7/9/09

Ομιλία Μητροπολίτου Κονίτσης στην εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Ομιλία Σεβ. ΑΝΔΡΕΟΥ στην Κεντρική Πλατεία Κονίτσης
κατά την Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού (23.8.09)


Γράφει ο Χ.Ι. Αμαραντινός

Πάνδημος υπήρξε ο εορτασμός του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα στις 23 και 24 Αυγούστου. Έλαβαν μέρος εκτός του Ποιμενάρχου κ. Ανδρέου, οι Αρχιερείς Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Καστορίας κ. Σεραφείμ και Δράμας κ. Παύλος. Ο Μητροπολίτης Καστορίας ομίλησε κατά την κυριώνυμη ημέρα, κάνοντας αναφορές και στο έργο του αειμνήστου Σεβαστιανού, ενώ ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος ομίλησε κατά την Ακολουθία του Εσπερινού. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στο δύσκολο για την εποχή εκείνη αλλά και συγχρόνως σωτήριο έργο του Ιερομάρτυρος Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και για την συμβολή του στην περίσωση του Ελληνισμού. Στην Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος , που ακολούθησε.....

και που ξεκίνησε από τον Ιερό εορτάζοντα Ναό και κατέληξε στην Κεντρική Πλατεία της Κονίτσης ο επιχώριος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας παίρνοντας αφορμή από την ποντιακή καταγωγή του Σεβ. Μητροπολίτου Δράμας, και την προηγούμενη ηγουμενία του εις την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά κοντά στη Βέροια, ευχήθηκε να τον αξιώσει ο Θεός να λειτουργήσει και στην πραγματική Μονή Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, και στην περιοχή της Τραπεζούντας, όπου ελεύθερα εκεί πλέον να κυματίζει η σημαία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού (χειροκροτήματα). Αλλά επί πλέον εκεί, συνέχισε, χρειάζεται να επιστρατεύσουμε και την θερμή προσευχή μας γιατί φέτος στον ιερό αυτό τόπο συνέβησαν και τα εξής: Εμποδίσθησαν να ψάλλουν την Παράκληση προς την Θεοτόκο οι Ρώσοι και Έλληνες προσκυνητές, παρά την άδεια που τους είχε δοθεί, με την δικαιολογία ότι η Μονή λειτουργεί πλέον ως Μουσείο. Αυτά όμως, δυστυχώς, δεν τα βλέπουν, οι Σύμμαχοι, τόνισε ο Μητροπολίτης, που έχουν περί πολλού την γείτονα και εκθειάζουν την Τουρκία ως πρότυπο δήθεν δημοκρατίας.
Ο Σεβασμιώτατος, δηλώνοντας τις ευχαριστίες του προς τις Πολιτικές αρχές, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τον Στρατηγό της 8ης Μεραρχίας που διέθεσε την Μουσική Μπάντα της καθώς και τον Διοικητή του 583 Τάγματος Πεζικού για την παρουσία του τιμητικού αγήματος . Μάλιστα ανακοινώνοντας δημοσίως, ότι ο τελευταίος (ο Διοικητής του 583 Τάγματος) θα αντικατασταθεί προσφάτως με άλλον, ευχήθηκε να υπάρχει συνέχεια στο Τάγμα Κονίτσης, διότι δυστυχώς κάποιοι από τα Γραφεία των Αθηνών, από μακριά, μέσα στην καλοπέρασή τους και στην άνεσή τους ρυθμίζουν τη συνέχεια η το κλείσιμο των Στρατιωτικών Ταγμάτων και Φυλακίων αδιαφορώντας για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και την ερήμωση της περιοχής.
Τελειώνοντας έστειλε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους Κυπρίους αδελφούς και τους διεμήνυσε να μην υποκύψουν στις πιέσεις των καλοθελητών μας στο να δεχθούν το περιβόητο "Σχέδιο Ανάν". Το πρόβλημα της Κύπρου, πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, είναι η Τουρκική Κατοχή. Και είναι απαράδεκτο να ανέχονται οι λεγόμενοι "ισχυροί της γης" να είναι ένα Κράτος η Κύπρος, το μοναδικό Κράτος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, να είναι και να παραμένει διαιρεμένο αλλά και να υπάρχει 40.000 Τουρκικός Στρατός στο έδαφός της. Ας αγωνίζονται αταλάντευτα οι Ελληνοκύπριοι με την βεβαιότητα, ότι θα δικαιωθούν, αφού, όπως βεβαιώνει ο λόγος του Θεού "μεγάλη η αλήθεια και υπερισχύει" (Α Ἔσδρας Δ,41). Αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη αποκάλυψη σχετικά με την οικογένεια Ελληνοκυπρίων που εκτελέσθηκε στο σπίτι της, όπως επίσης και των πέντε εκτελεσθέντων Ελληνοκυπρίων στρατιωτών της γνωστής φωτογραφίας που είχε δημοσιευθεί τότε το 1974. Και οι Τούρκοι... εδήλωναν άγνοια. Το ψεύδος και η υποκρισία σ' όλο τους το άθλιο μεγαλείο.
Πριν κλείσει τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας είπε και τα εξής : "Χαιρετίζω και τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς και τους υπενθυμίζω αυτό που τους είπα και στην Αγρυπνία της Μολυβδοσκέπαστης : Ν' αφήσουν στο παρελθόν τις διαιρέσεις και τις μικρότητες που οδήγησαν στο θλιβερό εκλογικό αποτέλεσμα της 28ης Ιουνίου. Να διδαχθούν ότι η διχόνοια μόνο κακό προξενεί. Και εφεξής ενωμένοι και μονοιασμένοι, χωρίς να παίζουν τα παιχνίδια των Αλβανών να προχωρήσουν με την βοήθεια του Θεού για την σωτηρία της Βορείου Ηπείρου, στην οποία έχει δώσει την ζωή και το αίμα του ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και για την οποία αγωνίσθηκε σθεναρά επί σειρά ετών ο αείμνηστος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρός Σεβαστιανός.
Χρόνια πολλά σε όλους, ευλογημένα, άγια και αγωνιστικά".
Φωτό :Π.Τσιγκούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)