6/10/10

Ιωάννης Τάτσης, Oι ρυθμίσεις για το «νέο Λύκειο» οδηγούν σε τριπλή υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών

Δημοσιεύτηκε και στην alfavita.gr
Oι ρυθμίσεις για το «νέο Λύκειο» οδηγούν σε τριπλή υποβάθμιση
του μαθήματος των Θρησκευτικών
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου καθηγητή Λυκείου
Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το «νέο Λύκειο» προβλέπει τη μείωση των υποχρεωτικών μαθημάτων στη Β’ και Γ’ τάξη σε τέσσερα (Νεοελληνική Γλώσσα, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Αγγλικά, Φυσική Αγωγή) και την ένταξη όλων των υπολοίπων σε ομάδες επιλεγομένων μαθημάτων.
Το μάθημα των Θρησκευτικών στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου βρίσκεται στη χειρότερη ίσως θέση ανάμεσα στα άλλα επιλεγόμενα μαθήματα καθώς προβλέπεται η ένταξή του στην ομάδα με τα περισσότερα, συνολικά επτά επιλεγόμενα μαθήματα. Και μόνο το γεγονός αυτό αριθμητικά μειώνει την πιθανότητα επιλογής του μαθήματος. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι οι ενδιαφερόμενοι για σχολές οικονομικών σπουδών (και αυτοί είναι πολλοί) θα επιλέγουν οπωσδήποτε ένα από τα δύο (3ωρο ή 6ωρο) μαθήματα «Οικονομίας», αυτομάτως όλοι αυτοί στερούνται του δικαιώματος επιλογής των Θρησκευτικών......
Το μάθημα των Θρησκευτικών όμως με τις νέες ρυθμίσεις για το «νέο Λύκειο» δέχεται και ένα ακόμη πλήγμα. Για την Α΄ Λυκείου σχεδιάζεται η διατήρηση της υποχρεωτικότητας οχτώ (8) μαθημάτων αλλά τα Θρησκευτικά δεν βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά τα οκτώ. Ήδη από την Α΄ Λυκείου τα Θρησκευτικά γίνονται μάθημα επιλογής και, αν τα σχέδια του Υπ. Παιδείας για το λύκειο δεν ματαιωθούν, οι μαθητές που σήμερα φοιτούν στην Γ΄ Γυμνασίου, του χρόνου (σχολ. έτος 2011-2012) θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ή όχι το μάθημα των Θρησκευτικών. Ας έχουν υπόψη τους την πραγματικότητα αυτή και οι συνάδελφοι Θεολόγοι που διδάσκουν φέτος στη Γ΄ Γυμνασίου.
Συνοψίζοντας, το «νέο Λύκειο» θα επιφέρει τριπλό πλήγμα στο μάθημα των Θρησκευτικών:
α) στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου τα Θρησκευτικά γίνονται επιλεγόμενο μάθημα.
β) στις τάξεις αυτές (Β΄ και Γ΄) η πιθανότητα επιλογής του μαθήματος μειώνεται δραματικά καθώς αυτό τοποθετείται στην ομάδα με τα περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα και μάλιστα μαζί με μαθήματα μεγάλης ζήτησης (π.χ. Οικονομία) εξαιτίας της ανάλογης μεγάλης ζήτησης σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
γ) στην Α΄ Λυκείου τα Θρησκευτικά γίνονται επιλεγόμενο μάθημα, ρύθμιση που θα εφαρμοστεί άμεσα, κατά το ερχόμενο σχολικό έτος.
Μέσα σε ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο είναι βέβαιη η πλήρης υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο που θα οδηγήσει σε θρησκευτική απαιδευσία των μαθητών. Γι’ αυτό τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για το «νέο Λύκειο» είναι απορριπτέα. Και τούτο δεν φρονούν μόνο οι Θεολόγοι αλλά οι εκπαιδευτικοί των περισσοτέρων ειδικοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)