13/12/10

Χωρίς υποχρεωτικά Θρησκευτικά το νέο Λύκειο;

Σημερινό άρθρο της ιστοσελίδας εκπαιδευτικών θεμάτων esos.gr μας δίνει πληροφορίες για τις εργασίες της Επιτροπής που επεξεργάζεται το σχέδιο για το νέο Λύκειο. Μετά από πολύ καιρό το Υπ. Παιδείας αφήνει πάλι να διαρρεύσουν τα εξής:
1. Ένα Κείμενο πάνω στο οποίο εργάζονται τα μέλη της Επιτροπής. Μολονότι στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα μαθήματα ωστόσο δίνεται μία σημαντική πληροφορία που αφορά στον αριθμό των υποχρεωτικών και επιλεγομένων μαθημάτων. Σύμφωνα με το Κείμενο «Στην Α΄ Λυκείου …τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι περισσότερα (7) από τα επιλεγόμενα (3). Στην B΄ και Γ΄ Λυκείου μειώνονται συνολικά τα μαθήματα (9), αυξάνονται τα επιλεγόμενα μαθήματα (6) σε σχέση με τα υποχρεωτικά (3)». Αν τελικά ισχύσει αυτή η αναλογία τα Θρησκευτικά στη Β΄ και Γ΄ τάξη και πιθανότατα και στην Α΄ μετατρέπονται σε μάθημα επιλογής.....
2. Υπεύθυνοι για την πρόταση που θα υποβληθεί από την Επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας είναι οι καθηγητές Βασίλης Κουλαϊδής (που είναι και Γ.Γραμματέας του Υπουργείου) και Αλέξης Δημαράς. Στη θέση της παραιτηθείσας ειδικής γραμματέως του Υπουργείου Θάλειας Δραγώνα μπαίνει τώρα ο Γενικός Γραμματέας Β. Κουλαϊδής.
3. Η υποβολή της πρότασης της Επιτροπής προς το Υπουργείο θα γίνει πιθανότατα αμέσως μετά τις γιορτές. Η πρόταση που τελικά θα διαμορφώσει το Υπουργείο θα τεθεί προς διαβούλευση πιθανότατα πριν το τέλος Ιανουαρίου του 2011. Αν μάλιστα το Υπουργείο σκοπεύει να εφαρμόσει το «νέο Λύκειο» ήδη από την επόμενη σχολική χρονιά (2011-2012), τότε δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες.
4. Όπως όλα δείχνουν σχεδιάζεται μετατροπή των Θρησκευτικών του Λυκείου σε μάθημα επιλογής. Δυστυχώς καμία πληροφορία περί του αντιθέτου δεν έχει γίνει γνωστή. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει εκ νέου αντίδραση των θεολόγων και των ενώσεών τους αλλά και της Διοικούσας Εκκλησίας. Οφείλουμε να είμαστε άγρυπνοι ακόμη και κατά τις ημέρες των εορτών, διότι είναι πιθανόν τότε να γνωστοποιηθούν περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο του Υπουργείου για το νέο Λύκειο.
Και κυρίως, δεν είναι καιρός για διασπαστικές κινήσεις από νεοφανείς συνδέσμους που αντί να υπερασπιστούν την υποχρεωτικότητα του μαθήματος στο Λύκειο μεθοδεύουν την απορθοδοξοποίησή του στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Όλοι συσπειρωμένοι γύρω από τα Παραρτήματα και την Κεντρική Ένωση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) μπορούμε να αποτρέψουμε τα κυβερνητικά σχέδια υποβάθμισης του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)