16/6/09

Ανησυχία για την πορεία του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ

Εξελέγη χθες νέος Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ ο καθηγητής Δημήτρης Καϊμάκης. Μετά την εξέλιξη αυτή εντείνεται η ανησυχία των θεολόγων και κληρικών για την πορεία που διαγράφει τα τελευταία χρόνια το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
Δημοσιεύουμε δύο κείμενα για να αντιληφθούν οι αναγνώστες μας τους λόγους της ανησυχίας μας:

Ο νέος Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ όπως τον γνώρισα
Δυστυχώς το Τμήμα Θεολογίας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τη θέση του προέδρου κατείχε μέχρι χθες ο οικουμενιστής και φιλοπαπικός καθηγητής Πέτρος Βασιλειάδης που παρέδωσε τη σκυτάλη στο νέο Πρόεδρο καθηγητή Δημήτρη Καϊμάκη.
Τι να πει κανείς για τη δημοκρατικότατη διαδικασία των πανεπιστημιακών εκλογών στην οποία υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου είναι μόνο ένας! Με πιο απλά λόγια ο κ. Καϊμάκης έτρεχε μόνος του και κατάφερε να μη βγει δεύτερος.
Τι να πρωτοπούμε για το νέο Πρόεδρο. Είχαμε την ατυχία να τον έχουμε καθηγητή. Να θυμηθούμε τις υβριστικές του εκφράσεις για τον προφητάνακτα Δαβίδ; Την περιγραφή των σαρκικών παθών ανθρώπων της Βίβλου, που έκανε με τρόπο αποκρουστικό; Βλέπετε μας δίδασκε Παλαιά Διαθήκη. Ή την διδασκαλία του που "καθήλωνε" τους φοιτητές καθώς διάβαζε απλώς από τις φωτοτυπίες που είχε μπροστά του και δεν ήταν τίποτε άλλο από το ίδιο το βιβλίο του;
Να θυμηθούμε τις μεταφρασμένες στα ελληνικά προτεσταντικές ανοησίες των βιβλίων του που ερμήνευαν την Παλαιά Διαθήκη με πνεύμα αντιπατερικό και ανορθόδοξο; Ποτέ δεν θέλησε ο κ. καθηγητής να διδάξει την πατερική ερμηνεία του ιερού βιβλίου της Παλαιάς Διαθήκης. Είχε ανταλλάξει τη χάρη της πατερικής θεολογίας με την προτεσταντική ορθολογιστική προσέγγιση.
Κι όμως. Η εκλογή του κ. Καϊμάκη στη θέση του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας δεν ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι η συνέχεια μιας λανθασμένης πορείας στην οποία οδεύει η πλειονότητα (ευτυχώς υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις) των καθηγητών του Τμήματος αυτού.
Ένας παλιός φοιτητής του κ. Καϊμάκη και νυν θεολόγος εκπαιδευτικός
____________________________________________

Απόσπασμα από το άρθρο του π. Θεοδώρου Ζήση «Δύσκολος ο δρόμος της «Θεοδρομίας» (Θεοδρομία, έτος ΙΑ΄, τεύχος 1, Ιανουάριος – Μάρτιος 2009)

