3/11/10

Η έκθεση του υπ. Παιδείας για τα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Αναδημοσιεύουμε άμεσα ρεπορτάζ του esos.gr για την υποχρεωτικότητα ή μη του μαθήματος των Θρησκευτικών και θα επανέλθουμε στο θέμα.
Το esos.gr δημοσεύει την τελευταία έκθεση (για το έτος 2009) που κατέθεσε το υπ. Παιδείας στην ΕΕΔΑ ,σε σχέση με την υποχρεωτικότητα των μαθητών να παρακολουθούν το μάθημα των Θρησκευτικών, η οποία ορίζει τα εξής:
"... Σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με τις υπ' αριθμ. 91109/Γ2/10.07.2008 και 104071/Γ2/04.08.2008 Εγκυκλίους, κάθε μαθητής έχει δικαίωμα να απέχει από το μάθημα των θρησκευτικών, τους εκκλησιασμούς και τη σχολική προσευχή με δήλωση του κηδεμόνα, στην περίπτωση που ο μαθητής είναι ανήλικος, ή του ιδίου, εάν είναι ενήλικος, στην οποία δεν απαιτείται εξήγηση ή διευκρίνιση των λόγων αποχής. Το δικαίωμα ισχύει για όλους τους μαθητές, όχι μόνο τους μη-ορθόδοξους."....
Πρόκειται για τη συμμόρφωση του υπ. Παιδείας , μερική έστω, στην (δεσμευτική για τη Διοίκηση) Απόφαση 77Α/2002, 1143Α/25-6-02 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ωστόσο στο χώρο των σχολείων υπάρχει μια «πολεμική» μεταξύ Θεολόγων και άλλων εκπαιδευτικών για το τι τελικά ισχύει, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αποστολή ενημερωτικής εγκυκλίου προς τους Διευθυντές όλων των σχολείων, από την πλευρά του υπ. Παιδείας , προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ζήτημα , δεδομένου ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που Διευθυντές σχολείων αρνούνται το δικαίωμα απαλλαγής.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ να διερευνηθεί αυτό που έχω ξαναπεί(μήπως και κάνω λάθος). Απ'όσο γνωρίζω όμως οι τελευταίες εγκύκλιοι για την απαλλάγή από το μάθημα των Θρησκευτικών είχαν την υπογραφή Γενικού Γραμματέα. Και ερωτώ(σχετικά έγραψε και η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ") : ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΝΑ ΥΠΕΡΒΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ;;; Και το ρωτώ ,διότι πριν τις εν λόγω εγκυκλίους υπάρχει απόφαση του ίδιου του τότε υφυπουργού Παιδείας κ.Γκεσούλη που προέβλεπε ΣΑΦΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ, καθώς και ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. Μήπως τελικά κάποιοι (εν γνώσει ή εν αγνοία τους) πάνε να μας "πιάσουν στον ύπνο" και να παγιώσουν μία θέση που στερείται ουσιαστικής νομιμότητας;;;.

Ανώνυμος είπε...

Αν μου επιτρέπετε,
δεν πρόκειται περί έκθεσης για τα Θρησκευτικά.
Σε αυτήν αναφέρονται πληροφορίες και παρατηρήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στον τομέα της αρμοδιότητάς του και για το προηγούμενο έτος. Έχει την υποχρέωση να την υποβάλει κάθε έτος στην ΕΔΔΑ.
Αναμένουμε.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)