4/2/11

Η δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου για τα Θρησκευτικά στο London School of Economics

Αναζητήσαμε την ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου στο London School of Economics για να ακούσουμε την ακριβή αναφορά της στο μάθημα των Θρησκευτικών. Βρήκαμε την ομιλία σε ηχητική μορφή στην ιστοσελίδα του London School of Economics. Η ομιλία έγινε στην αγγλική γλώσσα και η αναφορά της Υπουργού στο μάθημα των Θρησκευτικών ήταν απάντηση σε υποβληθέν ερώτημα κάποιου φοιτητή. Απαντώντας η Υπουργός αφού απάντησε με ένα «ναι» στο ερώτημα για το χωρισμό Εκκλησίας – Πολιτείας αναφέρθηκε με τα εξής λόγια στο μάθημα των Θρησκευτικών:
«Σχετικά με ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα (σημ. η Υπουργός αναφέρθηκε πριν στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας): Σε όλες τις χώρες, ή μάλλον στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών υπάρχει αυτό το μάθημα (ενν. των Θρησκευτικών) υπάρχει θρησκευτική εκπαίδευση αλλά φυσικά έχουν αλλάξει το περιεχόμενο (του μαθήματος)...Αυτό είναι που πρόκειται να κάνουμε τώρα. Όταν είπα ότι εργαζόμαστε πάνω στα αναλυτικά προγράμματα όλων των μαθημάτων, αυτό εννοούσα. Πρόκειται να διδάξουμε, δεν γνωρίζω αν η λέξη είναι thriskiology - θρησκειολογία, πως είναι η λέξη θρησκειολογία στα αγγλικά… (σημ. γίνεται κάποια μικρή συζήτηση για να βρεθεί η αγγλική λέξη που αποδίδει ορθά τη λέξη θρησκειολογία) αυτό που εννοώ είναι ότι πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά όλες τις θρησκείες, πρέπει να συγκρίνουν, να μάθουν, απελευθερωμένες από εκκλησιαστικές επιρροές, και την ίδια στιγμή, επειδή είμαστε μία χώρα με ορθόδοξη όχι μόνο θρησκεία αλλά και πολιτισμό – διότι η θρησκεία έχει να κάνει και με τον πολιτισμό και την ταυτότητά μας και έτσι πρέπει να αναφερθούμε σε θέματα του της εθνικής μας ιστορίας, του πολιτισμού μας κλπ – και την ίδια στιγμή να δώσουμε στους μαθητές και σπουδαστές μας τη δυνατότητα να μάθουν, να γνωρίζουν και να συγκρίνουν και εν τέλει να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Και αυτή είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις που θα ξεκινήσει το Μάρτιο όταν θα παρουσιάσουμε το περιεχόμενο αυτού του νέου προγράμματος σποδών για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Ακούστε την ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου πατώντας ΕΔΩ (η αναφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών από το 47.42 και εξής)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπίσουμε πως αυτό δεν σημαίνειοτι θα το κάνει και επιλεγόμενο

Ανώνυμος είπε...

Επιλεγόμενο στο Λύκειο - Θρησκειλογικό στο Γυμνάσιο. Το σχέδιο ήδη μπαίνει σε εφαρμογή...

maria είπε...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ!ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ! ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ!ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ: ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΣΤΡΑΤΟΥ, ΝΑΥΤΙΚΟΥ, ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ κ.α. ....

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)