Αφού ο π. Θεόδωρος έχει αναφερθεί στις εκκλησιαστικές διώξεις εις βάρος του ίδιου και άλλων αγωνιστών κληρικών και λαϊκών γράφει:
«Το χειρότερο όλων, εκτός από τις διώξεις, τις απειλές και την κατασυκοφάντηση των αγώνων, ήταν, ότι επιδιώχθηκε με πιέσεις και επεμβάσεις, ακόμη και πατριαρχών, προς φίλα προσκέιμενους και τα αυτά φρονούντας ή καιροσκοπούντας καθηγητάς, ενόψει της αποχωρήσεώς μου από τη Θεολογική Σχολή, λόγω συνταξιοδοτήσεως, να μη προχωρήσουν εξελισσόμενοι σε ανώτερες βαθμίδες νέοι επιστήμονες, μαθηταί μου ή να μη εκλεγούν σε νέες θέσεις πρόσωπα της πατερικής γραμμής, ώστε να υποδουλωθεί ολοκληρωτικά η ακαδημαϊκή Θεολογία στον Οικουμενισμό, πράγμα που δυστυχώς εν πολλοίς επισυνέβη. Ήδη, ενώ ήμουν ακόμη εν ενεργεία στη Θεολογική Σχολή, πολλοί νεαροί μαθηταί μου, βλέποντας την εξέλιξη της καταστάσεως, ενσωματώθηκαν στους κρατούντες, για να εξασφαλίσουν τις προαγωγές τους. Ισχύει γι’ αυτούς το παράπονο του Αποστόλου Παύλου για κάποιον μαθητή του, τον Δημά, που προτίμησε τα αγαθά του κόσμου από τις δυσκολίες του ευαγγελικού κηρύγματος: «Δημάς γαρ με εγκατέλιπεν αγαπήσας τον νυν αιώνα, και επορεύθη εις Θεσσαλονίκην, Κρήσκης εις Γαλατίαν, Τίτος εις Δαλματίαν. Λουκάς εστί μόνος μετ’ εμού» (Β΄Τιμ. 4,10). Ευτυχώς υπάρχουν πάντοτε και οι Λουκάδες.

Εντός των επομένων ημερών θα δημοσιεύσουμε ολόκληρο το βαρυσήμαντο άρθρο του π. Θεοδώρου Ζήση με τίτλο «Δύσκολος ο δρόμος της Θεοδρομίας».

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να ανησυχείτε σεις για την πορεία του Τμήματος Θεολογίας, σημαίνει ότι κάτι πάει καλά στο Τμήμα Θεολογίας....

(Υποθέτω ότι για το Τμήμα Ποιμαντικής Θεολογίας θα έχετε να πείτε τα καλύτερα, ε;..)

thriskeftika είπε...

Μπορείτε αλήθεια να μας πείτε τι ακριβώς πάει καλά στο Τμήμα Θεολογίας; Εμείς μπορούμε να σας πούμε κάτι καλό σε αυτό το Τμήμα (που όμως είναι η εξαίρεση στον κανόνα): Είναι η ορθόδοξη φωνή του κ. Τσελεγγίδη (ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι άλλοι) που τελευταία ακούστηκε εν μέσω παπικών και οικουμενιστών στη Θεσσαλονίκη - http://thriskeftika.blogspot.com/2009/06/blog-post_03.html

Πως όμως μπορεί κανείς να μην ανησυχεί για τις οικουμενιστικές ιδέες και θεωρίες άλλων καθηγητών του Τμήματος;

Όσο για το Τμήμα Ποιμαντικής δεν έχουμε τη γνώμη ότι εκεί όλα βαίνουν καλώς. Όχι. Απλώς ο οικουμενισμός δεν έχει αλώσει αυτό το Τμήμα στο βαθμό που έχει κατακτήσει το Τμήμα Θεολογίας. Δυστυχώς όμως και εκεί υπάρχουν πρακτικές που μας κάνουν ανήσυχους για το μέλλον της ακαδημαϊκής θεολογίας εν γένει.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνούμε απόλυτα! Εξαίρετο το μικρό άρθρο σας,άκρως αποκαλυπτικό και αναγκαίο για την προσγείωση μας στην πραγματικότητα. Την σκοτεινή πραγματικότητα που επικρατεί στο χώρο της ακαδημαϊκής θεολογίας. Ψευτοθεολόγοι διδάσκουν και ψευτοθεολόγους καταρτίζουν! Αν εξαιρέσει κανείς το Τμήμα της Ποιμαντικής της Θεσσαλονίκης, και ορισμένους καθηγητές από όλα τα τμήματα (οι οποίοι και υποφέρουν μέσα σ' αυτό το αφόρητο και πανάθλιο οικουμενιστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί) τότε οι Θεολογικές μας Σχολές είναι για μύριους θρήνους.
Το ίδιο και οι λεγόμενοι θεολόγοι που βγαίνουν απο αυτές, και για τους αδαείς θεωρούνται ως εκφράζοντες την Θεολογία ή την Εκκλησία!... "Κούνα που τους κούναγε" κατα την λαϊκή έκφραση!

