23/11/10

O π. Θεόδωρος Ζήσης για τον διωκόμενο επίσκοπο Αρτέμιο

Σχολιάζοντας την εκκλησιαστική επικαιρότητα στο «αρχονταρίκι» του Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης είπε μεταξύ άλλων:
«Το θέμα (της δίωξης του επισκόπου Αρτεμίου) είναι πολύ πικρό αλλά και πολύ ελπιδοφόρο διότι επαναφέρει πατερικές εποχές, δείχνει ότι ζούμε σε εποχή Πατέρων, εξαιτίας των προκλήσεων. Και ο μεγάλος Πατήρ ο οποίος διώκεται και εξουθενώνεται είναι ο Μητροπολίτης Κοσσόβου Αρτέμιος για τον οποίο μόλις διάβασα όσα γίνονται είπα ότι ακολουθεί τον δρόμο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ξέρουμε όλοι μας τι υπέφερε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος καθαιρεθείς αδίκως, εξορισθείς και διωχθείς. Και ο οποίος τελικώς (άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος) ενώ στην αρχή είπε «δεν πειράζει, ας μην αντιδράσω, ας δεχθούν το διάδοχό μου» (εκείνη η πρώτη του στάση ήταν για να μην προκληθούν ταραχές και γίνουν φόνοι και χυθεί αίμα), όταν μετά πήγε στην εξορία και ηρέμησαν τα πράγματα είπε ότι «κανονικός επίσκοπος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως είμαι εγώ και όλοι οι άλλοι διάδοχοί μου είναι μοιχεπιβάτες, είναι μοιχοί»..... Στις Επιστολές προς τη διακόνισσα Ολυμπιάδα πολλές φορές λέγει ο άγιος Ιωάννης αυτό, ότι «εγώ είμαι ο κανονικός επίσκοπος». Ο Μητροπολίτης λοιπόν Αρτέμιος, εκδιωχθείς αδίκως από τη Μητρόπολή του και εξορισθείς σε ένα μοναστήρι, όπως και στον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο, έγινε αντικείμενο ενθουσιώδους προσελεύσεως πιστών και μοναχών. Τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο τον ακολουθούσαν μοναχοί σε όλη του την πορεία και κόσμος . Και τον Αρτέμιο, εκεί στο μοναστήρι που τον εξόρισαν πηγαίνει κόσμος και ενοχλήθηκαν». Αμέσως μετά ο π. Θεόδωρος ανέγνωσε το κείμενο Φυλάκιση σε εξέλιξη - Κλονισμένη η υγεία του επισκόπου Αρτεμίου. Κλείνοντας ο π. Θεόδωρος τόνισε: «Ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά τα θλιβερά εγώ μέσα μου έχω μια χαρά διότι ο Αρτέμιος αναδεικνύεται μεγάλος Ομολογητής και μεγάλος άγιος στα βήματα των μεγάλων Αγίων Πατέρων. Κι ας κάνουν όλοι οι άλλοι κι όλος ο κόσμος ότι θέλει. Κι ας είναι εναντίον του όλος ο κόσμος και όλες οι Σύνοδοι. Οι Κανόνες και η Αλήθεια είναι με το μέρος του Αρτεμίου.

Ακούστε ολόκληρο το σχολιασμό της εκκλησιαστικής επικαιρότητας από τον π. Θεόδωρο Ζήση στην ιστοσελίδα της Ι. Μονής Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου πατώντας ΕΔΩ.

1 σχόλιο:

lykourgos nanis είπε...

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον ομολογητή π.Θεόδωρο Ζήση για την τεκμηριωμένη παρέμβασή του πάνω στα όσα θλιβερά τεκταίνονται σε βάρος της κανονικής τάξης στην Εκκλησία της Σερβίας με το διωγμό που έχει εξαπολυθεί εναντίον του κανονικού μητροπολίτη Αρτεμίου απ την πλευρά της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου της εν λόγω Εκκλησίας.Ο πιστός λαός του Θεού αναμένει ανάλογες αντιδράσεις κι απ τους μητροπολίτες μας,τα μοναστήρια,τις αδελφότητες,τις Θεολογικές μας σχολές,την ΠΕΘ και άλλους φορείς.Ελπίζουμε να κυριαρχήσει η αγάπη προς την αλήθεια και το δίκαιο κι όχι η επάρατη σκοπιμότητα!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)