10/12/10

Tριαντάφυλλος Σιούλης, Νέα Προγράμματα Σπουδών για την υποχρεωτική εκπαίδευση

πηγή: alfavita.gr
Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και αφορούν στα νέα Προγράμματα Σπουδών για την υποχρεωτική εκπαίδευση και το ‘Νέο Σχολείο’. Διαβάζουμε στο διαδίκτυο (http://e-theologia.blogspot.com/2010/12/blog-post_08.html) για τη συνάντηση μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ-για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής εκπαίδευσης» με τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου καθηγητή κ. Κλήμη Ναυρίδη στην έδρα του Π.Ι στην Αγία Παρασκευή. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση και με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων. Πολύ σημαντικό να γίνονται αυτές οι συναντήσεις για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οφείλουμε όμως ως προς αυτά τα γεγονότα να εκφράσουμε την απορία μας: αφού εγκαινιάζει τέτοιου είδους συναντήσεις ο Πρόεδρος του ΠΙ, γιατί δεν κάλεσε προς συνάντηση και τον αντίστοιχο Σύνδεσμο Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης; Δεν θα ήταν αντιπροσωπευτικότερη έτσι η εκπροσώπηση των θεολόγων;.....
Οι θεολόγοι Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας πρόσφατα σε Ημερίδα (23-10-2010) είχαμε στο ψήφισμά μας (http://thriskeftika.blogspot.com/2010/10/blog-post_8305.html) θίξει το θέμα της εκπόνησης νέων Προγραμμάτων Σπουδών για την υποχρεωτική εκπαίδευση γράφοντας: «Θεωρούμε δε αξιοπερίεργη την αναγγελία νέων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών για την υποχρεωτική εκπαίδευση και αδιανόητη την διάθεση κονδυλίων γι’ αυτό το σκοπό σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, την στιγμή που πολύ πρόσφατα (2006-2007) απέκτησε η υποχρεωτική εκπαίδευση νέα βιβλία για όλα τα μαθήματα, τα οποία ακόμη δεν έχουν τελικά αξιολογηθεί από τους διδάσκοντες, όπως προβλέπονταν». Σε συνέχεια αυτού, ο κ. Γιώργος Σιγάλας, Σύμβουλος του ΠΙ και Πρόεδρος της Ένωσης Κύριου Προσωπικού ΠΙ, αφού αναφέρει (http://www.alfavita.gr/artro.php?id=14380) πως «παράλληλα προωθούνται διαδικασίες που θα τις χαρακτήριζα εξωθεσμικές», στη συνέχεια γράφει: « για να συνταχθούν νέα προγράμματα, πρέπει να έχουμε διαπιστώσει ότι τα προηγούμενα είχαν τόσα προβλήματα που δεν επιδέχονται βελτίωση, ώστε απαιτείται η εκ νέου σύνταξή τους. Όμως, τέτοια αξιολόγηση δεν έχει γίνει και αδυνατώ να φανταστώ με ποια στοιχεία απορρίφθηκαν, καθότι εγώ θεωρώ ότι τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών, που συντάχθηκαν τόσο πρόσφατα και που ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί σε όλη τους την έκταση, είναι σύγχρονα, προοδευτικά, διαθεματικά, ανοίγουν προοπτικές στην εκπαίδευση και περιλαμβάνουν, ήδη, σχεδόν το σύνολο των στόχων που θέτει το κείμενο του "Νέου Σχολείου". Αυτό άλλωστε μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς με τη μελέτη των ΔΕΠΠΣ».
Παρ’ όλα αυτά διαβάζουμε πως είναι «υπό εξέλιξη έργο της σύνταξης νέων Προγραμμάτων Σπουδών για το «Νέο Σχολείο» (Δημοτικό-Γυμνάσιο)». Στο ψήφισμά μας οι θεολόγοι Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας είχαμε γράψει επίσης πως δεν πρέπει να: «παραγκωνίζονται οι φυσικοί φορείς που εκπροσωπούν τους κλάδους των εκπαιδευτικών, όπως είναι οι επιστημονικές τους Ενώσεις, το Π.Ι. και οι Θεολογικές Σχολές». Εφόσον λοιπόν προχωρήσει η διαδικασία και για να έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, φρονώ ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις εν λόγω επιτροπές οι ειδικότεροι, άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο, όπως οι καθ’ υλη αρμόδιοι καθηγητές της Παιδαγωγικής από τα τέσσερα τμήματα των δυο Θεολογικών μας σχολών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), Σχολικοί Σύμβουλοι με σπουδές (Διδακτορικό, Μεταπτυχιακό) στο συγκεκριμένο αντικείμενο και θεολόγοι της Τάξης με αντίστοιχη εμπειρία. Οποιεσδήποτε άλλες επιλογές ανθρώπων μη σχετικών με το αντικείμενο, εγκυμονούν πιθανόν κινδύνους ως προς την υφή και τον προσανατολισμό των Προγραμμάτων Σπουδών και κατά συνέπεια εις βάρος αυτής καθ’ αυτής της θρησκευτικής αγωγής και των μαθητών μας.

Τριαντάφυλλος Σιούλης, Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)