Δεν χάνει ευκαιρία ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής για να μιλήσει περί των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων και των δράσεων που η κυβέρνηση αναλαμβάνει για το χτίσιμο τζαμιών στην Ελλάδα. Και νέα συνέντευξη παραχώρησε για τα θέματα αυτά στην ιστοσελίδα www.azinlikca.net
Ρωτήσαμε στον Γενικό Γραμματέα των Θρησκευμάτων τις ερωτήσεις για τα θέματα τις επικαιρότητας και ζητήσαμε τις απαντήσεις του.
Ο κ. Καλαντζής που γνωρίζει πολύ καλά την Δυτική Θράκη, ειδικός επιστήμονας στα θέματα της μειονότητας και Ισλάμ, απάντησε με ειλικρίνεια τις ερωτήσεις για την υπόθεση του τεμένους στην Αθήνα, αναφέρθηκε στη κατάσταση του τεμένους Σμίνθης, μίλησε για το θέμα της ανακαίνισης του τεμένους Ρετζέπ Πασά της Ρόδου καθώς και για το τέμενος Βαγιαζίτ του Διδυμοτείχου. Δεν είναι ανάγκη να πολυλογήσουμε, σας αφήνουμε να διαβάσατε την συνέντευξη που κάναμε με τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας.
Ο κ. Καλαντζής που γνωρίζει πολύ καλά την Δυτική Θράκη, ειδικός επιστήμονας στα θέματα της μειονότητας και Ισλάμ, απάντησε με ειλικρίνεια τις ερωτήσεις για την υπόθεση του τεμένους στην Αθήνα, αναφέρθηκε στη κατάσταση του τεμένους Σμίνθης, μίλησε για το θέμα της ανακαίνισης του τεμένους Ρετζέπ Πασά της Ρόδου καθώς και για το τέμενος Βαγιαζίτ του Διδυμοτείχου. Δεν είναι ανάγκη να πολυλογήσουμε, σας αφήνουμε να διαβάσατε την συνέντευξη που κάναμε με τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας.
Μην πιστεύετε σε αυτούς που συγκεντρώνουν χρήματα για την κατασκευή του τεμένους στην Αθήνα
Α: Διαβάσαμε ότι προέκυψαν προβλήματα στο θέμα της κατασκευής του τεμένους στην Αθήνα, τελικά η υπόθεση που βρίσκεται; Πιστεύετε ότι στο επόμενο διάστημα τα πολιτικά σχήματα των κυβερνήσεων μπορούν να επηρεάσουν την διαδικασία κατασκευής του τζαμιού στην Αθήνα;
Γ.Κ.: Αρμόδιο για την κατασκευή του Τεμένους της Αθήνας σύμφωνα με το ν.4014/2011, είναι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όπως είναι φυσικό αφού είναι το αρμόδιο Υπουργείο για να κατασκευάζει κτήρια του Δημοσίου. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις εσωτερικές διαδικασίες ενός άλλου Υπουργείου. Το Τέμενος των Αθηνών, όπως γνωρίζετε, θα κατασκευαστεί με χρήματα της ελληνικής κυβέρνησης. Αν λοιπόν εμφανίζονται κάποιοι στην Θράκη και ειδικά στα χωριά, ζητώντας χρήματα από τους μουσουλμάνους για να χτιστεί το Τέμενος της Αθήνας, λένε ψέματα και αυτό που θέλουν είναι να εκμεταλλευθούν το Ισλάμ για να βάλουν χρήματα στην τσέπη τους. Δεν έχουν καμία άδεια από το κράτος και αυτό που κάνουν είναι παράνομο. Γι’ αυτό όποιος μουσουλμάνος δεχθεί αίτημα να δώσει χρήματα για το Τέμενος των Αθηνών, πρέπει να το καταγγέλλει αμέσως στην Αστυνομία.
Υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην υπόθεση του τεμένους Σμίνθης
Α: Γνωρίζετε, ασφαλώς, την υπόθεση του τζαμιού της Σμίνθης. Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η λύση του προβλήματος;
Γ.Κ.: Έχω επισκεφθεί τη Σμίνθη πριν πολλά χρόνια. Είναι πανέμορφο χωριό και έχει φιλόξενους ανθρώπους, περήφανους με χιλιόχρονες παραδόσεις που είναι γέννημα θρέμμα του βουνού. Έχουν τη δική τους γλώσσα, έχουν μια πανέμορφη παραδοσιακή φορεσιά και θυμάμαι ότι τότε είχα ζητήσει να αγοράσω ένα μαντήλι. Δεν μου το πούλησαν αλλά μου το χάρισαν και το έχω ακόμα. Αυτό που γίνεται στη Σμίνθη μας στενοχωρεί όλους μας γιατί οι συμπολίτες μας κατέληξαν να προσεύχονται σ’ ένα υπόγειο. Έγιναν λάθη από πολλούς και αν τα λάθη διορθωθούν με λάθη, τόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα. Όταν προσεύχεσαι σ’ ένα υπόγειο, δεν έχεις υπομονή αλλά θα ήταν χρήσιμο να σκεφθείς τι δεν έκανες καλά εσύ για να καταλήξεις εκεί. Οι νόμοι παραβιάστηκαν κατά την κατασκευή του καινούργιου Τεμένους και αυτό ήταν ένα κρίσιμο λάθος. Ορισμένοι σκέφτηκαν ότι αυτή είναι η ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα ακόμα πρόβλημα στην περιοχή. Η πικρή αλήθεια είναι ότι το κατάφεραν. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε είναι δυνατόν οι νόμοι να τεθούν σε σιωπηρή αχρησία. Πρέπει λοιπόν να βρεθεί μια νόμιμη λύση στο πρόβλημα. Ποιος είπε ότι αυτό είναι εύκολο ή ότι γίνεται με μια διαταγή; Μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα γίνεται αυτό που θέλει όποιος έχει την εξουσία κι όχι αυτό που λένε οι νόμοι. Υπάρχει λοιπόν μια καθυστέρηση που έχει αιτίες.
Πολλοί από αυτούς που ανακατεύτηκαν στην υπόθεση του Τζαμιού το έκαναν μόνο και μόνο για να κερδίσουν ψήφους ή επιρροή
Α: Θα μπορούσε να έχει λυθεί αμέσως το πρόβλημα;
Γ.Κ.: Φυσικά, αν γκρεμιζόταν ότι χτίστηκε παράνομα. Να σας πω μιαν ιδέα. Σκέφτηκε κάποιος να πει στο Κράτος. «Κάναμε λάθος, χτίσαμε παράνομα. Γκρεμίζουμε τα παράνομα αλλά επειδή δεν έχουμε τόσα χρήματα, μπορείτε να μας βοηθήσετε να το ξαναχτίσουμε;». Για όσους δείχνουν το Τζαμί και λένε «κοιτάξτε, το κράτος δεν μας αφήνει να το τελειώσουμε γιατί είμαστε μουσουλμάνοι» θέλω να τους πω ότι μπορούν και δείχνουν το Τζαμί γιατί το Κράτος δεν το γκρέμισε όπως θα μπορούσε να έχει κάνει. Το κράτος δεν ενδιαφέρεται για ψήφους, ενδιαφέρεται να τηρούνται οι νόμοι, ενδιαφέρεται να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών του. Δυστυχώς πολλά προβλήματα υπήρξαν και υπάρχουν γιατί πολλοί από αυτούς που ανακατεύτηκαν στην υπόθεση του Τζαμιού το έκαναν μόνο και μόνο για να κερδίσουν ψήφους ή χρήματα ή επιρροή.
Α: Ο καινούργιος νόμος για τα αυθαίρετα μπορεί να δώσει τη λύση;
Γ.Κ.: Χωρίς αυτό το νόμο, το Τζαμί θα έπρεπε να γκρεμιστεί. Άλλη λύση δεν υπήρχε. Ο νόμος αυτός να σας θυμίσω ότι ισχύει από τις 21 Σεπτεμβρίου 2011. Από τον Σεπτέμβρη λοιπόν και μετά υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που μας επιτρέπει να βρούμε λύση. Από τότε μετρά ο χρόνος.
