3/6/10

Αιχμές εναντίον του Μητροπολίτου Πειραιώς και στήριξη στον φιλοπαπικό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου από Ιεράρχες της Ελλάδος

Μετά την αγωνιστική παρέμβαση του Μητροπολίτου Πειραιώς με την οποία επισήμανε τον κίνδυνο για τις συνειδήσεις των πιστών από την απόδοση εκκλησιαστικής τιμής στον Πάπα που επισκέπτεται την Κύπρο, πολλοί Ιεράρχες της Ελλάδος έσπευσαν να μιλήσουν για παρέμβαση στο εσωτερικό άλλης Εκκλησίας και να ταχθούν στο πλευρό του φιλοπαπικού Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Θα επανέλθουμε στο θέμα αναλύοντας το κατα πόσο είναι αντικανονική η πράξη του Μητροπολίτη Πειραιώς να αναφερθεί στο ζήτημα της παπικής επίσκεψης στην Κύπρο και αν ευσταθούν οι κατηγορίες που εκτοξεύουν εναντίον του Ιεράρχες της Ελλάδος. Προς το παρόν αναδημοσιεύουμε άρθρο της εφημερίδας Φιλελεύθερος:
Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκ των οποίων ο ένας είναι μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αποδοκιμάζουν με δηλώσεις τους στον «Φ» τη στάση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος με χθεσινή δήλωση του τοποθετήθηκε σε εσωτερικό θέμα της Εκκλησίας της Κύπρου αναφορικά με την επίσκεψη του Πάπα.
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, ο οποίος την περίοδο αυτή είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επεσήμανε ότι κάθε Αυτοκέφαλη Εκκλησία και μόνο αυτή, συνεπώς και η Εκκλησία της Κύπρου, ρυθμίζει τα εσωτερικά της ζητήματα......
Τόνισε ότι «το συνοδικό σύστημα και η τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας επιτάσσουν ότι ουδείς τρίτος -Σύνοδος ή Ιεράρχης μιας Εκκλησίας- επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλης αδελφής Εκκλησίας».
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος είναι καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο θεολογικό διάλογο με την Καθολική Εκκλησία, δήλωσε ότι, αυτό που έκανε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, «είναι ανεπίτρεπτο και εκκλησιολογικά ανοίκειο». Υπάρχουν κανόνες της Εκκλησίας, που δεν επιτρέπουν την ανάμιξη Μητροπολιτών μιας Εκκλησίας στα εσωτερικά μιας άλλης Εκκλησίας, συμπλήρωσε.
Ο Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος χαρακτήρισε τη στάση του Πειραιώς «απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Κύπρου» και δήλωσε ότι εμπιστεύεται πλήρως τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος μας ανέφερε ότι επιβάλλεται η επίσκεψη του Πάπα «για να δει από κοντά την πραγματικότητα, δηλαδή ότι ένα Ελληνικό και Ορθόδοξο νησί είναι διχοτομημένο». Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπαρίσταται όσο θα έπρεπε στην προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου και ο Πάπας μπορεί να συμβάλει για ενεργότερο ρόλο της, σημείωσε ο κ. Χρυσόστομος.
Ο «Φ» επικοινώνησε και με το ιδιαίτερο γραφείο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου. Μας ανέφεραν ότι ο Αρχιεπίσκοπος μάλλον δεν θα προβεί σε δήλωση πριν από την προσεχή συνεδρίαση της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για τη στάση του Μητροπολίτη Πειραιώς να αναμιχθεί σε θέμα της αποκλειστικής ευθύνης της Εκκλησίας της Κύπρου», σχολίασε ο Μόρφου Νεόφυτος.

5 σχόλια:

Αντιοικουμενιστής είπε...

