4/9/09

Τα λάθη της κυβέρνησης στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαψεύδοντας τις προσδοκίες των θεολόγων έλαβε πολλές αποφάσεις που οδήγησαν στην υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ) στα ελληνικά σχολεία:

1. Το καλοκαίρι του 2008 ο τότε Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης με τρεις εγκυκλίους άλλαξε το καθεστώς των απαλλαγών από το ΜτΘ και άνοιξε την πόρτα της φυγής από το μάθημα και στους Ορθόδοξους μαθητές.
2. Ο διάδοχος του κ. Στυλιανίδη Υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος αδιαφόρησε για τις φωνές των θελόγων, κληρικών και γονέων που ζητούσαν απόσυρση των εγκυκλίων του προκατόχου του για τις απαλλαγές. Έτσι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέρχεται αφήνοντας το ζήτημα των απαλλαγών ανοιχτό και το ΜτΘ υποβαθμισμένο.
3. Οι Υπουργοί Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας προώθησαν και ολοκλήρωσαν το έργο της αλλαγής σχολικών βιβλίων......

στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, χωρίς να παρέμβουν καθόλου στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ ούτε για τα πρόσωπα που ανέλαβαν το έργο της συγγραφής και επίβλεψης των νέων βιβλίων, ούτε πολύ περισσότερο κάνοντας παρεμβάσεις και διορθώσεις στο περιεχόμενο και τον προσανατολισμό των νέων βιβλίων. Έτσι φτάσαμε στα νέα βιβλία Θρησκευτικών στο γυμνάσιο που αποτελούν το πρώτο σαφές δείγμα αλλοίωσης του ορθοδόξου χριστιανικού χαρακτήρα των θρησκευτικών (κυρίως το βιβλίο της Γ΄ Γυμνασίου). Το πνεύμα που υιοθετήθηκε στα νέα βιβλία θρησκευτικών του Γυμνασίου είναι πνεύμα οικουμενιστικό και συγκρητιστικό με αποσιώπηση των διαφορών μεταξύ Ορθοδόξων και ετεροδόξων και τόσα άλλα προβληματικά σημεία που πολλές φορές έχουμε επισημάνει.
Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία εγκαταλείπει το πόστο της κυβέρνησης έχοντας προσβάλλει καίρια με τις επιλογές της τόσο τη θέση του ΜτΘ ανάμεσα στα άλλα σχολικά μαθήματα όσο και το ίδιο το περιεχόμενο του μαθήματος.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί μας κάνει εντύπωση η συμπεριφορά αυτή της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία δύο χρόνια; Η κα Γιαννάκου υπουργός της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν; Το τι έκανε για την Παιδεία της Πατρίδας μας, το θυμόμαστε όλοι! Ο Αείμνηστος Γ. Ράλλης υπουργός της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν που στις μέρες του καταστράφηκε η γλώσσα; Ο κ. Καραμανλής δεν ήταν που στάθηκε στο πλευρό της Εκκλησίας στο θέμα των ταυτοτήτων και όπως φάνηκε ήταν για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους, καθώς στα 5 χρόνια της Πρωθυπουργίας του δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα;
"Μη πεποίθατε επ' άρχοντας ... οις ουκ έστι σωτηρία!" Να προσευχηθούμε θερμά αδελφοί να γίνει το καλύτερο για την Ορθόδοξη Πατρίδα μας στις επικείμενες εκλογές! Αλλά φοβάμαι ότι θα πρέπει να πονέσουμε και να περάσουμε δοκιμασία για να συνέλθουμε! "Μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν" Κύριε!!! "Ρύσαι ημάς από του πονηρού"!

Ανώνυμος είπε...

Σωστές οι παρατηρήσεις σας.
Πάντως για να λέμε και την αλήθεια και της Α' Γυμνασίου το βιβλίο δεν πάει και πολύ πίσω.
Όλα μαζί Μουσουλμανικά Τζαμιά, Ορθόδοξες Εκκλησίες, Ιουδαΐκές Συναγωγές, όλα ένα και το ίδιο.

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση διέψευσε τις προσδοκίες των θεολόγων, ωστόσο οι καλοί θεολόγοι δεν πρέπει να πέσουν στην ηττοπάθεια αλλά με υψηλό φρόνημα να συνεχίσουν τον αγώνα με αμείωτη ένταση και ο Θεός θα είναι μαζί τους!

Ένας πιστός

Ανώνυμος είπε...

Να σας θυμίσω και ένα ακόμη λάθος της κυβέρνησης της Ν.Δ. όπως το είχατε δημοσιεύσει πιο παλιά. Σε ένα άρθρο του π. Θεοδώρου Ζήση, το Νοέμβριο αναφερόταν και τα εξής: "Ακόμη και αν διατηρηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του μαθήματος, η μεταβολή του μαθήματος σε θρησκειολογικό -πολιτιστικό και η αποβολή του ομολογιακού - κατηχητικού χαρακτήρα του φαίνεται ως αναπόφευκτη. Αυτό συνιστούν τα διορισθέντα ή διατηρηθέντα από την κυβέρνηση μέλη (θεολόγοι) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ποιος τους διόρισε ή ποιος τους διατήρησε; Δεν υπήρχαν από τον πολιτικό χώρο της Ν. Δημοκρατίας άλλης θεολογικής και εκπαιδευτικής γραμμής θεολόγοι, για να τοποθετηθούν στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο; Έχει μεταλλαγή ιδεολογικά αυτή η παράταξη ή δουλικά εφαρμόζει αποφάσεις άλλων σχεδιαστών, ερήμην των πολιτών που την εψήφισαν και την έφεραν στην εξουσία;"

Το βρήκα σε εσας:http://thriskeftika.blogspot.com/2008_11_01_archive.html

thriskeftika είπε...

O σωστός ηλεκτρ. σύνδεσμος για το άρθρο του π. Θεοδώρου Ζήση στο οποίο αναφέρεστε είναι ο εξής

http://thriskeftika.blogspot.com/2008/11/blog-post_23.html

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)