Α: Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας για το τέμενος της Σμίνθης;
Γ.Κ.: Το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει όσα όφειλε για να τηρηθούν οι νόμοι και συγχρόνως να προστατευθεί το δικαίωμα των μουσουλμάνων να προσεύχονται σε έναν αξιοπρεπή χώρο λατρείας. Υπεγράφησαν δύο αποφάσεις, η μία πριν λίγες ημέρες, με τις οποίες το Υπουργείο έχει χαρακτηρίσει κοινωφελή τον χώρο και έχει συμφωνήσει στην προώθηση των σχετικών διαδικασιών για την ανέγερση νέου Τεμένους στη θέση του προϋπάρχοντος σύμφωνα με τις προβλέψεις των νόμων. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες μέσα στο νομικό πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε και από τον ν.4014/2011. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών νομιμοποίησής του όμως θα πρέπει να κατατεθεί η σχετική αίτηση στο Υπουργείο για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας. Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα με ιδιαίτερη ευαισθησία γιατί πέρα από τις παρανομίες που έχουν γίνει, υπάρχει και η πραγματική ανάγκη των μουσουλμάνων συμπολιτών μας να προσεύχονται σε έναν αξιοπρεπή χώρο. Δεν λέω ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, λέω όμως ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους του προβλήματος. Πάντως βρίσκομαι στο Υπουργείο από τον Ιούλιο και θα περίμενα ότι για ένα τέτοιο θέμα, η Βακουφική Επιτροπή θα είχε ζητήσει να συναντηθούμε. Γιατί δεν έρχονται στην Αθήνα που είναι η πρωτεύουσα του Κράτους, να συναντήσουν όλους τους αρμόδιους από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται και τι πρέπει να γίνει; Εδώ ήταν, είναι και θα είναι οι λύσεις, πουθενά αλλού.
Το τυρί το βλέπουν όλοι, αλλά την φάκα λίγοι
Α: Μπορούν να γίνουν διευκολύνσεις στο θέμα της διαγραφής του προστίμου;
Γ.Κ.: Δεν έχω αρμοδιότητα να απαντήσω. Όμως η πρόταση για την διαγραφή ή τη μείωση των προστίμων όσο ωραία ακούγεται στα αυτιά αυτών που πρέπει να πληρώσουν τόσο επικίνδυνη είναι πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους. Δεν θέλω να πω τώρα περισσότερα. Το τυρί το βλέπουν όλοι, αλλά την φάκα λίγοι. Καλό θα ήταν, όμως, αυτοί που βλέπουν τη φάκα, να μιλήσουν για το καλό όλων. Πάντως αν όλα είχαν γίνει νόμιμα από την αρχή, τώρα το Τέμενος θα λειτουργούσε και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Είναι ψέμα να λέει κάποιος ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει ορισμένα μνημεία της ιστορίας της επειδή είναι οθωμανικά
Α: Θα θέλαμε τη γνώμη σας για την κατάσταση του τεμένους Ρετζέπ Πασά της Ρόδου. Οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την ανακαίνιση του, ποια διαδικασία θα μπορούσε να ακολουθηθεί για την διάσωση του κτιρίου;
Γ.Κ.: Το Τζαμί του Ρετζέπ, όπως ξέρετε, υπέστη σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ανήκει στο Βακούφ Ρόδου και το ελληνικό κράτος έχει ήδη δώσει χρήματα για την προστασία του. Ένα μέρος της πρόσοψής του κατέρρευσε εξαιτίας των πολύ έντονων καιρικών φαινομένων. Αυτό έχει συμβεί και σε άλλα μνημεία στην Ελλάδα. Πάντως είναι ήδη σε εξέλιξη οι προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών αλλά και του Δήμου για να δοθούν οι σωστές λύσεις. Χρήματα φυσικά και δεν υπάρχουν, γνωρίζετε ποια είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας. Την ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάτε για χρήματα. Υπάρχει, όμως, το ΕΣΠΑ. Το αρμόδιο Υπουργείο που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα εργάζεται για να βρει λύσεις. Όμως, όταν κάποιος απομονώνει μια μόνο περίπτωση και προσπαθεί να πει ότι αυτός είναι ο κανόνας, κάνει μια άδικη πράξη γιατί λέει ένα ψέμα αδικώντας εκείνους που δουλεύουν. Θα ήθελα να θυμίσω στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, μια φράση από το Κοράνι: «Κι οδυνηρή είναι η τιμωρία που τους περιμένει, γιατί έλεγαν ψέματα».
