11/11/10

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος για το μάθημα των Θρησκευτικών και την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου

Αναδημοσίευση από το Ιστολόγιο του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΑΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ TO ΟΧΥΡΟ;
Η επίθεση εναντίον της Ορθοδόξου Πίστεως στη Χώρα μας τώρα τελευταία εκδηλώνεται με δύο τάσεις. Η μιά έχει σαν στόχο της τον χωρισμό της Εκκλησίας από την Πολιτεία. Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ευκαίρως ακαίρως το εκδηλώνει. Τελευταία αναφορά του ήταν αυτή στην επικοινωνία του με τούς νέους μέσα από τό διαδίκτυο (6 Νοεμβρίου 2010). Νά η ερώτηση που ετέθη καί η απάντηση την οποία έδωσε ο κ. Πρωθυπουργός:....
Η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Μπορώ να συνοψίσω τις ερωτήσεις μου. Η πρώτη είναι: σκοπεύετε να προβείτε σε πλήρη διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους και σε φορολόγηση της εκκλησίας; Και η δεύτερη είναι, ποια είναι η τοποθέτησή σας απέναντι στο Σύμφωνο Συμβίωσης, τι ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε ενάντια στη ρητορική μίσους και αν εσείς θα συμμετείχατε σ’ ένα αντίστοιχο βίντεο, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα. Ευχαριστώ πολύ.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
...........Πρώτα απ’ όλα, το θέμα εκκλησίας - κράτους. Ναι, είμαι υπέρ του διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας. Έχουμε ξεκινήσει ήδη έναν διάλογο με την εκκλησία γύρω απ’ αυτό το θέμα, δεν είναι κάτι το οποίο - αν θέλεις - θα το επιβάλλουμε δια της βίας. Αλλά επειδή είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα διαχρονικά στη χώρα μας, θεωρούμε ότι μέσα από το διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις, διότι πιστεύω ότι ο ρόλος της εκκλησίας θα είναι πολύ σωστότερος, όταν πραγματικά έχει μεγαλύτερη αυτονομία και, θα έλεγα ότι τότε θα έχει και μεγαλύτερη επαφή με τον ίδιο τον πολίτη και ο ρόλος της θα μπορεί να είναι πολύ σημαντικός, όπως σημαντικά είναι και πολλά τα οποία ήδη κάνει η εκκλησία. ...... Στο μέτρο, λοιπόν, που αυτός ο διάλογος προχωρήσει, πιστεύω ότι θα εξυγιάνουμε τους ρόλους μας, και του κράτους αλλά και της εκκλησίας.

Η άλλη τάση εκδηλώνεται με την επιχειρούμενη κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών από τά Λύκεια. Η Χώρα μας οδεύει σταθερά σε μια απομάκρυνση από ό,τι έχει σχέση με τη θρησκεία! Σιγά-σιγά, πλήν όμως με σταθερά βήματα, κτίζεται το άθεο Κράτος, το κοσμικό Κράτος! Έτσι μας θέλει η παγκοσμιοποίηση.
Σχετικά με την δεύτερη αυτή τάση είναι δύο γεγονότα. Το ένα αναφέρεται στην ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου κατά τήν παρουσία Του στην τελετή υποδοχής των νέων φοιτητών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως δημοσιεύθηκε χθές στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" (της 10ης Νοεμβρίου). Θα την παραθέσουμε καί έπειτα θα την σχολιάσουμε. Το δεύτερο γεγονός είναι ένα άρθρο του Θεολόγου κ. Ε. Π, ο οποίος, μάχεται για την Ορθοδοξία και απαντά επιτυχώς στις θέσεις κάποιας κας Άννας Φραγκουδάκη, η οποία στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" της 6ης Νοεμβρίου δημοσίευσε ένα άρθρο μέ τίτλο "Για την ελευθερία της συνείδησης".
Στην πρώτη περίπτωση ο Μακαριώτατος υπεραμύνεται της τακτικής, την οποία εφαρμόζει και είναι τό "Bouche fermee" δηλ. "κλειστό στόμα"! Στη δεύτερη περίπτωση ένας πιστός θεωρεί τον εαυτό του υποχρεωμένο να μη αφήσει αναπάντητες τις όποιες σκέψεις μιάς κυρίας αρθρογράφου, η οποία επιτίθεται στο μάθημα των Θρησκευτικών, και γι'αυτό "βγαίνει στο κλαρί", όπως θά λέγαμε πολύ παλαιότερα, τότε που κάποιοι Έλληνες έβγαιναν στα βουνά για νά πολεμήσουν για τις ιδέες τους. Η σιωπή των φρονίμων και των αενάως στοχαζομένων καί μη ομιλούντων, αντιπαρατίθεται με την ζωηράδα των ολίγων, οι οποίοι παραβλέπουν τό προσωπικό τους συμφέρον καί προτάσσουν τό συμφέρον της Ορθοδοξίας.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο

"Ο αγώνας μας πρέπει να είναι ουσιαστικός και όχι για το φαίνεσθαι" είπε ο Μακαριώτατος αναφερόμενος στο μάθημα των Θρησκευτικών κατά την τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών στη Θεολογική Σχολή Αθηνών

"Μας έχουν αναστατώσει όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό για την προαιρετική διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Δεν είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο θέμα ούτε η ΔΙΣ, ούτε κανένας ιεράρχης να σταθούν άφωνοι", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.....