Οι άγιοι της Εκκλησίας μας είναι οι αληθινοί Θεολόγοι, οι αληθινά θεόπνευστοι και όχι οι πτυχιούχοι ή οι καθηγητές της ακαδημαϊκής θεολογίας, πολλοί απο τους οποίους είναι δαιμονόπληκτοι!

Αυτή είναι η πραγματικότητα, και ο καθένας πρέπει να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να αλλάξει.
Και ας προσευχόμαστε όλοι θερμά στον Κύριο να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα και να γεμίσουν οι Θεολογικές μας Σχολές με γνήσιους ορθόδοξους, θεοφώτιστους άνδρες που θα ορθοτομούν τον λόγο της του Χριστού αλήθειας και όχι της πλάνης του διαβόλου και των αιρέσεων.

Ανώνυμος είπε...

Αν ο κ. Τσελεγγίδης νιώθει (αυτός ούτος ο ομολογιακός θεολόγος...)
"ξένο σώμα" στο (αιρετικό, παπικό, κλπ.) Τμήμα Θεολογίας, ΓΙΑΤΙ δεν αλλάζει Τμήμα (να μετακομίσει απ' το αιρετικό
Θεολογικό στο Ορθόδοξο Ποιμαντικό) όπως είχε πράξει ο αείμνηστος π. Ρωμανίδης;

ΓΙΑΤΙ;

('H μήπως είχε κάνει λάθος σ' εκείνη του την ενέργεια ο π. Ρωμανίδης;)

thriskeftika είπε...

Ελπίζουμε ότι δεν θα μετακομίσει ο κ. Τσελεγγίδης στο άλλο Τμήμα, αλλά θα παραμείνει εκεί (στο Τμήμα Θεολογίας) για να τους ελέγχει και να ορθοτομεί τον λόγον της αληθείας.

Καλή αυτή η λογική:Όποιος δεν είναι οικουμενιστής να τον πετάμε έξω!

Γνωρίζουμε καλά ότι πολλοί οικουμενιστές θα ήθελαν την απομάκρυσνη ορθοδόξων θεολόγων από τις Θεολογικές Σχολές, την μετάταξη των παραδοσιακών θεολόγων εκπαιδευτικών των σχολείων σε ιερές Μητροπόλεις και την φίμωση της φωνής (ακόμη και της διαδικτυακής φωνής) όσων φρονούν τα αντίθετα από εκείνους.

Αγαπητέ Ανώνυμε (2.57μμ) δεν ξέρω αν σε στεναχωρώ, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο κύριοι Διαχειριστές του παρόντος μπλόγκ. Έτσι να μην κάνετε την χάρη όλων αυτών που θέλουν τους ορθόδοξους φιμωμένους, απομονωμένους, μουγγούς, χειροπόδαρα δεμένους, συκοφαντημένους, αφορισμένους, διωκόμενους και παραγκωνιζόμενους, ώστε αυτοί ήσυχα και ανενόχλητα να συνεχίζουν το κακοποιό και ολέθριο έργο τους.

Είστε ισχυρή αντίσταση στα έργα τους και ενοχλείτε πολύ τον πατέρα τους τον διάβολο, και να συνεχίσετε με τον ίδιο θείο ζήλο και ακόμα περισσότερο! Για τον Κύριο και την Εκκλησία Του!

Το ίδιο ας κάνει ο καθένας σε όποιο μετερίζι έχει ταχθεί να υπηρετήσει-διακονήσει. Εμπρός και μόνο εμπρός! Όχι οπισθοχώρηση όπως θέλουν οι στρατηγοί της αντίπαλης και αντίχριστης παράταξης.
Και ο Κύριος θα βοηθά και θα ενισχύει συντρίβοντας τα σχέδια τους, και αποκαλύπτοντας τα πραγματικά τους πρόσωπα, προς αισχύνη και μετάνοιά τους.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)