8/3/11

Προώθηση θρησκειολογικού μαθήματος μέσω της αλλαγής των βιβλίων Θρησκευτικών Γυμνασίου και Δημοτικού

Όταν πριν από έξι (6) χρόνια το Υπουργείο Παιδείας προχωρούσε σε αλλαγή των βιβλίων Θρησκευτικών του Γυμνασίου ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ζήτησε τη συμμετοχή της Ποιμαίνουσας Εκκλησίας στη συγγραφή των βιβλίων. Η απάντηση του Προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ήταν αρνητική. (Τις ανταλλαγείσες τότε Επιστολές δημοσιεύουμε στο τέλος αυτού του άρθρου). Έτσι προέκυψαν τα βιβλία Θρησκευτικών που διδάσκονται σήμερα στο Γυμνάσιο με πλήθος προβληματικών σημείων που αν και επισημάνθηκαν από πολλούς ποτέ δεν διορθώθηκαν.
Τον περασμένο Οκτώβριο του 2010 μετά από προσωπική πρόταση του Αρχιεπισκόπου αποφασίστηκε η ειδική Συνοδική επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος να μελετήσει τα βιβλία των Θρησκευτικών, της Ιστορίας και των Νεοελληνικών Κειμένων και να κάνει διάβημα προς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ώστε να διορθωθούν τα εν λόγω βιβλία. Η Υπουργός Παιδείας άμεσα απάντησε ότι "Τα βιβλία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος εκδίδονται από το Υπουργείο Παιδείας και την ευθύνη τους έχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο"...
Εν τω μεταξύ αποφασίστηκε και ήδη ξεκίνησε η υλοποίηση σχεδίου αλλαγής των προγραμμάτων σπουδών και των βιβλίων Δημοτικού και Γυμνασίου, μεταξύ των άλλων και για το μάθημα των Θρησκευτικών. Και εάν το 2005 από τη συγγραφή των βιβλίων Θρησκευτικών είχε αποκλειστεί η Εκκλησία, από τη σημερινή αλλαγή των βιβλίων εκτός της Εκκλησίας έχουν αποκλειστεί και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και ο Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας – Θράκης αλλά και οι καθηγητές Παιδαγωγικής των Θεολογικών Σχολών. Η συγγραφή των νέων βιβλίων γίνεται από θεολόγους που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μέλη του συνδέσμου ΚΑΙΡΟΣ ο οποίος, όπως τώρα φαίνεται ξεκάθαρα, συστήθηκε με συγκεκριμένο στόχο: τη μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε θρησκειολογικό, που ήδη υλοποιείται όπως σαφώς δήλωσε η Υπουργός Παιδείας. Μία τέτοια μετατροπή δεν θα μπορούσε διαφορετικά να γίνει παρά με αποκλεισμούς και μεθοδεύσεις. Το Υπουργείο αλλά και ο ΚΑΙΡΟΣ πεισματικά αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων συμμετέχουν στην Ομάδα εργασίας που θα συγγράψει τα νέα βιβλία Θρησκευτικών. Η φωνή των Ιεραρχών έχει αποδυναμωθεί αφού οι θεολόγοι του ΚΑΙΡΟΥ και ο αρμόδιος για το μάθημα Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έχουν πάρει με το μέρος τους τόσο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όσο και τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, που καταφέρνει να εξασφαλίζει την προεδρία ή τη συμμετοχή του σε όλες τις συνοδικές επιτροπές που αφορούν στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Το υπουργικό σχέδιο για τα Θρησκευτικά είναι σαφές: Μετατροπή του μαθήματος σε θρησκειολογία. Δυστυχώς υπάρχουν θεολόγοι που ολοπρόθυμα εκτελούν στην πράξη το σχέδιο αυτό εξασφαλίζοντας έτσι την υπουργική εύνοια, τις υψηλές θέσεις τους στην εκπαίδευση και την διόλου ευκαταφρόνητη υλική αμοιβή της εργασίας τους.

Το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και αφορά, πέραν των θεολόγων των σχολείων, τις Θεολογικές Σχολές αλλά και την Ποιμαίνουσα Εκκλησία. Αν δεν παρέμβουν άμεσα και δυναμικά το ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα των Θρησκευτικών θα δώσει τη θέση του σε ένα θρησκειολογικό μάθημα με άγνωστες ακόμη συνέπειες στην πνευματική συγκρότηση των μαθητών. Επιστολές Αρχ Χριστόδουλου και Προέδρου Π Ι για τα Θρησκευτικά

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ Ο ΑΡΧ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΒΑΛΕ,ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ?
ΠΟΤΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Η ΔΙΟΙΚ.ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΣΧΟΛ. ΒΙΒΛΙΩΝ?
ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΑΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Ο ΒΟΗΘ.ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ.
Ι.ΑΛ.

Ανώνυμος είπε...

Αντί να γκρινιάζει η ποιμένουσα Εκκλησία θα μπορούσε να έχει οργανώσει επιστημονικές επιτροπές οι οποίες θα είχαν εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σύγρονης θρησκευτικής εκπαίδευσης σύμφωνο με το σύνταγμα, με αναλυτικά προγράμματα, συγγράμματα και υποστηρικτικό υλικό. Αν η πολιτεία το απέρριπτε τότε θα βλέπαμε. Πέρα απ' τις προσπάθειες του Π.Ι. δεν υπάρχει κάτι απτό, για να τεθεί σαν μέτρο συγκρισης. Βλέπω μια γκρίνια, που κάποιοι θα ικανοποιούνταν αν γυρίζαμε σε μια θρησκευτική παιδεία τύπου Ιράν-Κοράνι. Δεν προκαλείται ουσιαστική ζύμωση και άρα δεν υφίσταται διάλογος. Κι απ' την άλλη ο κόσμος τρέχει με χίλια ενώ τα βιβλία του Λυκείου έχουν ξεπεράσει τη δεκαετία. To Π.Ι. υπακούει στους πολιτικούς του προϊστάμενους. Φυσικό είναι. Οι δεσποτάδες που διαμαρτύρονται, ποια επιστημονικά-παιδαγωγικά και θεολογικά τεκμηριωμένη πρόταση έκαναν για το μάθημα; Πάντα αντιμετώπιζαν τους ανθρώπους που ήθελαν να συζητήσουν γι αυτό σαν αιρετικούς. Αν λοιπόν καταργηθεί εντελώς από την εκπαίδευση, θα φέρουν βαρύτατην ευθύνη.
Παναγιώτης

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη,
βασικό παραμένει το ερώτημα ποιοι συντάσσουν τα νέα βιβλία. Δυστυχώς οι έχοντες πατερικό φρόνημα θεολόγοι έχουν αποκλειστεί και το όλο έργο εκτελούν οι γνωστοί ...ΚΑΙΡίτες που τελικά θα εκτελέσουν κυριολεκτικά και θα δολοφονήσουν τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)