"Πολλοί επιδιώκουν να μας παρουσιάζουν άφωνους" υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: "Όμως αγρυπνούμε και παρακολουθούμε σοβαρά και όπως πρέπει όλα τα θέματα. Η μάχη και ο αγώνας πρέπει να γίνονται συστηματικά και ουσιαστικά, όχι για το θόρυβο και το φαίνεσθαι, αλλά για το είναι και το αποτέλεσμα". Ο Μακαριώτατος σημείωσε εξ άλλου πως "πρέπει να εργαστούμε και να καταλήξουμε εμείς σ' αυτό που θέλουμε και να το πούμε ξεκάθαρα. Έφτασε ο καιρός να δουλέψουμε συστηματικά και με επιχειρήματα".

Τόνισε δε πως πρόσφατα είχε τη διαβέβαιωση της αρμόδιας Υπουργού κ. Α. Διαμαντοπούλου πως πριν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια για το μάθημα των Θρησκευτικών θα προηγηθεί διάλογος και συντονισμός μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε, τέλος, να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ των μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και των καθηγητών των δύο Θεολογικών Σχολών, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης".

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΑ

_"Πολλοί επιδιώκουν να μας παρουσιάζουν άφωνους", είπε ο Μακαριώτατος. Αλλά δεν υπάρχουν πολλοί ή και λίγοι έστω, που προσπαθούν να Τόν παρουσιάσουν ως άφωνο. Είναι άφωνος! Η καθημερινή πραγματικότης το αποδεικνύει! ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ σε τόσα καί τόσα καυτά ζητήματα της καθημερινής ζωής!
Ο Μακαριώτατος σημείωσε εξ άλλου πως "πρέπει να εργαστούμε και να καταλήξουμε εμείς σ' αυτό που θέλουμε και να το πούμε ξεκάθαρα. Έφτασε ο καιρός να δουλέψουμε συστηματικά και με επιχειρήματα". Καμμιά αντίρρηση δεν μπορούμε να έχουμε σε όλα αυτά. Αλλά καμμιά φορά οι αποφάσεις των Επιτροπών, των Ειδημόνων καί των Σοφών βγαίνουν, όταν πια δεν χρειάζονται! Το έγκλημα έχει πιά συντελεσθή! Κάνω μια πρόβλεψη: Και την παραθέτω σαν πρόκληση πρός τον Μακαριώτατο: Η Κυβέρνηση θα καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών και ο Αρχιεπίσκοπος ακόμη θα συσκέπτεται συστηματικά μέ τούς ειδικούς για να διατυπώσει τά επιχειρήματα! Είναι η ώρα της μάχης! Τον θέλουμε λοιπόν στο πεδίο της μάχης καί όχι στα σπουδαστήρια και τά ....συσκεπτήρια!
"...Πρόσφατα είχε τη διαβεβαίωση της αρμόδιας Υπουργού κ. Α. Διαμαντοπούλου πως πριν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια για το μάθημα των Θρησκευτικών θα προηγηθεί διάλογος και συντονισμός μεταξύ των δύο πλευρών¨ προσέθεσεν ο Μακαριώτατος. Κι εμείς αντιτείνουμε, ότι η Υπουργός Παιδείας καί ....λιγάκι των Θρησκευμάτων κα Διαμαντοιπούλου έχει ήδη δηλώσει, ότι στα θέματα της Παιδείας η Εκκλησία δεν μπορεί να ανακατεύεται. Αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Πολιτείας! Ποιά εκ των δύο αυτών θέσεων ισχύει; Θα μας επιτρέψει ο αγαπητός μας Μακαριώτατος να Του υπομνήσουμε, ότι Πολιτική είναι η τέχνη του επιστημονικώς ψεύδεσθαι! Ο καιρός πολύ σύντομα θα αποδείξει ποιός εκ των δύο μας έχει δίκηο!
Καλά, ας δεχθούμε την άποψη, ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να γίνουν συσκέψεις επί συσκέψεων, προκειμένου η Ιερά Σύνοδος να διαμορφώση άποψη και να λάβη τις αποφάσεις της. Αλλά για το ζήτημα της ανεγέρσεως Μουσουλμανικού Τεμένους στην Αθήνα με δαπάνες του Κράτους, που θα φθάσουν τα 80.000.000 € γιατί δεν ομιλεί ο Μακαριώτατος; Ήδη σε χθεσινή εφημερίδα διαβάσαμε "...στον Ελαιώνα πρόκειται να κατασκεαυστεί το ισλαμικό τέμενος στη θέση του ναυτικού οχυρού. Τον προσεχή Ιανουάριο προγραμματίζεται η δημοπράτηση" (ΕΘΝΟΣ, 10.11.2010), Βαρεθήκαμε πιά να ακούμε το τραγούδι του Μακαριωτάτου σε στύλ "Bouche fermee"! Ας ακούσουμε και μια φορά την βροντερή φωνή Του. Είναι ο Προκαθήμνεος της Εκκλησίας! Να την ακούσουμε εγκαίρως καί όχι όταν θα έχουμε ενώπιόν μας τετελεσμένα γεγονότα! Τότε θα έχει αξία η φωνή Του. Για το Τέμενος λοιπόν τί έχει να μας πεί ο Μακαριώτατος;
Και ένα τελευταίο: Ο κ. Πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους είπε: "Έχουμε ξεκινήσει ήδη έναν διάλογο με την εκκλησία γύρω απ’ αυτό το θέμα.."
Κι εμείς ερωτάμε: Είναι αλήθεια, Μακαριώτατες Διεξάγεται ήδη διάλογος κι εμείς οι Ιεράρχες Αδελφοί Σας δεν το γνωρίζουμε; Με ποιά άραγε εξουσιοδότηση διεξάγεται αυτός ο Διάλογος; Ποιοί έχουν καθορίσει τούς όρους και της προϋποθέσεις του διαλόγου; Να ένα ακόμη ερώτημα, που δεν επιδέχεται σιωπήν. Περιμένουμε.......

Οι υπογραμμίσεις είναι του δικού μας ιστολογίου("Θρησκευτικά")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)