26/4/09

Υπό κρίση το μάθημα των θρησκευτικών στο Βερολίνο

πηγή:http://www.zougla.gr/news.php?id=36363
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια κάτοικοι συμμετέχουν σε δημοψήφισμα που διενεργείται σήμερα στο Βερολίνο, με σκοπό να αποφασιστεί αν οι Βερολινέζοι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν τα θρησκευτικά ως μάθημα επιλογής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι διοργανωτές του εν λόγω δημοψηφίσματος, έχουν την αμέριστη συμπαράσταση των δεξιών πολιτικών κομμάτων, της Καθολικής και Προτεσταντικής εκκλησίας, της εβραϊκής κοινότητας, αλλά και ενός μέρους της μουσουλμανικής.
Στόχος τους φαίνεται να είναι η επανεκτίμηση του μαθήματος των θρησκευτικών από τους Βερολινέζους, λόγω του παραγκωνισμού του εδώ και χρόνια.
Αν τελικώς ψηφιστεί το «ναι», τότε αυτόματα θα σημαίνει πως οι μαθητές θα μπορούν να επιλέγουν ανάμεσα στο μάθημα των θρησκευτικών και σε ένα μάθημα «ηθικής».
Σε περίπτωση που υπερισχύσει το «όχι», τότε τα πράγματα θα συνεχιστούν ως έχουν, δηλαδή το μάθημα της «ηθικής» που ισχύει από το 2006 θα είναι υποχρεωτικό για όλους και το μάθημα των θρησκευτικών θα αποτελεί πρόσθετη επιλογή.
Για να κερδίσουν το δημοψήφισμα, οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης πρέπει να κινητοποιήσουν τουλάχιστον το 25% του εκλογικού σώματος. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τάχτηκε από νωρίς στη παράταξη αυτών που υποστηρίζουν ένθερμα το «ναι».
.
ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ (27/4/2009)
Παραμένει ίδια η κατάσταση στη Γερμανία μετά από δημοψήφισμα γύρω από τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών.
Υποχρεωτικά παραμένουν τα μαθήματα ηθικής που συνοδεύουν τα μαθήματα θρησκευτικών στη Γερμανία μετά από δημοψήφισμα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 51,3% κατά της καθιέρωσης των μαθημάτων ηθικής ως προαιρετικά, με 48,5% υπέρ.
Το θέμα είχε τεθεί για πρώτη φορά το 2005, μετά από το φόνο Τουρκάλας από τον αδερφό της, λόγω του δυτικού τρόπου ζωής της. Η κοινή γνώμη του Βερολίνου (όπου είχε λάβει χώρα το συμβάν), είχε συγκλονιστεί από το περιστατικό (καθώς το Βερολίνο θεωρείται η «πρωτεύουσα του αθεϊσμού» στην Ευρώπη), κάτι που οδήγησε στη λήψη της απόφασης να γίνει υποχρεωτική η διδασκαλία μαθημάτων ηθικής παράλληλα με τα μαθήματα θρησκευτικών.
Σκοπός της κίνησης αυτής ήταν η σφυρηλάτηση κοινών αξιών ανάμεσα στους Γερμανούς και τους μετανάστες (εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μουσουλμάνοι), με απώτερο στόχο την αποφυγή της εμφάνισης ακραίων τάσεων. Τα μαθήματα ηθικής υπήρχαν ήδη πριν τη θέσπιση του μέτρου, ωστόσο συγκέντρωναν πολύ μικρούς αριθμούς μαθητών. Η όλη ιδέα πίσω από το δημοψήφισμα ξεκίνησε από μια οργάνωση ονόματι Pro Reli, που υποστηρίζει πως ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των μαθημάτων είναι λάθος σαν ιδέα, αντιπροτείνοντας την αλλαγή των μαθημάτων θρησκευτικών έτσι ώστε να γίνουν πιο ενδελεχή: κατά την Pro Reli, μια σωστή διδασκαλία των μαθημάτων γύρω από το Ισλάμ, που θα εμβαθύνει στο περιεχόμενο της θρησκείας, θα αποτρέψει από μόνη της την εμφάνιση ακραίων στοιχείων. Οι θέσεις της Pro Reli έχαιραν της υποστήριξης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
(πηγή: Καθημερινή, 27/4/2009)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ας μας προβληματίσει σαν λαό γιατί μόνο στην Ελλάδα -που γέννησε την δημοκρατία- δεν γίνονται δημοψηφίσματα.Γιατί ξέρουν ότι οι Έλληνες δεν τρώνε κουτόχορτο.Απλά μας παγιδεύουν με τον τρόπο τους και δεν μπορούμε να κάνουμε "πίσω" στις εκλογές.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)