Εάν ήμουν Θρακιώτης θα στεκόμουν περισσότερο όχι στο τι γίνεται στη Ρόδο αλλά τι γίνεται στον τόπο μου
Α: Ποιο είναι το ψέμα;
Γ.Κ.: Το ψέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει ορισμένα μνημεία της ιστορίας της γιατί είναι μουσουλμανικά ή οθωμανικά. Αυτό κρύβεται πίσω από την δημοσιότητα που δόθηκε στην υπόθεση του Ρετζέπ Τζαμί. Να σας πω λοιπόν ότι η Ελλάδα επειδή ακριβώς είναι μια σύγχρονη, δημοκρατική χώρα που ξέρει να σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό της χωρίς διακρίσεις, έχει διαθέσει 13.346.491 ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ για την αναστύλωση και ανάδειξη των μουσουλμανικών ή των οθωμανικών μνημείων που βρίσκονται σε όλη τη χώρα. Στο ΕΣΠΑ 2007-2013 έχουν ενταχθεί έργα 8.286.000 ευρώ για τον ίδιο σκοπό. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι στη Ρόδο αναστυλώθηκε και αναδείχθηκε το Τέμενος του Σουλεϊμάν που είναι ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη. Το Υπουργείο Πολιτισμού μάλιστα το παραχώρησε και για το Ραμαζάνι. Αυτά είναι που έχουν πραγματική σημασία και δείχνουν με πράξεις ποιος νοιάζεται για τη χώρα και ποιος απλώς θέλει να δημιουργεί συνέχεια προβλήματα. Πάντως, αν ήμουν Θρακιώτης θα στεκόμουν περισσότερο όχι στο τι γίνεται στη Ρόδο αλλά τι γίνεται στον τόπο μου.
Σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ με προϋπολογισμό 4 εκατομμύρια ευρώ
Α: Γιατί το λέτε αυτό;
Γ.Κ.: Γιατί εδώ υπάρχει το Τέμενος του Βαγιαζήτ που είναι ένα μνημείο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού στις 2/12/2011 ενέταξε στο ΕΣΠΑ το έργο της αποκατάστασής του ύψους 4.156.000 ευρώ. Σκεφθείτε τι σημαίνει αυτό όχι μόνο για το μνημείο αλλά και για το πόσοι Θρακιώτες θα βρουν δουλειά σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η Ελλάδα νοιάζεται για όλα τα παιδιά της ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους ή τη φυλή τους ή το χρώμα τους.
Μπορείτε να κάνετε εξαγωγή κρέατος που η σφαγή του έχει γίνει σύμφωνα με τις προσταγές του Ισλάμ
Α: Αν θέλατε να μας δώσετε ένα τελευταίο μήνυμα, ποιο θα ήταν αυτό;
Γ.Κ.: Ζούμε μέρες πολύ δύσκολες. Τώρα είναι η ώρα να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι και να εργαστούμε σκληρά ξεπερνώντας τον εαυτό μας προς όφελος της χώρας και των παιδιών μας. Αν οι μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που πραγματοποίησε η Υπουργός Παιδείας χωρίς να υπολογίσει το προσωπικό κόστος, είχαν ξεκινήσει και σε άλλους τομείς από την πρώτη στιγμή, σήμερα θα είχαμε λίγα να μας προβληματίσουν. Κάθε μέρα που περνάει και εμείς παραμένουμε ίδιοι, είναι μια χαμένη μέρα που αυξάνει το κόστος που πρέπει να καταβάλλουμε για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη μειονότητα. Όσο αφήνει άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτή, όσο αφήνει άλλους να χτίζουν τείχη γύρω της τόσο πιο φτωχή, τόσο πιο απομονωμένη θα γίνεται. Είναι δυνατόν, για να σας πω ένα απλό παράδειγμα, ενώ στα βουνά της Θράκης παράγεται το καλύτερο κρέας των Βαλκανίων και υπάρχουν οι νόμιμοι Μουφτήδες που είναι αναγνωρισμένοι από τα αραβικά κράτη και μπορούν να πιστοποιήσουν ότι κατά τη σφαγή του ζώου όλα έγιναν σύμφωνα με τις προσταγές του Ισλάμ, να μην γίνεται εξαγωγή αυτού του κρέατος στη Μέση Ανατολή;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου