22/12/10

Πληροφόρηση για το νέο Λύκειο

πηγή: Χανιώτικα Νέα
Απόσπασμα άρθρου της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ από το ΑΠΕ για τις αλλαγές στο Λύκειο
ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο που άνοιξε το Υπουργείο Παιδείας, είναι αυτό του νέου Λυκείου. Οι βασικές αλλαγές, τις οποίες εξακολουθεί να μελετά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι λίγο - πολύ γνωστές καθώς ξεφεύγει πλήρως από την παρούσα γνώριμη μορφή του σχολείου και μπαίνει σε νέο τύπο, με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των μαθητών, των ταλέντων, των κλίσεων, των κατευθύνσεων, προς τις οποίες επιθυμούν να σπουδάσουν και εν τέλει τη σύνδεση των λυκειακών σπουδών με την αγορά εργασίας. Ο στόχος, δηλαδή, είναι σημαντικός. Επιδιώκεται να αποσυνδεθεί το Λύκειο από την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, στόχος πολλών κυβερνήσεων, που προέβησαν έως σήμερα σε διάφορες αλλαγές αλλά αυτή τη φορά φαίνεται πως το Υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε ριζική αναμόρφωση αφήνοντας πίσω εμβαλωματικές λύσεις του παρελθόντος....

Η βασική καινοτομία, που εισάγεται, είναι αυτή των υποχρεωτικών και προαιρετικών μαθημάτων. Αν και η συζήτηση 'σκάλωσε' πολλές φορές έως τώρα σε προβλήματα, όπως π.χ. αν η Ιστορία, τα Θρησκευτικά ή η Πληροφορική πρέπει να εντάσσονται στα υποχρεωτικά ή στα προαιρετικά μαθήματα, το Υπουργείο προχωρεί στον σχεδιασμό του νέου Λυκείου.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, στη διάρκεια της φοίτησης της Β΄ και Γ΄ Λυκείου ο μαθητής θα παρακολουθεί υποχρεωτικά μαθήματα και μαθήματα επιλογής αλλά και δραστηριότητες, 35 ώρες την εβδομάδα. Στο τέλος του Λυκείου οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται σε λιγότερα μαθήματα, τέσσερα στον αριθμό, που θα έχουν προεπιλέξει, ενώ θα συνυπολογίζεται και ο βαθμός του Λυκείου στην τελική αξιολόγηση των μαθητών για να μπουν στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σημαντικές, όμως, θα είναι οι καινοτομίες, όπως αυτή που θέλει να εισάγεται η ύλη στο διαδίκτυο έτσι ώστε οι μαθητές, μέσω αυτού, να έχουν επιπλέον διδασκαλία, δηλαδή ένα είδος φροντιστηρίου, μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή.

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Το νέο Λύκειο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον προσεχή Σεπτέμβριο για τους μαθητές, που τότε θα φοιτούν στην Α΄ τάξη Λυκείου, ενώ φαίνεται ότι δεν αλλάζει ο χρόνος κατάθεσης του μηχανογραφικού δελτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)