17/11/10

Απαιτείται σαφής τοποθέτηση της Συνόδου υπέρ του υποχρεωτικού χαρακτήρα των Θρησκευτικών στο Λύκειο

Αύριο Πέμπτη ή μεθαύριο Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών, κυρίως μετά τις πληροφορίες που άφησε το Υπουργείο Παιδείας να διαρρεύσουν στον τύπο για το νέο Λύκειο. Η σχεδιαζόμενη μετατροπή των Θρησκευτικών του Λυκείου σε μάθημα επιλογής έχει θορυβήσει τους Θεολόγους όλης της χώρας που με Ψηφίσματα και άρθρα δηλώνουν ότι δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση νομοσχέδιο που θα καταργεί την υποχρεωτικότητα του θρησκευτικού μαθήματος. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μιλώντας πριν μία εβδομάδα σε πρωτοετείς φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Αθηνών δήλωσε: "Μας έχουν αναστατώσει όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό για την προαιρετική διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Δεν είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο θέμα ούτε η ΔΙΣ, ούτε κανένας ιεράρχης να σταθούν άφωνοι". Έτσι όλοι αναμένουμε τη δυναμική αντίδραση της Συνόδου που θα ξεκαθαρίζει στο Υπουργείο Παιδείας ότι οποιαδήποτε πρόταση νέας υποβάθμισης του μαθήματος των Θρησκευτικών και κάθε σχέδιο μετατροπής του μαθήματος σε επιλεγόμενο είναι ολοκληρωτικά απορριπτέα.
Η σημερινή ωστόσο απόφαση της Συνόδου για την Κάρτα του Πολίτη δημιουργεί ανησυχία για την στάση που θα κρατήσουν τελικά οι Συνοδικοί για το μάθημα των Θρησκευτικών....
Και τούτο γιατί σήμερα η Σύνοδος αποφάσισε ότι θα αναμείνει «το καταρτιζόμενο σχέδιο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την έκδοση της "Κάρτας" για να τοποθετηθεί υπευθύνως». Ο φόβος των Θεολόγων είναι μήπως και για το μάθημα των Θρησκευτικών υιοθετηθεί η ίδια τακτική και η Σύνοδος αρνηθεί να λάβει θέση πριν την υποβολή προς διαβούλευση της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο. Αν η Σύνοδος δεν ξεκαθαρίσει άμεσα τις απόψεις για τη θέση του θρησκευτικού μαθήματος στο Λύκειο είναι βέβαιο ότι η πρόταση του Υπουργείου θα προβλέπει μετατροπή του σε επιλεγόμενο. Και μετά την κατάθεση της πρότασης προς διαβούλευση κάθε συνοδική ή αρχιεπισκοπική διαμαρτυρία θα καταγραφεί απλώς με μεγάλους τίτλους στα φύλλα των εφημερίδων, δεν θα κατορθώσει όμως να αλλάξει το ήδη έτοιμο σχέδιο για το Λύκειο.
Η περίφημη διαβούλευση πριν την ψήφιση των νομοσχεδίων είναι ένα καλό εργαλείο της κυβέρνησης Παπανδρέου ώστε να καταστέλλονται φωνές διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια διαμόρφωσης των νομοσχεδίων. Μετά δε την υποβολή τους προς διαβούλευση, ακούγονται μεν όλες οι απόψεις όλων των φορέων, ουδεμία όμως ουσιαστική αλλαγή πραγματοποιείται επί των υποβληθέντων νομοσχεδίων.
Εάν η Σύνοδος πραγματικά αγρυπνεί και ανησυχεί για το μέλλον του θρησκευτικού μαθήματος θα πρέπει άμεσα, πριν την υποβολή οποιουδήποτε σχεδίου προς διαβούλευση να πιέσει ώστε οι σχεδιαστές του νέου Λυκείου να μην προτείνουν τη μετατροπή των Θρησκευτικών σε μάθημα επιλογής.
Ίδια τακτική πίεσης και ξεκάθαρης τοποθέτησης πριν τη σύνταξη του κυβερνητικού σχεδίου έπρεπε να ακολουθηθεί και για το ζήτημα της Κάρτας του Πολίτη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ Ν ΑΚΟΥΩ ΠΛΕΟΝ, ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ.ΚΙ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ.
ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΕΥΘΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ.Η ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ Η ΑΠΡΑΞΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΧΡΥΣΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΟΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΙΣΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΝΑ ΟΡΘΟΤΟΜΟΥΝ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΛΟΓΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΑΘΗΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ Η ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.ΑΛΑΘΗΤΟ ΕΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ.ΑΝ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΑ ΘΕΣΜΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΕΥΘΥΝΗ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΤΡΕΒΛΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ.
ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ, ΤΗ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ. "Ο ΠΙΣΤΟΣ ΛΑΟΣ ΦΥΛΑΞ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΕΣΤΙ". ΑΝ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΛΙΑΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΚΡΙΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΜΕΛΕΙΑ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΕΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ..
ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΦΩΝΟΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΡΑΓΟΙ.
ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΑ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΡΓΑ ΜΟΝΟ.ΤΟ ΔΕ ΠΕΡΙΣΣΟΝ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΕΣΤΙ.

Ανώνυμος είπε...

Ας μην τοποθετηθεί επισήμως. Ας δράσει, όμως, ανεπισήμως. Ας έλθει σ' επαφές ώστε η έκθεση του Υπουργείου να μην περιλαμβάνει καμιά δυσμενή ρύθμιση.
Και όχι μόνο η επίσημη Εκκλησία. Όποιος μπορεί να ασκήσει πίεση, ας την ασκήσει.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)