4/8/09

Σε Κέντρο οικουμενιστικών διαλόγων θέλει να μετατρέψει την Εκκλησία της Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπός της;

Με πληροφορίες από nomisma.com και amen.gr

Συνέντευξη στην κυπριακή οικονομική ιστοσελίδα «nomisma» έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος. Δεν θα σχολιάσουμε όσα λέει για τις οικονομικές δράσεις και τα σχέδια της Εκκλησίας της Κύπρου. Μεταφέρουμε εδώ μόνο την τελευταία ερώτηση της συνέντευξης και ακολούθως κάνουμε ένα σύντομο σχόλιο:

Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τα νέα σχέδια της Εκκλησίας για περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, κλπ.
Η προσπάθεια μας είναι να έχουμε μια νοικοκυρεμένη Εκκλησία. Και υπάρχουν οι δυνατότητες, παρότι είμαστε μικρή αριθμητικά Εκκλησία, η Εκκλησία της Κύπρου να είναι στο επίκεντρο της Ορθοδοξίας για να μη πω όλου του Χριστιανισμού. Και μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια, ακριβώς, επιθυμούμε να στηρίζουμε το Ταμείο Κλήρου που δημιουργήσαμε, γιατί θέλουμε να ζήσει μέσα στους αιώνες και να λειτουργεί απρόσκοπτα. Θέλουμε πολύ σύντομα η Εκκλησία της Κύπρου να αποκτήσει τη θεολογική της Σχολή. Αν δεν υπάρχει εδώ ένας θεολογικός κόσμος, θα είναι μειονέκτημα για την Εκκλησία. Επίσης, θέλουμε να κάνουμε ένα Συνεδριακό Κέντρο για την Εκκλησία για να διοργανώνει όχι μόνο τα δικά της Συνέδρια, αλλά και τα πανορθόδοξα συνέδρια και τα διαθρησκευτικά. Πιστεύω ότι ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας του διαλόγου. Πρέπει να διαλεγόμεθα, δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω. Γι΄ αυτό, η Εκκλησία της Κύπρου πρέπει να αποκτήσει ένα όμορφο συνεδριακό κέντρο. Λόγω της οικονομικής ευχέρειας που έχει η Εκκλησία Κύπρου, μπορεί να φιλοξενεί όλα τα πανορθόδοξα συνέδρια, όπως θα φιλοξενήσουμε φέτος το Συνέδριο Ορθοδόξων Ρωμαιοκαθολικών που θα γίνει στην Πάφο. Θέλουμε όλα τα Συνέδρια που δυσκολεύονται οι άλλες εκκλησίες να τα κάνουν (ιδιαίτερα οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής) να έχουμε το δικό μας συνεδριακό κέντρο για να τα φιλοξενούμε εδώ στην Κύπρο. Εκτός από τις αίθουσες συνεδρίων, να έχουμε δωμάτια για τους φιλοξενούμενους, όπως και όλα τα απαιτούμενα για μια πλήρη φιλοξενία μέσα στο συνεδριακό κέντρο.

Σχόλιο
Τίποτε δεν μας αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες πρέπει να γίνεται ένας διάλογος.
Επίσης ξεκάθαρα μιλάει όχι μόνο για διαλόγους με ετεροδόξους αλλά και με αλλοθρήσκους κάνοντας λόγο για «διαθρησκευτικά συνέδρια».
Δεν ξεχνάει εξάλλου να μας μιλήσει για τη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών (Παπικών) τον Οκτώβριο στην Πάφο. Δυστυχώς φαίνεται πως όχι τυχαία οι Παπικοί επέλεξαν την Κύπρο ως ευνοϊκό για αυτούς τόπο (και από άποψη εκκλησιαστικού κλίματος) για την προώθηση των θεωριών τους περί του παπικού πρωτείου.
Εκφράζουμε την αγωνία μας γιατί διακρίνουμε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου την σαφή πρόθεση να μετατρέψει την Εκκλησία της Κύπρου σε πρωταγωνιστή οικουμενιστικών δράσεων. Καλούμε δε τους πιστούς της μεγαλονήσου να αποστασιοποιηθούν από τέτοιες τάσεις και απόψεις, ακολουθώντας υγιείς πνευματικούς άνδρες της Εκκλησίας τους όπως τον Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Παύλο (διαβάστε την τελευταία παρέμβαση του για τις συμπροσευχές πατώντας
ΕΔΩ )





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

Ένας πιστός

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)