1.Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος: Τόνισε ότι «το συνοδικό σύστημα και η τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας επιτάσσουν ότι ουδείς τρίτος -Σύνοδος ή Ιεράρχης μιας Εκκλησίας- επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλης αδελφής Εκκλησίας».
2.Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος δήλωσε ότι, αυτό που έκανε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, «είναι ανεπίτρεπτο και εκκλησιολογικά ανοίκειο». Υπάρχουν κανόνες της Εκκλησίας, που δεν επιτρέπουν την ανάμιξη Μητροπολιτών μιας Εκκλησίας στα εσωτερικά μιας άλλης Εκκλησίας, συμπλήρωσε.
3.Ο Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος χαρακτήρισε τη στάση του Πειραιώς «απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Κύπρου» και δήλωσε ότι εμπιστεύεται πλήρως τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
4.Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος μας ανέφερε ότι επιβάλλεται η επίσκεψη του Πάπα «για να δει από κοντά την πραγματικότητα, δηλαδή ότι ένα Ελληνικό και Ορθόδοξο νησί είναι διχοτομημένο». Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπαρίσταται όσο θα έπρεπε στην προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου και ο Πάπας μπορεί να συμβάλει για ενεργότερο ρόλο της, σημείωσε ο κ. Χρυσόστομος. Α, γειά σου "άγιε" Ζακύνθου! Πόσο "κοντά" πρέπει να πάει δηλαδή; Μην λησμονήσεις να του υπενθημήσεις να φορέσει και τα ματογυαλιά του! Αυτές τις δηλώσεις διαβάζουν στο Βατικανό και ξεκαρδίζονται στα γέλια! Τέτοιες ανοησίες ούτε οι κανδηλανεύτες του Αγίου Πέτρου δε θα ξεστόμιζαν! Στην Ελλαδική, Ορθόδοξη Εκκλησία όμως έχουν γίνει ιεράρχες. Όσον αφορά τους τρεις πρώτους ιεράρχες, δεν παρατήρησαν καμιά επέμβαση του οικείου μας πατριάρχη με το "έκκλητο" του τέως "αγίου" Μπεζενίτη; Ο Πειραιώς τους ενόχλησε; Και ως τι ομιλούν; Ως εκπρόσωποι της Αδελφής Κυπριακής Εκκλησίας; Ή υποκαθιστούν την Ι.Σ.; θεωρούν τον εαυτό τους "υπεριεράρχες". Και ποιος τους έχει παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα; Όταν η Αδελφή σου (Εκκλησία) είναι σε κίνδυνο ή ατιμάζεται, ο αδελφός δεν έχει υποχρέωση και καθήκον να σπεύσει και να την ανακαλέσει στην τάξη; Η αδιαφορία συνάδει με το ήθος και τον χαρακτήρα του Ορθοδόξου Χριστιανού;

Ανώνυμος είπε...

"στο θεολογικό διάλογο με την Καθολική Εκκλησία"

δεν ντρέπεστε να τα γράφετε εσείς τέτοια πράγματα; Ωστε "Καθολική Εκκλησία" έγινε ο παπισμός;

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ο ρόλος του Φθιώτιδος Νικόλαου είναι πολύ προβληματικός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δυναμιτίζει κάτι καλό.

Και στο θέμα της καταδίκης του Νεοβαρλααμισμού ήταν ένας από τους ελάχιστους που υποστήριξαν την εισαγωγή λειτουργικών καινοτομιών.

Οσο για τον Αγιο Πειραιώς ΜΟΝΟΝ συγχαρητηρίων είναι άξιος επειδή ως επίσκοπος ομολόγησε την αλήθεια.

Ούτε πρωτοετής φοιτητής της θεολογίας δεν θα τολμούσε να διατυπώσει την άποψη ότι η έγνοια για την Ορθοδοξία στην Εκκλησία της Κύπρου είναι επέμβαση στα εσωτερικά της.

Μόνον για διοικητικά θέματα η επέμβαση επισκόπων άλλων δικαιοδοσιών απαγορεύεται.

Ανώνυμος είπε...

Καλα που εχουμε φτασει... Να φοβουνται ακομα και οι επισκοποι να υποσηριξουν την αληθεια. Και αν καποιος το τολμησει αμεσως πεφτουν οι υπολοιποι πανω του για να τον κατασπαραξουν.

ΣΤΟΥΔΙΤΗΣ είπε...

Προς τους ελέγξαντες τον αγωνιστή Ιεράρχη Πειραιώς. Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές......

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)