25/10/14

Βιβλιοπαρουσίαση: Πρεσβ. Διονυσίου Τάτση, Ιερομόναχος Χρύσανθος Λαϊνάς

Το βιβλίο του Πρεσβ. Διονυσίου Τάτση με τον τίτλο «Ιερομόναχος Χρύσανθος Λαϊνάς» διασώζει σημαντικές πληροφορίες για έναν άγνωστο στους πολλούς ιερομόναχο ο οποίος συνδεόταν με τον Άγιο Γεώργιο τον εν Ιωαννίνοις, τον Νεομάρτυρα αλλά υπήρξε και επί 50 χρόνια εφημέριος του ναού του Αγίου Νικολάου της Κόνιτσας. Ο ιερομόναχος Χρύσανθος συνδεόταν στενά με την οικογένεια του αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου όπως φαίνεται, εκτός των άλλων, και από σύντομη επιστολή προς αυτόν της χήρας του αγίου Γεωργίου Ελένης, η οποία δημοσιεύεται στο βιβλίο και την οποία μεταφέρουμε πιο κάτω.
Στον Πρόλογο του βιβλίου ο π. Διονύσιος Τάτσης αναφέρει: «Πολλές φορές η ιστορική έρευνα αναδεικνύει φωτεινές προσωπικότητες, οι όποιες για δεκάδες χρόνια ή και αιώνες ήταν ξεχασμένες από τους νεώτερους, παρόλο πού τα αποτελέσματα της δραστηριότητας τους εμμέσως ή αμέσως επηρεάζουν τη ζωή τους και σήμερα ακόμα.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο ιερομόναχος Χρύσανθος Λαϊνάς...
ο οποίος έδρασε θεοφιλώς στην Κόνιτσα τον 19ο αιώνα. Επί πενήντα χρόνια ήταν εφημέριος του Ναού του Αγίου Νικολάου. Κελί του ήταν το γνωστό παρεκκλήσι του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, που στη μνήμη του Αγίου (17 Ιανουαρίου) πλημμυρίζει από προσκυνητές. ‘Ολοι ευλαβούνται το Νεομάρτυρα, αγνοούν όμως οι περισσότεροι τον Ιερομόναχο Χρύσανθο, ο οποίος γνώριζε τον Άγιο και με δαπάνες του φιλοτεχνήθηκαν ιερές εικόνες του πού σήμερα φυλάσσονται στους ναούς της περιοχής μας. Η παρούσα προσπάθεια στοχεύει στην προβολή του ευλαβούς ιερομόναχου Χρύσανθου Λαϊνά, ο οποίος μπορεί και στις μέρες μας να φωτίσει κληρικούς και λαϊκούς και να τους οδηγήσει στην αληθινή ευσέβεια. Παράλληλα δε να υπενθυμίσει το καθήκον μας να τιμούμε τους ανθρώπους πού έχουν εργαστεί με ιερό ζήλο και αυτοθυσία για τους συνανθρώπους τους, χωρίς να αποβλέπουν σε κάτι προσωπικό και ιδιοτελές».
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που δημοσιεύεται στο εξώφυλλο του βιβλίου (δείτε τη αριστερά) που αναπαριστά την κοίμηση του αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος του εν Ιωαννίνοις. Κάτω δεξιά διακρίνεται περίλυπος ρασοφόρος που δεν είναι άλλος από τον ιερομόναχο Χρύσανθο Λαϊνά.
Ο ιερομόναχος Χρύσανθος μετά τον απαγχονισμό του αγίου Γεωργίου από τους Τούρκους διατήρησε πνευαμτική επικοινωνία με την σύζυγο του αγίου Ελένη και τον γιό της. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά το μαρτύριο του Αγίου, το 1886 η Ελένη στέλνει προς τον ιερομόναχο Χρύσανθο την πιο κάτω επιστολή. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που υπογράφει «Ελένη νεομάρτυρος» δηλ. Ελένη, η σύζυγος του Νεομάρτυρος Γεωργίου.
«Προς τόν Άγιον Χρήσανθον - Εις Κώννιτσα
Εν Ιωαννίνης τη 27 9βρίου 1886
Εις Κώνιτσα
Άγιε Χρήσανθε την δεξειαν σας ασπάζουμαι.
Πρώτον ερωτώ διά τό εσιον της περιπονθεί-
του υγείας σας ως και ημείς θεία χάριτε υγει-
ένομεν.
Σήμερον ελάβαμεν μίαν εικόνα με τόν
αγωγιάτην. Σας ευχαριστούμαι καί να έχομεν
την εύχήν σου. λάβε εν πρόσφουρων καί μίαν
λαμπάδα με ίδιον.
Ελενη Νεομαρτυρος»
.
Δείτε και άλλα βιβλία του π. Διονυσίου Τάτση στο ιστολόγιο http://dtatsis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)