27/12/09

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Αιρέσεις και παραθρησκεία ΙE΄

ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙE΄

Γράφει ο Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ της Ι. Μητρ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης
Στο περασμένο μας άρθρο, είδαμε πολύ συνοπτικά τις κακοδοξίες που διδάσκουν οι Χιλιαστές ή «Μάρτυρες του Ιεχωβά».
Σήμερα και πάλι συνοπτικά θα δούμε πια είναι η αλήθεια επάνω στα θέματα αυτά και θα δώσουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις.
Θα δούμε δηλαδή τι πιστεύει και τι διδάσκει η Ορθόδοξη Εκκλησία .
α) Βασική αλήθεια του Χριστιανισμού είναι η Πίστη στην Αγία Τριάδα........
Ο Θεός είναι Ένας κατά την ουσία αλλά ταυτόχρονα Τριαδικός, δηλ. τρία Πρόσωπα, ο Πατήρ , Υιός και το Άγιο Πνεύμα.
β) Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός είναι «Θεός αληθινός εκ Θεού αληθινού». Γεννημένος προαιώνια από τον Θεό Πατέρα, είναι της ίδιας ουσίας και της ίδιας φύσεως με Εκείνον. Όντας, λοιπόν, τέλειος Θεός έγινε και τέλειος άνθρωπος «δια την ημετέραν σωτηρίαν».
γ) Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τρίαδος. Όπως ο Υιός, που γεννιέται από το Θεό Πατέρα, είναι της ίδιας φύσεως με Εκείνον, έτσι και το Πνεύμα , που «εκπορεύεται» επίσης από τον Πατέρα ( Ιωαν.15,26), είναι πάλι της ίδιας φύσεως και της ίδιας ουσίας, δηλ. Θεός.
δ) Ο άνθρωπος δεν αποτελείται μόνο από σώμα. Έλαβε από το δημιουργό Θεό και ψυχή, που είναι αθάνατοι. Ακόμη δεχόμαστε πως η ζωή συνεχίζεται και μετά το θάνατό μας.
ε) Για μας τους ορθόδοξους , η Παναγία είναι «η μητέρα του Κυρίου» μας (Λουκ 1,43). Δηλαδή είναι Θεοτόκος , αφού γέννησε τον Κύριο ημών Ιησούν Χριστόν.
στ) Οι Ορθόδοξοι τιμούμε τους Αγίους του Θεού, δηλαδή εκείνους που αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους στο Θεό και έζησαν ακολουθώντας πίστα το θέλημά Του. Δεχόμαστε ακόμη πως αυτή η μετοχή τους στη Θεία ζωή, τους δίνει τη δυνατότητα να μεσιτεύουν στο Θεό για μας.
ζ) Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί ανήκουμε στην Εκκλησία, που είναι το σώμα του Χριστού μας. Σωζόμαστε μόνο όταν είμαστε μέλη της Εκκλησίας και όταν γινόμαστε μέτοχοι της Θειας χάριτος μέσω των μυστηρίων, που σύνεστησε και παρέδωσε ο ίδιος ο Λυτρωτής μας Ιησούς.
η) Ο Σταυρός του Κυρίου μας είναι το καύχημα όλων των πιστών, αφού επάνω του θυσιάστηκε ο Λυτρωτής μας. Τον τιμούσαν και τον προσκυνούσαν οι Χριστιανοί ήδη από τα αποστολικά χρόνια. Έτσι κι εμείς εξακολουθούμε να τον σεβόμαστε και να τον προσκυνούμε.
θ)Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τιμούμε και ασπαζόμαστε τις ιερές εικόνες. Όχι βέβαια το ξύλο , αλλά τα εικονιζόμενα ιερά πρόσωπα.

Ποσό αλήθεια θα πρέπει να γνωρίζουμε σωστά τις δογματικές θέσεις της πίστεως μας ,και πόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε ,ώστε να μην παρεκκλίνουμε σε καμμία από αυτές.
Πάντως, αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι, όλες αυτές οι κακοδοξίες που κηρύττουν οι Μ.τ.Ι είναι εντελώς απαράδεκτες ,αντιβιβλικές και καταδικασμένες από την Εκκλησία που κατέχει ανά μέσω των αιώνων την αλήθεια.
(συνεχίζεται)
Το email (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) του π. Ιωήλ είναι: p.ioil@freemail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)