2/2/10

Ανοίγει το θέμα απαγόρευσης της μπούργκας και στην Ιταλία

πηγή:Ελεύθερος Τύπος, 1/2/2010
Η Ιταλία ακολουθεί τα βήματα της Γαλλίας και σπεύδει να ανοίξει το ζήτημα της απαγόρευσης της μπούργκας. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προωθεί νόμο για την απαγόρευση της γνωστής μουσουλμανικής καλύπτρας. Οπως επεσήμανε η υπουργός Ισότητας Μάρα Καρφάνια, πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα το παράδειγμα της Γαλλίας, που θα απαγορεύσει διά νόμου τη μουσουλμανική μπούργκα στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.......
«Μελετάμε το νομοσχέδιο που θα θέτει τις απαγορεύσεις για την μπούργκα και τη νικάμπ, οι οποίες είναι πολιτικά και όχι θρησκευτικά σύμβολα», δήλωσε η Μάρα Καρφάνια.
Η απαγόρευση της μπούργκας και της νικάμπ (του γυναικείου βέλου που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια) βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία της ιταλικής κοινής γνώμης – το 71% έχει ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης. Οι ιταλικές μουσουλμανικές κοινότητες υποστηρίζουν ότι συμβουλεύουν τις γυναίκες να μη φορούν μπούργκα και νικάμπ, αλλά τονίζουν ότι η απαγόρευση πλήττει την προσωπική ελευθερία.
Η μπούργκα και η νικάμπ -όχι η απλή μουσουλμανική μαντίλα- θεωρούνται ένδειξη καταπίεσης των γυναικών. Η μπούργκα συνηθίζεται στο Αφγανιστάν και η νικάμπ στις χώρες του Κόλπου.
Στη Γαλλία, διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή έχει αναλάβει εδώ και μήνες να εξετάσει το ζήτημα της απαγόρευσης της μπούργκας, βάσει των αρχών της κοσμικότητας του κράτους, και πρόσφατα αποφάνθηκε ότι η «πλήρης κάλυψη του προσώπου αποτυπώνει το πιο σκοτεινό κομμάτι του φονταμενταλισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)