22/7/09

Διαρκής αγώνας για την απόσυρση των εγκυκλίων Στυλιανίδη

Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την έκδοση των γνωστών πλέον τριών εγκυκλίων Στυλιανίδη για τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών. Τις πολλές αντιδράσεις, τις επιστολές διαμαρτυρίας, τα υπομνήματα και τη σχετική αρθρογραφία διαδέχτηκε η σιωπή, η λανθασμένη εντύπωση πολλών ότι το θέμα έληξε και η απροθυμία για συνέχιση του αγώνα για απόσυρση των εγκυκλίων Στυλιανίδη. Δεν ακούγονται πλέον παρά ελάχιστες φωνές που επιμένουν να θέτουν σταθερά το ζήτημα με αίτημα την επαναφορά μας στο καθεστώς πριν από τις εγκυκλίους αυτές. Πολλές φορές μάλιστα οι λίγοι αυτοί αντιδρώντες εκτός από την υπουργική αδιαφορία εισπράττουν και χαρακτηρισμούς από συναδέλφους ότι είναι γραφικοί και επιμένουν σε έναν αγώνα που έχει πια χαθεί.
Η Διοικούσα Εκκλησία δεν φαίνεται πρόθυμη να ασχοληθεί με το θέμα αυτό και εκτός από άγνοια για το πρόβλημα των απαλλαγών στην ουσία του δείχνει απροθυμία να αντιταχθεί στην κυβερνητική πολιτική.
Το χειρότερο είναι ότι πολλοί θεολόγοι εγκατέλειψαν τον αγώνα για απόσυρση των εγκυκλίων Στυλιανίδη, άλλοι αντιμετωπίζουν ως δεδομένη και μη αναστρέψιμη την δημιουργηθείσα κατάσταση και κάποιοι τέλος προωθούν την αλλοίωση του ορθοδόξου χαρακτήρα του μαθήματος ως «λύση» του ζητήματος των απαλλαγών με τη δημιουργία ενός μαθήματος πολυπολιτισμικού που θα παρακολουθούν όλοι οι μαθητές.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους θεολόγους να εργαστούν με κάθε τρόπο για την απόσυρση των εγκυκλίων Στυλιανίδη. Καθένας μας μπορεί να βοηθήσει με το δικό του τρόπο. Κάποιος γράφοντας ένα σχετικό άρθρο ή άλλος ενημερώνοντας τον επίσκοπο της περιοχής του για το ανοιχτό ζήτημα των απαλλαγών. Τέλος οι Ενώσεις Θεολόγων και άλλες χριστιανικές ενώσεις πρέπει και πάλι να θέσουν επιτακτικά το ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά ώστε μέχρι την έναρξη της νέας χρονιάς να έχουν αποσυρθεί οι εγκύκλιοι Στυλιανίδη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ορθός και αναγκαίος ο αγώνας.

Δεν είναι αγώνας για προσωπικά συμφέροντα (τουλάχιστον οι πραγματικοί ορθόδοξοι δεν το παίρνουν έτσι) αλλά αγώνας για υψηλά και αιώνια: για την ορθόδοξη αγωγή και σωτηρία των παιδιών μας.

Ένας πιστός

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)