3/11/10

Υπουργική σύγχυση γύρω από το καθεστώς των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά

Στις 26 Οκτωβρίου 2010 ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) Κωστή Παπαϊωάννου, ο οποίος του παρέδωσε την Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής για το 2009.
Στην Έκθεση αυτή και στο τέταρτο μέρος της περιλαμβάνονται Εκθέσεις των Υπουργείων που μετέχουν στην ΕΕΔΑ, μεταξύ των οποίων και το Υπουργείο Παιδείας. Στην Έκθεση του Υπουργείου Παιδείας προς την ΕΕΔΑ αναφέρονται τα εξής σχετικά με το ζήτημα της απαλλαγής από τα Θρησκευτικά: «Σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με τις υπ' αριθμ. 91109/Γ2/10.07.2008 και 104071/Γ2/04.08.2008 Εγκυκλίους, κάθε μαθητής έχει δικαίωμα να απέχει από το μάθημα των θρησκευτικών, τους εκκλησιασμούς και τη σχολική προσευχή με δήλωση του κηδεμόνα, στην περίπτωση που ο μαθητής είναι ανήλικος, ή του ιδίου, εάν είναι ενήλικος, στην οποία δεν απαιτείται εξήγηση ή διευκρίνιση των λόγων αποχής. Το δικαίωμα ισχύει για όλους τους μαθητές, όχι μόνο τους μη-ορθόδοξους».
Είναι η πρώτη φορά που σε έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας ξεκάθαρα λέγεται ότι δικαίωμα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά (τον εκκλησιασμό και την προσευχή) έχουν «όλοι οι μαθητές και όχι μόνο οι μη-Ορθόδοξοι».....
Μάλιστα στην παραπάνω Έκθεση του Υπουργείου Παιδείας τονίζεται ότι στη δήλωση του κηδεμόνα «δεν απαιτείται εξήγηση ή διευκρίνιση των λόγων αποχής» ενώ οι σχετικές εγκύκλιοι Στυλιανίδη αναφέρουν πως θα πρέπει να ζητείται απαλλαγή «για λόγους συνείδησης». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό της δολιότητας του Υπουργείου Παιδείας ότι προκειμένου να στηρίξει το δικαίωμα απαλλαγής για όλους τους μαθητές παραθέτει στην παραπάνω Έκθεση τις δύο πρώτες σχετικές Εγκυκλίους Στυλιανίδη (υπ' αριθμ. 91109/Γ2/10.07.2008 και 104071/Γ2/04.08.2008) αποσιωπά όμως την μεταγενέστερη αυτών τρίτη εγκύκλιο (109744/Γ1/26.8.2008) στην οποία ορίζεται ρητά ότι «οι μη Ορθόδοξοι μαθητές δηλ. οι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι, οι οποίοι σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 104071/Γ2/4.8.2008 εγκύκλιο του ΥπΕΠΘ απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης κατά την ώρα διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος παρακολουθούν υποχρεωτικά τη διδασκαλία διαφορετικού διδακτικού αντικειμένου σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης». Η τρίτη αυτή εγκύκλιος ερμηνεύει την προηγούμενη (2η) περιορίζοντας το δικαίωμα απαλλαγής στους «μη Ορθόδοξους μαθητές δηλ. στους αλλόθρησκους ή ετερόδοξους» και υπενθυμίζει την αναγκαστική αναφορά στη σχετική αίτηση απαλλαγής «για λόγους συνείδησης». Είναι σαφές ότι η θέση του Υπουργείου Παιδείας στην Έκθεση που απέστειλε προς την ΕΕΔΑ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τρίτη εγκύκλιο Στυλιανίδη. Η υπουργική εγκύκλιος προβλέπει δικαίωμα απαλλαγής μόνο για μη Ορθόδοξους μαθητές και η Έκθεση του Υπουργείου αναφέρεται σε δικαίωμα απαλλαγής για όλους και όχι μόνο για τους μη-Ορθόδοξους μαθητές! Προφανώς η τρίτη υπουργική εγκύκλιος (Στυλιανίδη) συνεχίζει να έχει ισχύ και για τούτο καλό θα είναι να αποφεύγονται οι παρερμηνείες του καθεστώτος των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά σε Εκθέσεις που αποστέλλει το Υπουργείο προς διάφορους φορείς.

Δείτε πιο κάτω τη σχετική σελίδα της Έκθεσης του Υπουργείου Παιδείας που περιέχεται στην 299 σελίδα της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΕΔΑ - Αμέσως μετά αναδημοσιεύουμε και τις τρεις εγκυκλίους Στυλιανίδη για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά:
Έκθεση και Εγκύκλιοι Υπουργείου για τις απαλλαγές

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΔ εγκατέλειψε τη διακυβέρνηση της χώρας αφήνοντας και εδώ το χάος. Οι τρεις εγκύκλιοι σαφώς δεν έλυσαν το πρόβλημα, που το τότε υπουργείο δημιούργησε. Σοβαρός λόγος για τα θρησκευτικά σήμερα μπορεί να γίνει μόνο όταν απεμπλακούν από ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)