23/11/10

Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Μάθημα Θρησκευτικών που θα διδάξει την παράδοση, το πνεύμα που είχαν οι Πατέρες μας, την αγάπη"

Ρεπορτάζ:esos.gr
«Όταν ένας μαθητής που παίρνει είκοσι στο μάθημα, αλλά δεν έχει πάει ποτέ στην Εκκλησία, τότε τι αξία έχουν αυτά τα θρησκευτικά; Το θέμα δεν είναι ένα μάθημα για τους βαθμούς. Είναι για να δημιουργήσει ήθος, να διδάξει την παράδοση, το πνεύμα που είχαν οι Πατέρες μας, την αγάπη, την αλληλεγγύη. Αυτό έχει περισσότερο σημασία». Αυτό είπε στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Κολλεγίου Θεσσαλονίκης οι οποίοι επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.
Ο Μακαριώτατος συνομίλησε για αρκετή ώρα με τα παιδιά και απάντησε στις ερωτήσεις τους σχετικά με πολλά θέματα, όπως την εξομολόγηση, την οικονομική κρίση, το μάθημα των Θρησκευτικών, τη δια βίου μάθηση, τη φορολόγηση της Εκκλησίας, το άβατο στο Άγιο Όρος κ.λπ.... «Όλοι πρέπει να βάζουμε χρήματα και να πληρώνουμε τους φόρους μας. Κανένας δεν πρέπει να απαλλάσσεται γιατί είμαστε μια οικογένεια, αλλά αυτοί οι φόροι πρέπει να είναι δίκαιοι» είπε ο Μακαριώτατος, αναφερόμενος στη φορολόγηση.
Παρότρυνε τους μαθητές να επισκεφθούν τα συσσίτια της Ι. Αρχιεπισκοπής και να δουν από κοντά το έργο που γίνεται από την Εκκλησία. «Στο θέμα της φορολόγησης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το μεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας», είπε ο Μακαριώτατος.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στην κρίση των ημερών μας, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε μάθει σε μια απληστία και δεν είμαστε αυτάρκεις. Δεν χορταίνει η κοιλιά, αν δεν έχει χορτάσει πρώτα η ψυχή».
Απαντώντας, τέλος, στις ερωτήσεις των μαθητών «για ποιο λόγο δεν επιλέγει τη δημοσιότητα» ανέφερε τρεις λόγους: «Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι ο Ευαγγελικός λόγος που λέει πως όταν κάνεις κάτι καλό, το ένα το χέρι να μην ξέρει τι κάνει το άλλο». «Ο δεύτερος λόγος», τόνισε, «είναι ότι πέρασα τα εβδομήντα χρόνια και έχω κουραστεί από τα λόγια. Λόγια από τους καθηγητές, τους παπάδες, από εδώ και από εκεί, και μόλις κλείνει η αυλαία πάλι στα ίδια είμαστε. Εγώ προσωπικά επιλέγω να δημιουργούμε πρώτα μερικά όμορφα πράγματα και μετά να πω αυτό που λέει και το Ευαγγέλιο: «Έρχου και ίδε». "Ο τρίτος λόγος" κατέληξε ο Μακαριώτατος, "είναι πως είναι επικίνδυνο να μιλάμε πάρα πολύ. Η σιωπή είναι κάτι πιο ουσιαστικό στη ζωή μας. Τα πολλά τα λόγια τα παίρνει ο αέρας. Η κραυγή της σιωπής είναι η πιο δυνατή απ’ όλες».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ο λόγος του αρχιεπισκόπου είναι αμφίσημος και δεδομένων των αντιεκκλησιαστικών συνθηκών επικινδυνος. δεν θέλω να πιστέψω ότι έχει συμβιβαστεί όπως λέγεται και φαίνεται με την κρατική πολιτική. το καταγγέλουν επισήμως ιεράρχες αλλά και άνθρωποι εκτος εκκλησίας που βλέπουν απελπισμένοι την εκκλησία σαν τελευταίο φρούριο ανάσχεσης της ολικής καταστροφής που διατρέχει τη χώρα μας.
προφανώς και δεν είναι μακαριώτατε ο βαθμός καίριο σημείο του μαθήματος των θρησκευτικών. αυτό ειναι το θέμα μας όμως αυτή τη στιγμή; εδώ επιχειρείται αποχριστιανισμός και εκμαυλισμος των πάντων. και το θρησκευτικό μαθημα πολεμά αυτόν ακριβώς τον αποχριστιανισμό. θα έλθετε εσείς μακαριώτατε να πείτε δυο λόγια στα παιδιά μας για τον Χριστό;Θα σας συναντήσουν κάπου τα παιδιά μας στη ζωή τους ώστε να τους δώσετε τα πνευματικά σας φώτα; προφανώς όχι.όλα τα παιδιά όμως θα συναντήσουν το θεολόγο καθηγητή στην τάξη. μια του καλή κουβεντα είναι ένας καλός σπόρος. θα στερήσετε εσείς αυτό τον καλό σπόρο;
με συγχωρείτε αλλά καθηκον έχετε να τον εξασφαλίσετε.
και με τα λόγια σας δίνετε λαβές για αποπομπή του μαθήματος.
επιπλέον δεν είναι δυνατόν οι μουσουλμάνοι να διδασκονται υποχρεωτικά το ισλάμ και μείς που πληρώνουμε στον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία να στερούμε τα παιδιά μας βασικές γνώσεις της πίστης μας.Είναι δικαίωμά μου σαν φορολογούμενος έλληνας πολίτης να απαιτήσω ισοτιμία με το μουσουλμάνο.θα μου την στερήσετε εσεις μακαριώτατε; με ποιό δικαίωμα;
ειστε υπεύθυνος για τη στάση σας καθώς και οι ιεράρχες που δεν λένε τα πραγματα με το ονομά τους.γιατί δεν βγάλατε ανακοινωθέν στη σύνοδο;

Έλληνας πολίτης ορθόδοξος βαριά φορολογούμενος

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)