29/3/11

Σχολιασμός των πληροφοριών για τα Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο

Επειδή πολλοί αναγνώστες του ιστολογίου μας ζητούν να τοποθετηθούμε για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο προβαίνουμε προς το παρόν σε λίγες μόνο επισημάνσεις:
1. Όπως όλα δείχνουν το μάθημα των Θρησκευτικών θα παραμείνει υποχρεωτικό στην Α΄ τάξη του Νέου Λυκείου, διδασκόμενο 2 ώρες εβδομαδιαίως, όπως συνέβαινε και μέχρι σήμερα.
2. Το Νέο Λύκειο θα ανακοινωθεί επισήμως εντός της εβδομάδος ή στις αρχές της επόμενης. Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε ανακοίνωση των αλλαγών που αφορούν και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, όχι όμως και σαφή θέση για τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στο Πανεπιστήμιο.
3. Στη Β΄ και Γ΄ τάξη του Λυκείου τα Θρησκευτικά μετατρέπονται σε μάθημα επιλογής, όπως αναφέρουν τα περισσότερα δημοσιεύματα... Ακόμη χειρότερα δε, μπαίνουν σε μία λίστα επιλεγομένων κοινή μαζί με μαθήματα Ειδίκευσης που είναι τα ίδια με τα υποχρεωτικά. Ουσιαστικά οι μαθητές θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ μαθημάτων Ειδίκευσης, που μάλλον θα μοιάζουν με «φροντιστήριο» επί του αντίστοιχου βασικού μαθήματος και στα Θρησκευτικά. Με δεδομένη την κατάργηση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης το Υπουργείο φαίνεται να την εισάγει τώρα με τη μορφή επιλεγομένων μαθημάτων. Και μαζί με αυτά τα «φροντιστηριακά» επιλεγόμενα μαθήματα μπαίνουν και τα Θρησκευτικά. Πόσοι άραγε μαθητές θα επιλέξουν τα Θρησκευτικά μέσα από ένα τέτοιο πλαίσιο και μάλιστα τη στιγμή που επιδίωξη όλων των μαθητών Λυκείου είναι η επιτυχία στις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο; Προφανώς πρόκειται για έμμεση, πλην καλά σχεδιασμένη κατάργηση των Θρησκευτικών στη Β΄ και Γ΄ τάξη του Λυκείου.

4.
Στην αγωνία των Θεολόγων μπροστά στα δημοσιεύματα που ήθελαν μετατροπή του θρησκευτικού μαθήματος σε επιλεγόμενο στο Λύκειο η Υπουργός είχε απαντήσει ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει επί διαρροών. Τότε δήλωνε μάλιστα ότι κάθε συζήτηση θα γίνει όταν το σχέδιο για το Νέο Λύκειο θα τεθεί σε διαβούλευση. Προβλέπεται όμως να υπάρξει διαβούλευση για το Νέο Λύκειο; Μάλλον όχι! Αφού λοιπόν ουδεμία συζήτηση δεν γίνεται επί διαρροών τώρα θα κάνουμε συζήτηση επί προειλημμένων αποφάσεων;

5. Επειδή σε σχόλια Θεολόγων εκπαιδευτικών στο ιστολόγιό μας και αλλού διακρίνεται μία απογοήτευση, δηλώνουμε προς πάντας ότι ο πόλεμος δεν χάθηκε. Μία μάχη φαίνεται να κερδίζεται (υποχρεωτικό μάθημα στην Α΄ Λυκείου) και δύο να χάνονται (επιλεγόμενο μάθημα στη Β’ και Γ΄ Λυκείου). Ο «πόλεμος» όμως συνεχίζεται. Είναι όμως καιρός όλοι όσοι αληθινά αγωνιούν για το μάθημα να συνειδητοποιήσουν ότι ο αγώνας είναι σκληρός, απαιτείται άμεση, συντονισμένη και επίμονη δράση και μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Άλλωστε κατά την ερχόμενη σχολική χρονιά θα εφαρμοστεί μόνον η Α΄ Λυκείου. Πρέπει εν τω μεταξύ να αγωνιστούμε ώστε να διατηρηθεί υποχρεωτικό μάθημα Θρησκευτικών και στις άλλες δύο τάξεις του Λυκείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)