24/11/09

To ΕΠΣΕ σχολιάζει τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου και του Υπουργού Δικαιοσύνης για τα θρησκευτικά σύμβολα

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) σχολιάζει σε σημερινό (24/11/2009) Δελτίο Τύπου τις θέσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχιεπισκόπου για την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις δημόσιες υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων προτρέπει τον Υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε εφαρμογή των αντιχριστιανικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στην Ελλάδα και επικρίνει την αναφορά του Αρχιεπισκόπου στο θέμα υποβαθμίζοντας την αξία των θρησκευτικών συμβόλων για την Ορθόδοξη Πίστη. Μεταξύ άλλων αναφέρει:........
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επέμεινε πως η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και θα εφαρμόσει και την απόφαση για την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων όταν καταστεί οριστική. Το ΕΠΣΕ ελπίζει πως, συνεπής προς τη δέσμευση αυτή, ο Υπουργός θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο με τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου,
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ορθά ότι το αίτημα απομάκρυνσης των θρησκευτικών συμβόλων δεν έχει καμιά σχέση με την αφαίρεση του σταυρού από τις σημαίες των ευρωπαϊκών χωρών που αποτελούν εθνικά και όχι θρησκευτικά σύμβολα. Επειδή δε γνωρίζει –καθώς την ανέφερε ρητά- την παρέμβαση του ΕΠΣΕ ως τρίτου στο ΕΔΔΑ στην υπόθεση Lautsi κατά Ιταλίας, γνωρίζει πως και το ΕΠΣΕ κάνει το διαχωρισμό αυτό, σχολιάζοντας τοποθέτηση της Ιταλίας που επιχειρηματολόγησε με τρόπο ανάλογο για την παρουσία των σταυρών στις σημαίες.
Ο Αρχιεπίσκοπος κακώς αναφέρεται σε προκλητική στάση κάποιων που αγωνίζονται για την εξαφάνιση από τη ζωή μας της πίστης, των ιερών συμβόλων και του ήθους με το οποίο πορεύτηκε το γένος μας μέσα στην ιστορία. Στις περισσότερες δημοκρατίες της Ευρώπης και της Αμερικής η θρησκευτική ουδετερότητα της πολιτείας συνυπάρχει με συχνά έντονο θρησκευτικό συναίσθημα όλων των θρησκειών. Η κυρίαρχη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον ελληνικό λαό την οποία αποτυπώνει το Σύνταγμα δεν εξαρτάται από την παρουσία θρησκευτικών συμβόλων και τη δόση θρησκευτικού όρκου στις υπηρεσίες της πολιτείας. Γι’ αυτό άλλωστε και, όπως καταγράφηκε σε δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύτηκε στα «Επίκαιρα» της 20 Νοεμβρίου 2009, συμφωνούν με την απόφαση του ΕΔΔΑ 16% των Ελλήνων, που αναμφίβολα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό Ορθοδόξων. Τέλος, επειδή συχνά γίνεται επίκληση του «δικαιώματος της πλειοψηφίας», ας σκεφτούν όσα άτομα το κάνουν πώς αυτό θα λειτουργούσε για παράδειγμα στην Τουρκία σε βάρος των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποφασίζονται από πλειοψηφίες, γι’ αυτό και τόσο το Συμβούλιο Επικρατείας όσο και το ΕΔΔΑ επικύρωσαν την αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, με την οποία ήταν επίσης αντίθετη η πλειοψηφία της κοινής γνώμης.
Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό Δελτίο Τύπου με τα Πρακτικά και της συζήτησης στη Βουλή για το θέμα πατώντας ΕΔΩ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα (ανθρώπινα) δικαιώματα δεν αποφασίζονται από πλειοψηφίες..

ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟΝ:

http://img514.imageshack.us/img514/592/amka666.jpg

Ανώνυμος είπε...

Εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε ένα βαθύ ψυχολογικό απωθημένο εναντίον εκείνων που μας απαγορεύουν να ασκούμε «τα της θρησκείας μας» (ας ονομάσουμε συμβατικά «θρησκεία» την πνευματική παράδοση της Ορθοδοξίας). Το απωθημένο αυτό είναι η Τουρκοκρατία. Την Τουρκοκρατία, κατά περιόδους, απαγορευόταν να χτυπάμε καμπάνες και διώκονταν ο σταυρός και τα άλλα δικά μας θρησκευτικά σύμβολα. Την Τουρκοκρατία επίσης πολλοί ομόθρησκοι αδελφοί μας (από διάφορες εθνότητες, πρώην πολίτες της Ρωμανίας και στη συνέχεια υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) βασανίστηκαν και θανατώθηκαν με άκρως φρικτούς τρόπους υπερασπιζόμενοι την ελευθερία τους να είναι ή να γίνουν ορθόδοξοι χριστιανοί! Όλοι αυτοί για μας είναι άγιοι, δηλαδή εντάσσονται στους μεγάλους ήρωες του δικού μας πολιτισμού (τον οποίο αγνοεί ή αποστρέφεται ο σημερινός κυρίαρχος πολιτισμός, ο «θρησκευτικά αποχρωματισμένος»).

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)