της διπλωματίας,της ουδετερότητας για προσωπική καταξίωση, σαφώς και συγκλίνει με τους εναντιούμενους στους αγωνιστές.Καλό Πάσχα.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ενδιαφέρον η μελέτη του θρησκευτικού φαινομένου και της θρησκευτικής ιδεάς σε επιστημονικά θεολογικά πλαίσια αλλά στα πλαίσια "χαλαρής κουβεντούλας" των θύραθεν επιστημών.
Δυστυχώς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τους χιλιάδες κατηρτισμένους (συχνάκις με πληθώρα πρόσθετων και συμπληρωματικών προσόντων) αποφοίτους της Θεολογίας, προφανώς για το κόμμα αυτό της αριστεράς οι Θεολόγοι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα στην εργασία, την απασχόληση, την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του οι Θεολόγοι δεν είναι κομμάτι των ανέργων και σαφώς για αυτούς δεν υπάρχει πρόβλημα για την υπο-απασχόληση ή την ετεροαπασχόληση τους.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)